Jelerősítő (25)

Összesen: 25
Rendezés

Találatok: 25

Legnépszerűbb termékeink

Mire jó a jelerősítő? Most kiderül, hogy Neked is szükséged van rá

Sok esetben egy erős vezeték nélküli router sem képes arra, hogy a lakás minden helyiségében tökéletes jelet biztosítson. A WiFi jelerősítő kétségtelenül jó szolgálatot tesz, sokan mégsem használják ezeket az eszközöket, mivel nem ismerik őket, vagy egyszerűen tartanak a túlzottan bonyolult konfigurációs feladatoktól. Szerencsére ma már a legtöbb eszköz rendkívül egyszerűen konfigurálható. A gyenge WiFi jel problémája könnyedén orvosolható - erről lesz szó a továbbiakban.

A WiFi hálózat, a router vagy épp a jelerősítő ma már éppúgy a lakás alapfelszereltségét képezi, mint a turmixgép vagy a mikrohullámú sütő. Szinte el sem tudjuk képzelni az életünket megosztott internetkapcsolat nélkül, amely lehetőséget biztosít számunkra, hogy okostelefonjainkkal, laptopjainkkal, táblagépjeinkkel vagy akár televízióinkkal kapcsolódjunk a világhálóra. Ráadásul egy WiFi hálózat létrehozása gyerekjátéknak nevezhető; korábban egy-egy vezetékes lokális hálózat kiépítése komoly feladatot jelentett számunkra, ma már a WiFi routerek világában ez némi kattintgatással megoldható. Sőt, nem csak a hálózatadminisztrációs feladatoktól mentesülünk, hanem a fúrástól és faragástól is. Persze mint általában mindennek, a WiFi hálózatoknak is megvan a gyenge pontja: előfordulhat, hogy a lakás különböző pontjain a jel nem elég erős. Természetesen van megoldás.

Számos oka lehet annak, ha gyenge a WiFi jel a lakásban. Érdemes ezeket megvizsgálni, hiszen jó eséllyel rá fogunk jönni, mi a probléma és milyen megoldási lehetőség áll rendelkezésünkre. A leggyakoribb probléma mégis triviális: egyszerűen rossz helyen van a router. 

A router szerepe rendkívül egyszerűnek tűnik: jelet sugároz, amit az okostelefonok, táblagépek, laptopok, okos tévék és más okos eszközök a saját beépített WiFi egységeiket keresztül fogadnak, így csatlakoznak a hálózatra. A kapcsolat létrejötte így egyszerűnek hangzik, ám a jel erőssége nagyban függ az eszközök WiFi egységeinek teljesítményétől és magától a routertől is. A sarkalatos pontot mégis ez utóbbi jelenti, ezért a router kiválasztásánál már érdemes alaposan mérlegelni. Azonban egy erős router sem nyújt jó teljesítményt, ha távol esik a használt eszközöktől, laptopoktól, táblagépektől és okostelefonoktól… Ha optimális lefedettséget szeretnénk a lakás legkülönbözőbb pontjain, akkor a routernek érdemes központi helyet választani. A fizikai távolság mellett a falak típusa, vastagsága és a zavaró tárgyak hatása is meghatározza, a router milyen teljesítményre képes az otthonunkban. Érdemes tudni, hogy működés közben egy mikrohullámú sütő is jelentősen csökkentheti a router adatátviteli sebességét, de a falban elhelyezett vasbeton, a fém kerettel rendelkező bútorok és tükrük, radiátorok és a víztömegek is gyengíthetik a jelet. Ezek olyan tárgyak és elemek, amelyek minden otthonban megtalálhatók. Nem véletlen, hogy ma már a legtöbb router alapból rendelkezik jelerősítő antennával, ami képes javítani az otthoni hálózat lefedettségét. Túlzás lenne azt állítani, hogy ez a megoldás hatástalan, azonban az esetek többségében nem elégséges és nem biztosít szakadozástól mentes erős WiFi jelet.

A nem megfelelő WiFi jel oka lehet a használt frekvenciaszint is. A router és az eszközeink egy adott frekvenciaszinten fognak kommunikálni egymással, azonban könnyedén előfordulhat, hogy a társasházakban más routerek is ugyanazt a frekvenciaszintet használják. Az egymást zavaró hálózatok nagy valószínűséggel az adatforgalom csökkenését idézik elő. Ezért ajánlott már a WiFi hálózat létrehozása során odafigyelni a használt frekvenciacsatornára. 

A probléma forrását sokszor a régi routerek jelentik, amelyek ma már nem képesek kiszolgálni a magasabb technikai fejlettségi szinttel rendelkező eszközök igényeit. Mint minden technikai kütyü, így a routerek is elavulnak, sőt amortizálódnak is. Mivel ma már a korszerű és stabil szolgálatot biztosító routerek is megfizethetők, érdemes őket időnként cserélni. Az újabb routerek nagyobb teljesítményű wifi jelerősítő antennával vannak felszerelve, ennek köszönhetően lehetővé teszik a korszerű nagy sávszélességgel rendelkező hálózatok kihasználását. Képzeljük el, hogy havonta szépen kifizetjük a szolgáltatónak a szélessávú internet elérésért járó költséget, de a routerünk elavultsága miatt nem tudjuk kihasználni… Mindenképpen olyan routert érdemes választanunk, ami megfelel az otthonunk adottságainak; panellakásokban, családi házakban és minigarzonokban más-más típus jelentheti az optimális választást. Ha megvan az ideális router, már csak arra kell választ adnunk, szükségünk van-e a jel erősítésére és milyen eszközzel szeretnénk megoldani. A WiFi jelerősítők ideálisak erre a feladatra.

