Alkategóriák

Router (175)

Router (175)

Összesen: 175
Rendezés

Találatok: 175

Legnépszerűbb termékeink

Router a gördülékeny kommunikációért

Ha meg akarjuk osztani a kapcsolatot eszközeink között, elengedhetetlen egy jó router. A magyarul csak útválasztó néven ismert eszköz, a hálózat kiépítése mellett az internet megosztására is alkalmas. Ez a funkció a mai WiFi eszközök uralta világban, szinte lételem. Válassz tehát a Extreme Digital router kínálatából, hogy készülékeid naprakészek lehessenek!

Vezeték nélküli szabvány
Az IEEE szervezet több évvel ezelőtt, 1997-ben adta ki az első vezeték nélküli szabványát, ez volt a 802.11. Azóta több szabvány megjelent, majd elavult. Ilyenek a 802.11a, vagy a 802.11b. Bár csúcskategóriásnak a legújabb 802.11ac mondható, jelenleg, jó ár-érték arányával a 802.11n típusú szabvány a legelterjedtebb. Bár utóbbiak gyors és megbízható működést garantálnak, WiFi router vásárlás esetén azt is vegyük figyelembe, hogy az eszközeink milyen szabványokat támogatnak, nehogy kompatibilitásbeli problémákba ütközzünk!

Milyen frekvencián működik a router?
Router frekvencia tekintetében két sávról beszélhetünk, ezek a 2,4 GHz és 5 GHz-es frekvenciák. A single band routerek egy, a dual band routerek pedig mindkét csatornán képesek üzemelni. Mivel a 2,4 GHz-es tartomány igencsak leterhelt, több eszköz, (pl.: a bluetooth) is ezt használja, így zavaros lehet a kommunikáció. Ennek kiküszöbölése érdekében jó, ha a választott készülék az 5GHZ-es frekvenciatartománnyal is elboldogul. Erre a legtöbb IEEE 802.11.n-es, vagy az után gyártott eszköz képes. De itt is figyeljünk, hogy készülékeink is támogassák ezt a frekvenciát, mert ellenkező esetben, semmire sem megyünk a kétsávos router-rel.

11 vagy 400 mbps
Hogy a munkamenet gördülékeny legyen, sebességre van szükség. Nem mindegy, hogy a wifi jelerősítő mekkora adatátviteli sebességre képes. Az elavult, és korszerűtlen „b” szabványú router például, a mai szemmel használhatatlannak tűnő 11 mb/s sebességgel dolgozott. Ezzel szemben egy „n”-es már a 150-300 mb/s sebességet is eléri, míg az „ac” típusúak akár 400 mb/s feletti sebességre is képesek.

Biztonság, titkosítás
Ha nem vigyázunk adataink egy szempillantás alatt illetéktelen kezekbe kerülhetnek. A router csatornáit nem csak azért kell titkosítani, nehogy a szomszéd is a mi WiFi eszközeinken szörföljön. A gyenge hálózati hitelesítések és titkosítások percek alatt feltörhetők. Ennek elkerülése végett különböző biztonsági megoldás közül választhatunk. Ez lehet például DES, WPA2 titkosítás vagy valamilyen tűzfal. Ha ezek közül kiválasztottuk a számunkra megfelelőt, következő lépésként meg kell adnunk egy jelszót. Fontos, hogy nem elég, ha maga a hitelesítés erős, a jelszónak is kellően bonyolultnak kell lennie. Ne adjunk meg túl rövid, vagy túl egyértelmű jelszavakat, s időnként változtassuk meg!

Router extrákkal
Egy router számos extra funkcióval is rendelkezhet. Extrának számíthat, ha a készülék több WiFi antennával rendelkezik, mellyel kibővíti hatáskörét; egyszerre több hálózatra is képes felcsatlakozni, így igény szerint eltérő beállításokat lehet rajta alkalmazni. Némely router USB porttal is fel van szerelve, amire például nyomtatót is csatlakoztathatunk.

Ma már gyakran találkozhatunk az okos router kifejezéssel is. Ezek esetében könnyedén beállíthatjuk, illetve szétoszthatjuk a rendelkezésre álló sávszélességet, ráadásul olyan funkciók is elérhetőek, amelyek lehetőséget adnak a szülők számára, hogy letiltsák a Wi-Fi hálózatot akár a távolból is a mobiltelefonjuk segítségével.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a routerek tipikusan olyan eszközök, amelyeknél a rendelkezésre álló technológiák némileg megelőzik a korukat, vagyis egy korszerű router akár hosszú évekig képes lesz kiszolgálni a különböző eszközöket és igényeket. Érdemes hosszútávra tervezni, természetesen ésszerű keretek között választva routert. A kiválasztásnál érdemes lehet más szempontokat is figyelembe venni; még ma is elmondható, hogy az azonos gyártók termékei közötti kommunikáció a leggördülékenyebb. Noha sokat javult a helyzet és mára a gyártók sokat tettek a kompatibilitás javításáért, még mindig érdemes lehet azonos gyártó termékeiből építeni a hálózatunkat, legyen szó routerről, modemről vagy más kapcsolódási pontról.

A korszerű routerek szépek és elegánsak, így nem kell aggódnunk, ha jól látható helyen kell tartanunk az erősebb jel érdekében. Az Extreme Digital router kínálatában könnyedén megtalálhatjuk azt az eszközt, ami leginkább megfelel az igényeinknek.