Őrült napok!

Böngéssz az akciók között: itt

Kapálógépek

Találatok: 2

Kapálógép a könnyű munkavégzésért

A talaj forgatása és megdolgozása az egyik legrégebbi és legfontosabb folyamat a földművelésben. A kapálás segítségével nem csak a gyomnövényeket távolíthatjuk el, hanem a termőföld regenerációjához is hozzájárulhatunk úgy, hogy lazábbá tesszük a talaj szerkezetét, és porhanyósabbá törjük a földet. Kézi kapát azonban csak kisebb méretű földeken, és nehezen hozzáférhető helyeken érdemes alkalmazni. Keményebb talajhoz és nagyobb területű földeken már ajánlott a kapálógép használata. A kapálógépek jóval nagyobb erő kifejtésére alkalmasak, mint a kézi kapák, és ugyanannyi idő alatt nagyobb területet dolgozhatunk át egy kapálógéppel, mint egy kézi kapával. Mielőtt kiválasztjuk a megfelelő kapálógépet, vegyük figyelembe az alábbi szempontokat is!

Elektromos vagy benzines
A motor típusának a kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy mekkora terület megmunkálást akarjuk a kapálógéppel elvégezni. Kisebb területeken elegendő lehet egy elektromos kapálógép is. Ezeken a területeken a csatlakozókábel még nem akadályozza a munkavégzést, és az elektromos motor teljesítménye is inkább a kisebb földterületek megművelésére elegendő. Az elektromos motorral üzemelő kapálógép is alkalmas a gyomnövények eltávolítására, és arra is, hogy a komposztot és a tőzeget bedolgozzuk a talajba. Elektromos kapálógép használatakor nem kell az üzemanyag utánpótlásáról gondoskodni. Nagyobb földterületekhez, és az egész kert átdolgozásához érdemesebb benzinnel működő motoros kapálógépet választani. A benzinnel működő kapálógépek teljesítménye jóval magasabb, ezért keményebb talaj megdolgozására is kiváló megoldást jelentenek.

Kapálógép súlya
A megfelelő kapálógép kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy mekkora a gépek súlya, hiszen egyáltalán nem elhanyagolható, hogy mekkora tömegű gépeket kell mozgatni a föld megdolgozásához. Az elektromos kapálógépek kisebb teljesítménye kisebb súllyal is jár, már tíz kilogramm körüli eszközt is vásárolhatunk. A benzinmotoros kapálógépek nagyobb teljesítménye tekintélyesebb súlyt is jelent. A könnyebb benzinmotoros kapálógépek is több mint harminc kilogrammosak, a nehezebb gépek akár negyvenöt kilogrammot is nyomhatnak.

Kapálógép ár
Elektromos kapálógépet már vásárolhatunk ötvenezer forint alatti áron, a benzinmotoros kapálógépek ára azonban százezer forint felett van. A magasabb ár erősebb motort, nagyobb teljesítményt és több funkciót jelent.

Teljesítmény
A kapálógép teljesítménye határozza meg, hogy milyen erővel forgatja a gép a földet. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb erő kifejtésére képes az eszköz, és annál könnyebbé teszi a talaj lazítását és a tápanyagok bedolgozását.

Munkaszélesség
A kapálógépekkel egyszerre negyven, ötven vagy akár hatvan centiméteres földsáv átforgatására is lehetőségünk van, attól függően, hogy milyen modellt választunk.
Minél szélesebb sávot mozgat meg egyszerre a kapálógép, annál gyorsabban végezhetjük el a talaj átforgatását. Amikor a kapálógépek leírásánál ellenőrizzük a munkaszélességet, vegyük figyelembe, hogy mekkora terület megmunkálását kívánjuk elvégezni az eszközzel!

Aprítókések
Az elvégzendő munka jellegétől függően különböző átmérőjű és mennyiségű aprítókésre lehet szükségünk. A nagyobb átmérőjű késekkel mélyebben dolgozhatjuk át a földet, hat pengével pedig szélesebb területet művelhetünk meg, mint négy pengével. Egyes kapálógépeknél beállíthatjuk, hogy milyen mélységig dolgozzanak az aprítókések.

További szempontok
Ha a megművelt földet nem akarjuk összetaposni, olyan kapálógépet válasszunk, amelynek a kezelőkarja oldalra állítható. Ha fontos a biztonság, akkor válasszunk olyan gépet, amelyen megakadályozhatjuk a pengék véletlen forgását, ha pedig a pengék forgásirányát is változtatni szeretnénk, akkor ennek megfelelően válasszuk ki az ideális kapálógépet!