A WiFi jelerősítő, angol nevén Wifi booster olyan kompakt eszköz, amely egyszerűen csatlakoztatható a routerekhez, illetve a modemekhez. A jelerősítő alkalmas a WiFi jel erősítésére, illetve a jeltovábbítási folyamat stabilizálására. Kiváló szolgálatot tesz a lakás eldugott, félreeső részein, ahol a jel nem elégséges az eszközök kényelmes használatához. Sőt, egy megfelelően megválasztott jelerősítőnek köszönhetően akár a padláson vagy a pincében is internetezhetünk. A kiválasztás során érdemes szem előtt tartanunk néhány szempontot, hogy a számunkra leginkább megfelelő jelerősítőt vásárolhassuk meg.

Milyen jelerősítőt válasszak?
A megfelelő jelerősítő kiválasztása előtt érdemes meghatároznunk, milyen problémát szeretnénk megoldani a készülékkel; orvosolni szeretnénk a szakadozó kapcsolat problémáját, a lakás minden pontján kényelmesen használható WiFi jelet szeretnénk biztosítani vagy egyszerűen csak erősíteni szeretnénk a jelátvitelt a használt eszközök irányába. A jelerősítők között számos különbséget tapasztalhatunk, ha alaposabban szemügyre vesszük őket. Elsősorban a kapacitásuk és a jelátviteli maximális sebességük tekintetében térnek el, de a frekvenciacsatornáik is különbözők lehetnek.

A jelerősítők két típusával találkozunk. Az egyik az úgynevezett powerline technológia, amely esetében a lakás két pontján elhelyezett modem és a router közötti távolság vezeték nélkül áthidalható. A két eszköz együttes munkája rendkívül eredményes a sávszélesség növelésében, ráadásul a használatukkal több végpontból álló hálózatot is kiépíthetünk. A telepítésük rendkívül gyors és egyszerű, nincs szükség szakértői segítségre. Ez kell mondani azt is a powerline eszközökkel kapcsolatban, hogy kifejezetten érzékenyek a távolságra, így az egymással kommunikáló eszközök elhelyezése alapos tervezést igényel.

Ezek mellett az úgynevezett WiFi extenderek képezik a jelerősítők másik csoportját. A WiFi extender egy önálló eszköz, amit a lakásnak olyan pontján kell elhelyezni, ahol a WiFi jel még megfelelően erős. Ha nem szeretnénk különböző alkalmazásokkal és eszközökkel ügyeskedni, egy okostelefon alap kijelzője is kellő információval szolgálhat. Erre elsősorban azért van szükség, mivel az extender is használja a router által kibocsátott jelet, amit teljesítménycsökkenés nélkül továbbít a lakás különböző pontjai felé. Tehát az extender egyfajta hídként szolgál a jel számára. A megoldás hatékony, ha olyan ponton helyezzük el, ahol még kellő jelerősség áll rendelkezésre, ugyanakkor figyelmet kell fordítani arra is, hogy az extender legalább akkora jelátviteli sebességre legyen képes, mint maga a router. Máskülönben a jel továbbítása mindenképpen veszteséges lesz. Az extender tehát alkalmas a jel továbbítására és felerősítésére, azonban a leárnyékolt holtterekkel kevésbé képes megbirkózni.

A két típus közötti választást elsősorban a lakás mérete, illetve a falak vastagsága és anyaga határozza meg. Az extender tökéletes választást jelenthet a kisebb lakások, illetve a vékonyabb téglafallal rendelkező családi házak esetében. Betonfalak és többszintű épületek esetén a powerline megoldások gyümölcsözőbbek lehetnek. Ennek ellenére a vastag falak esetén is érhetünk el sikereket közönséges extenderek segítségével, habár az árnyékolt zugokban aligha tudunk megfelelő jelerősséget biztosítani. 

A gyártók és a szoftverfejlesztők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a WiFi jelerősítők telepítése és használata minél inkább zökkenőmentes legyen. Ennek elvégzéséhez csupán magára a jelerősítőre, illetve a használt eszközeinkre, például egy laptopra van szükségünk. A driver telepítését követően egyszerűen megadható a hálózati jelszó, ami a biztonságunkat garantálja, illetve itt végezhetők el a beállítások is. Ezektől ma már nem kell tartanunk, hiszen a driverekhez tartozó szoftverek kifejezetten felhasználóbarát felületet kínálnak, így átlagos felhasználói készségek birtokában bátran nekivághatunk a folyamatnak. Az Extreme Digital kínálatában neves gyártóktól származó jelerősítő eszközöket találunk, amelyek képesek szavatolni a gyors és zavartalan internetkapcsolatot az eszközeink számára. A kategóriában Asus, Linksys, Mercusys, Tenda, Tp-link, Zyxel termékek is megtalálhatók.