Hómarók

Találatok: 1

Hómaró – Ha több kell, mint egy hólapát

Azoknak, akik nem szeretnek havat lapátolni, vagy azoknak, akiknek télen rendszeresen kell nagyobb felületet megtisztítaniuk a hótól, remek alternatíva lehet egy hómaró. Használatával időt és munkaerőt spórolhatunk, így hamar megtérülhet a hómaró ára. Ahogyan általában a gépeknél, a hómaró esetében sincs egy mindenre jó, univerzális megoldás. A célnak legmegfelelőbb hómaró kiválasztásához, érdemes tisztában lenni a hómarók típusaival.

A hómarók típusai
A hómarók közül a legelterjedtebb az egyfokozatú és a kétfokozatú változat. Találhatunk elektromos és benzinmotoros változatokat is. Mindegyik típus más-más előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, így vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy milyen típusú hómaróra lenne leginkább szükség.

Egyfokozatú hómarók
Az egyfokozatú hómarók általában könnyebbek és egyszerűbben kezelhetőek, mint a kétfokozatú modellek, leginkább közepes méretű területeken és 15 cm-nél kisebb mennyiségű hó esetén tesznek jó szolgálatot. Az egyfokozatú hómaró egyetlen marócsiga segítségével szedi fel a földről, és az úgynevezett garaton keresztül dobja ki a havat. Érdemes megnézni a termékleírásban feltüntetett maximum kidobási távolságot. Elsősorban burkolt felületek megtisztítására alkalmas. Bátran tisztítható vele viacolorsszal burkolt felület, biztosak lehetünk abban, hogy az egyfokozatú hómaró nem tesz kárt benne. Köves, kavicsos burkolat megtisztítására nem alkalmas.

A vezetékes elektromos egyfokozatú hómaró nem igényel annyi karbantartást, mint a benzinmotoros hómarók. Ezek a hómarók általában könnyebbek és kompaktabbak, mint a benzinmotoros társaik. Hátrányuk, hogy hosszabbító segítségével, hálózati feszültségről működnek, így kiemelten fontos, hogy csak a gyártó által meghatározott tápkábellel és a biztonsági előírásoknak megfelelő hosszabbítóval használhatóak. A vezeték nélküli elektromos egyfokozatú hómaró akkumulátorral működik, és bár maga a hómaró nem igényel különösebb karbantartást, nem szabad megfeledkeznünk az akkumulátor rendszeres és megfelelő töltéséről. Az egyfokozatú benzinmotoros hómaró mobilis, könnyedén irányítható, mivel nem igényel tápkábelt. Kis súllyal és kompakt mérettel rendelkezik. Ideális ház körüli munkához és maximum közepes méretű területre. Előnye, hogy a friss havat is könnyen eltakarítja.

Kétfokozatú hómarók
A kétfokozatú benzinmotoros hómarók ideálisak 15-20 cm-nél nagyobb hó eltakarításához. A letapadt, jeges havat is képes felszedni. Nagy kiterjedésű és egyenletlen talajú területekhez jelentenek jó választást. A kétfokozatú hómarók esetében a marócsiga lassan juttatja el a havat a garathoz, onnan pedig egy turbina lapát dobja ki a havat. A kétlépcsős munkaszakasz miatt a kétfokozatú hómaró a havat gyorsabban és távolabbra dobja, mint az egyfokozatú modellek. Kis hó eltakarítására nem alkalmasak és hátrányuk, hogy nehezebben manőverezhetőek. 2 csúszótalp található a maróház mellett, amely könnyen megsértheti a burkolatot, így a kétfokozatú hómaró érzékenyebb felületeken nem használható.

Háromfokozatú hómarók
A háromfokozatú benzinmotoros hómarók segítségével rövid idő alatt, még nagyobb mennyiségű hótól szabadulhatunk meg. A működési elvük nagyban hasonlít a kétfokozatú hómarókéhoz, azonban tartalmaznak egy olyan gyorsítót, amelynek köszönhetően a marócsiga tízszer gyorsabban mozog, mint a kétfokozatú modellek csigája.

Egyéb tulajdonságok, amelyeket érdemes figyelembe venni
A hómaró ára nagyban befolyásolhatja döntésünket, ugyanis az elektromos hómarók lényegesen olcsóbbak, mint a benzinmotorosak.

A hómaró indítása
A hómarók többségét kézzel kell berántani, de találhatunk olyan modelleket, amelyeket egy gomb megnyomásával indíthatunk el.

Kezelhetőség, tárolhatóság
Előnyt jelenthet, ha a hómaró egy kézzel is kezelhető. Vannak olyan hómarók, amelyek függőlegesen is felállíthatóak, így a téli időszak után helytakarékosan tárolhatóak. Bármelyik hómaróra essen is a választás, a legfontosabb, hogy a terület adottságainak leginkább megfelelő típust válasszuk.