Gumiabroncs

Találatok: 438

Gumiabroncsok télen-nyáron

A megfelelő minőséggel rendelkező gumiabroncs feltétele a biztonságos autózásnak. A gumiabroncsok szavatolják a megfelelő hajtó- és fékezőerő közvetítését, meghatározzák a gépkocsi kormányozhatóságát, valamint biztosítják a megfelelő útfekvést és tapadást. Megfelelő gumiabroncsok nélkül a gépjármű viselkedése megbízhatatlanná válik.
 
Az utakon a körülmények folyamatosan változnak. A minőségi gumiabroncsok ehhez a lehető legnagyobb mértékben képesek alkalmazkodni. A kiválasztásnál számos szempontot érdemes szem előtt tartanunk; vegyük szemügyre a tapadásra, fogyasztásra és a maximális sebességre vonatkozó adatokat is. Ha kellő körültekintéssel választunk autógumit, mindig biztonságban érezhetjük magunkat az utakon.
 
Téli és nyári gumiabroncsok
 
A gumiabroncsok tekintetében is megkülönböztetünk téli és nyári időszakot. Amikor a hőmérő higanyszála 7 °C alá süllyed, eljön a téli abroncsok használatának ideje. A téli abroncs felülete mélyebb mintaárkokkal rendelkezik, bordázata erősebben tagolt, ezért a víz és a szilárd csapadék kiszorítását megbízhatóbban végzi.
  
A téli és a nyári gumiabroncsok közötti különbség azonban nem csak a bordázatban mutatkozik meg. A hagyományos nyári gumiabroncsok a hideg aszfalton jelentősen veszítenek a tapadási képességükből, a téli abroncsok azonban képesek megőrizni lágyságukat és tapadásukat fagyos körülmények közepette is. 
 
Az Extreme Digital kínálatában megtalálhatók az úgynevezett négyévszakos gumiabroncsok is. Ezek az abroncsok elégségesen vizsgáznak téli és nyári körülmények közepette is, azonban semmilyen útviszonyos esetén sem nevezhetők tökéletes választásnak. Szerkezeti kialakításukból és anyagösszetételükből adódóan a négyévszakos gumiabroncsok minőségi tulajdonságai elmaradnak a középkategóriás téli és nyári abroncsok teljesítményétől és minőségétől. A négyévszakos abroncsok mégis megfelelő választást jelentenek abban az esetben, ha a téli időszakban keveset autózunk, és azt is jellemzően kis sebességgel tesszük. Mivel a gyengesége leginkább a havas útfelületeken mutatkozik meg, ezért elsősorban a takarított városi közlekedésben válik alkalmassá.
 
Amire mindig érdemes figyelni
 
A gumiabroncsok várható élettartama jelentős mértékben függ a levegőnyomástól. Ha nem szentelünk ennek figyelmet, túl alacsony vagy épp túl magas levegőnyomás alatt használjuk az abroncsainkat, az esetben rongálódnak, várható élettartamuk pedig csökken. Ráadásul a nem megfelelő levegőnyomás jelentős mértékben rontja a menetstabilitást is.
 
A gumiabroncs nyomását rendszeresen kell ellenőrizni, legalább havi egy alkalommal. A mérést soha ne felhevült állapotú abroncsokon végezzük, hiszen az jelentős mértékben torzítja a valós levegőnyomást. Havonta szükséges ellenőrizni a gumiabroncs fizikai állapotát is. A kopás következtében csökken a bordamélység, ami csökkenti a vízkiszorítás képességét, ezáltal megnövekszik a felúszás veszélye. Emellett romlanak a fékezési képességek is, amelyek a biztonságos közlekedést teszik lehetetlenné.
 
Egyes útburkolati hibák sérülést okozhatnak a gumiabroncs szerkezetében, különösképpen abban az esetben, ha nagy sebességgel haladunk át rajtuk. A jelentős mértékű fizikai behatások következtében sérülhetnek az abroncs kordszálai. Az ilyen jellegű sérülések sok esetben rejtve maradnak a felületes vizsgálódás során, azonban ha alaposabban szemügyre vesszük az abroncs felületét, kisebb-nagyobb dudorokat fedezhetünk fel. A szálszakadás következtében a belső nyomást már csak a belső légzáró, valamint a külső burkoló réteg tartja belül. Ilyen esetekben rendkívüli módon megnő a durrdefekt valószínűsége, ami komoly balesetveszéllyel fenyeget.

Önmagunk, a családunk és a közlekedés többi résztvevőjének biztonsága érdekében szenteljünk figyelmet a gumiabroncsaink állapotára!