Szaküzlet információk!

Üzleteink 2021. április 7-től újra a megszokott nyitva tartással és szolgáltatásokkal várnak! Részletekért kattints ide!

Hangkártya (6)

Összesen: 6
Rendezés

Találatok: 6

Legnépszerűbb termékeink

Minőségi hangkártya a minőségi hangért

A hangkártya teszi lehetővé, hogy a számítógép használata teljes körű élménnyé váljon. A hangkártya gondoskodik arról, hogy hangszórókon felcsendüljön a kedvenc zenénk, hogy a fejhallgatót csatlakoztatva elmélyüljünk az izgalmas videó játékok világában, és hogy a filmeket teljes körűen élvezhessük. De a hangkártya biztosítja annak az alapjait is, hogy hang és videó alapú hívásokat indíthassunk, és ne csak másokat halljunk, hanem minket is halljanak.

A hangkártyát csatlakoztathatjuk az alaplaphoz, ilyen megoldás esetén csak a fejhallgatók, hangszórók és mikrofonok csatlakozását szolgáló kivezetői nyílásokat láthatjuk a számítógép, laptop gépházán. Létezik még belső és külső adapterként csatlakoztatható hangkártya is. A hangkártya árak a néhány ezer forinttól a százezer forint feletti összegig terjedhetnek. Minél magasabb áron eladó egy hangkártya, annál nagyobb tudással, és annál komolyabb zajszűrő, virtualizáló, és hangfeldolgozó képességekkel rendelkezik.

Minél fejlettebb egy hangkártya, annál több hangchippel rendelkezik. A hangchipek segítenek, hogy minél valóságosabb legyen a hangélmény. Amikor a valós idejű hanghatások létrejönnek, az ehhez szükséges számításokat a hangchipek végzik el, így csökken a rendszerprocesszor terheltsége. A hétköznapi felhasználású eszközökben a legelterjedtebb az alaplapra szerelhető hangkártya. Az ilyen hangkártyák megfelelnek ugyan az átlagos felhasználási igényeknek, de játékokhoz, filmezéshez, különösen, ha 5.1-es rendszerben akarjuk élvezni a vizuális tartalmat, vagy ha zenét akarunk szerkeszteni és létrehozni, komolyabb eszközre lesz szükségünk.

Csatlakozók
Minél összetettebb felhasználásra szánjuk, annál több csatlakozási lehetőséggel rendelkezik a hangkártya. Mikrofon bemenet és kimenet segítségével csatlakoztathatjuk a mikrofont a géphez és a hangkártyához. A vonal szintű bemenet és kimenet a JACK csatlakozóknak biztosít csatlakozási pontot. Az SPDIF csatlakozó lehetővé teszi, hogy hangkártya egy külső, digitális vezérlésű erősítőhöz kapcsolódjon koaxiális kábel segítségével.

Hangprofilok, hanghatások
Egyes hangkártyák különböző profilokat biztosítanak a különböző felhasználási módokhoz. A játékokhoz optimalizált hangkártyák négy vagy akár több profilt is tartalmazhatnak. Létezik például olyan profil, amely a pontosabb tájékozódást segíti a játékban elhangzó lövések és lépések hangjának kiemelésével, tisztábbá tételével. Az akció és szerepjátékok kedvelői a megfelelő opció beállításával elérhetik, hogy a beszédhangok, a robbanások, a gépek és a zörejek hangjai még érthetőbbek legyenek.

További extrák
Azok is megtalálhatják a megfelelő eszközt, akik hangkártya rendelés esetén olyan képességekkel felvértezett kártyát keresnek, amely a mozizás élményét teszi teljessé. Ezt a célt szolgálják az olyan szoftveres átalakítók, amelyek a 2.1-es hangot alakítják szoftveres segítséggel 5.1 vagy éppen 7.1 minőségűvé. A moziélmény és a zajszűrő funkciók már a néhány tízezres készülékekben is elérhetőek. De itt is igaz, hogy minél magasabb egy hangkártya ára, annál nagyobb tudással rendelkezik.

USB hangkártyák
Az USB portra csatlakoztatható külső hangkártyák nem igazán váltak általánosan ismertté, ám sokan mégis szívesen alkalmazzák őket. Érdemes átgondolnunk, milyen készülékre van szükségünk, hiszen a különbségek jelentősek lehetnek. Az alapfelszereltséggel rendelkező külső hangkártyák rendszerint csak két csatlakozóval rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a mikrofonhoz és hangfalhoz történő csatlakoztatást. A magasabb felszereltségi szinttel rendelkező készülékek akár fejhallgató, line in, front speaker, surround speaker, center/bass speaker és rear speaker csatlakozóval is el vannak látva. A kiválasztásnál fontos szempont lehet, a hangkártya milyen kezelőgombokkal rendelkezik. Már az alapfelszereltségű készülékek esetén is csökkenthetjük és növelhetjük a hangerőt, illetve sok esetben külön funkciógomb áll rendelkezésre a némításhoz, a magas felszereltséggel rendelkező hangkártyák esetében rendszerint külön mikrofonnémítás is lehetséges. Ha magasabb elvárásokat fogalmazunk meg az USB hangkártyákkal szemben, akkor figyeljünk arra, hogy rendelkezzen virtuális 7.1 csatornatámogatással is. Az Extreme Digital kínálatában különböző felszereltségi szinttel rendelkező USB hangkártyákat találunk, így könnyedén kiválaszthatjuk az igényeinknek megfelelőt.