Asztali számítógép, Mac (82)

Összesen: 82
Rendezés

Találatok: 82

Legnépszerűbb termékeink

Virtuális világ, avagy milyen számítógépet válasszunk

Egy jó számítógép elengedhetetlen eszköz a jó munkához, szórakozáshoz. Segítségével egyszerűen kapcsolatban maradhatunk munkatársainkkal, barátainkkal - online. Filmeket nézhetünk, játszhatunk rajta, böngészhetünk az interneten, s aki olyan körökben dolgozik, az feladatait is végezheti rajta.

Alapvető igazság, hogy a számítástechnika rohamléptekben fejlődik; ami ma csúcskategóriás gépnek nevezhető, az három év múlva csupán egy középkategóriás készülék lesz. Ez elsősorban a szoftverek egyre nagyobb erőforrásigényének tudható be; a hardverek technikai fejlődése magával vonja a szoftverek fejlődését, ez pedig örök körforgást képez. Emiatt kifejezetten fontos odafigyelnünk az erőforrások megválasztására. 

A kisebb erőforrásokkal rendelkező gépek közül csak abban az esetben érdemes választanunk, ha kizárólag a legkisebb rendszerigényű feladatok elvégzésére szeretnénk használni. Ez a felhasználási kör gyakorlatilag kimerül az internetes böngészésben, csevegésben és egy-egy irodai program használatában. Ha grafikai munkára, videóvágásra, adatbázisműveletek kezelésére, programozásra és webfejlesztésre, netalán videójátékok futtatására keresünk ideális számítógépet, az esetben érdemes komolyabb erőforrással rendelkező konfigurációk közül válogatni, illetve szem előtt tartanunk a specifikus igényeket. 

Legfontosabb a pontos választás!
Számítógép vásárlás esetén az első és legfontosabb dolog, hogy eldöntsük milyen számítógép konfigurációra van szükségünk. Ebből derül ki, hogy milyen a pc teljesítménye, milyen a processzora, mennyi RAM-mal rendelkezik. Egy jól összerakott számítógép teljességgel szolgál ki minden igényt. De hogy pontosan mit is jelent a jól összerakott, erősen függ a felhasználástól.

Mindenekelőtt: Asztali számítógép vagy notebook?
Az ideális számítógép kiválasztása nem egyszerű feladat, de sokkal közelebb kerülhetünk a megoldáshoz, ha már biztosan eldöntöttük, asztali számítógépre vagy notebookra van szükségünk. Hatalmas különbségeket nem kell szem előtt tartanunk, hiszen mindkét megoldásnak gyakorlatilag ugyanaz a célja: kiszolgálni a felhasználók legkülönfélébb igényeit. 

Tagadhatatlan azonban, hogy mindkét megoldás rendelkezik néhány alapvető tulajdonsággal, ami előnyként vagy épp hátrányként jelenik meg. A notebook legnagyobb előnye a hordozhatóság; bármikor kényelmesen magunkkal vihetjük, az akkumulátornak köszönhetően pedig elektromos hálózat nélkül is használhatjuk, akár több órán keresztül is. Az asztali számítógépet nem vihetjük magunkkal és állandó tápellátásra van szüksége, azonban a magas ár-érték aránynak és a nagy erőforrást biztosító komponenseknek köszönhetően ezt a hátrányukat ellensúlyozni képesek. Az asztali számítógépek mellett szól a nagyméretű monitor részletgazdagsága, ez azonban könnyedén ellensúlyozható egy notebook esetében is, hiszen bármikor csatlakoztathatunk egy másodlagos kiterjesztett monitort. 

Processzor: a számítógép lelke
A processzor az asztali számítógép egyik legfontosabb alkatrésze. A gyorsaság és teljesítmény egyik fő meghatározója. Gyártók tekintetében két cég termékei közül választhatunk, ezek az Intel és az AMD. Ha letettük voksunkat valamelyik mellett, azon belül is több kategória közül választhatunk. Csúcskategóriától, egészen a belépő szintig minden megtalálható. A gyors és zökkenő mentes munkához elengedhetetlen egy jó processzor, de igazán erősre csak akkor van szükség, ha magas rendszerigényű programokat szeretnénk futtatni.

A magok száma ma már mindenki előtt ismert, bizonyos mértékben. Alapvető igazság, hogy minél több maggal rendelkezik egy processzor, annál nagyobb teljesítményt várhatunk el tőle. Ez azonban nem az egyetlen strukturális mutató, ami meghatározza egy processzor valódi erejét. Minden processzor rendelkezik úgynevezett szálakkal, vagyis maga a processzor ezeken a szálakon keresztül képes végrehajtani a műveleteket. Minél több szálon képesek dolgozni, annál nagyobb teljesítményre képesek, azonban nem minden típusú felhasználás során jelentenek komoly előnyt a sokszálas processzorok. Míg munkajellegű felhasználás során (adatbázis műveletek, tömörítés, videószerkesztés) a processzor szálak száma kifejezetten meghatározó, addig a gamer asztali számítógépek esetében kisebb jelentőséggel bírnak.

Több memória a gyorsabb működésért
A processzorhoz hasonlóan szintén meghatározza a számítógép működését, hogy mennyi memóriával rendelkezik. Minél több a RAM, annál hatékonyabb munkát garantál a gép. Míg egy 2 GB rendszermemóriával bíró asztali számítógép csak alapfeladatok ellátására alkalmas, addig egy nagy 16 GB-os, szinte korlátlan lehetőségeket tár elénk.

Jó grafikus vezérlő, a hibátlan működés ismérve
Egy komplett számítógép természetesen videókártyával is fel van szerelve. Nem mindegy azonban, hogy milyennel. Az integrált videókártya, bár kiválóan alkalmas hétköznapi feladatok végrehajtásához, komolyabb műveletekkel nem birkózik meg. A szaggatás, akadozás elkerüléséért érdemes beruházni, egy dedikált darabra, az ugyan is, jóval profibb minőséget garantál. Az Nvidia vagy AMD márkanévvel fémjelzett grafikus vezérlők, a legújabb játékok maxon való kihasználását is lehetővé teszik.

Gamer PC
Egy gamer számítógép a csúcskategóriás modellek közé tartozik. Alaplapja, processzora, videókártyája, vagyis az egész pc konfiguráció a toppon van. Ez szükséges is, hiszen rengeteg, nagy teljesítményű játék számára kell helyet és hibátlan működést biztosítania. Ezekhez a készülékekhez hasznos, ha kifejezetten gamer-ek számára kialakított kiegészítőket vásárolunk, mint például ergonomikus gamer egeret vagy Steel Series billentyűzetet.

Az Extreme Digital eladó számítógépei között, biztosan te is megtalálod a számodra legmegfelelőbbet. A HP asztali számítógépektől az Apple Mac pc-kig, kedvedre válogathatsz.