Akkumulátorok

Találatok: 63

Amit az akkumulátorokról tudni érdemes

Az akkumulátoros csavarhúzók, fúrók és egyéb szerszámgépek egyre jelentősebb szerepet töltenek be mindennapjainkban, hiszen jelentősen megkönnyítik az életünket. Az akkumulátorok élettartama jellemzően rövidebb, mint az egyes szerszámgépeké. Ha háromhavonta használunk egy szerszámgépet rövidebb időre, akkor a három év alatt sem jön össze 12-nél több használat, ami nem mondható soknak. Az akkumulátor viszont ebben a három évben jelentős változásokon megy keresztül, a használati ideje rövidülhet, még akkor is, ha a nem használt időszakokban is rendszeresen töltjük. Akkumulátor vásárlásakor több szempontot kell mérlegelnünk, vegyük sorra, mik is ezek!

A gép típusa
Ha van egy meglévő szerszámgépünk, és ahhoz keresünk akkumulátort, a lehetőségeink korlátozottabbak, mint hogyha egy teljesen új eszköz vásárlásán gondolkodnánk, hiszen nem minden akkumulátor kompatibilis minden géppel.

Utángyártott, vagy eredeti?
Érdemes mérlegelni, hogy saját márkás akkumulátorral kívánjuk pótolni a lecserélni kívánt darabot, vagy egy más cég által gyártott, pótlásra szánt akkumulátor is megfelel az elvárásainknak.

Akkumulátor típusa
Az akkumulátorok három típusát különböztetjük meg, az egyes típusokra különböző gyártási technológiák és energiatárolási tulajdonságok jellemzőek. Létezik Ni-Cd akkumulátor, Ni-Mh akkumulátor és Li-Ion akkumulátor. Most nézzük meg, mit érdemes tudni az egyes típusokról!

Ni-Cd
Az akkumulátorok Ni-Cd jelölése a nikkel kadmium összetevőkre utal. A Ni-Cd akkumulátorokat az 1970-es évek óta gyártják és használják. Ezen akkumulátorok előállítási költsége alacsony, ezért maga az akkumulátor is alacsonyabb áron beszerezhető. Igen előnyös tulajdonsága, hogy rengetegszer újratölthető. Használata nagyon gondos körültekintést igényel, mert a nem megfelelő töltés jelentősen csökkentheti az akkumulátor élettartamát. A Ni-Cd akkumulátorok sajátossága a memória effektus. Amikor az akkumulátort úgy kezdjük el tölteni, hogy még nem merült le teljesen, akkor az akkumulátor ezt a részlegesen töltött állapotot fogja teljes feltöltésként értelmezni és kezelni.

Ezért nagyon fontos, hogy az ilyen típusú akkumulátorokat mindig merítsük le teljesen, és csak a teljes lemerülés után kezdjük el újratölteni. A hibásan végrehajtott töltés jelentősen rövidítheti az akkumulátorok élettartamát. Az ilyen típusú akkumulátorokat első használatkor érdemes akár 18 órán keresztül tölteni, hogy elérje legnagyobb kapacitását. Ha csak ritkán használjuk, fontos, hogy minden hónapban legalább egyszer teljesen lemerítsük és újratöltsük.

Ni-MH
Újabb technológiával rendelkeznek a Ni-MH, vagyis nikkel metál hibrid akkumulátorok. Ezeket az akkumulátorokat jóval kisebb mértékben veszélyezteti a memóriaeffektus, azonban mivel kis mértékben jellemző rájuk, ezek az akkumulátorok is rendszeres odafigyelést és teljes lemerítést valamint újratöltést igényelnek. Előnyük a legrégebbi akkumulátor típusokkal szemben, hogy jóval kisebb méretűek, ezért az ilyen akkumulátorokkal szerelt gépek kisebb súlyúak, ugyanakkor a töltési idejük jóval hosszabb.

Li-ION
A Li-Ion, vagy Lithium Ion akkumulátorok a legfiatalabbak. Kisebb súly és nagyobb teljesítmény jellemzi őket. A Li-Ion akkumulátorokat nem veszélyezteti a memória effektus, bármikor újratölthetőek, ráadásul a töltési idő is rövidnek mondható. Fontos, hogy ha megkezdtük a Li-Ion akkumulátorok töltését, ne szakítsuk meg a folyamatot! Figyeljünk oda, hogy a Li-Ion akkumulátorokat ne tároljuk töltetlenül! A töltési állapotot célszerű rendszeresen ellenőrizni.

Mindegyik típust óvni kell az extrém hőmérsékleti körülményektől!