Merevlemez, merevlemez ház (388)

Összesen: 388
Rendezés

Találatok: 388

Legnépszerűbb termékeink

Merevlemez, mint elsődleges adattároló

A számítógép elengedhetetlen tartozéka a jó merevlemez. A megfelelő merevlemez kiválasztása nagyon fontos, hiszen ezen tároljuk minden féltett adatunkat. Az ideális merevlemez gyors, csendes és nagy kapacitással rendelkezik. Persze az ilyen tökéletesség igen ritka és drága is, de a piac rengeteg kiváló alternatívát kínál.

Mobilis vagy gyors – külső vagy belső HDD
A merevlemezeket többféle szempontból csoportosíthatjuk. Ezek közül elsődleges a külső vagy belső kiépítés. Bár egy külső winchester számos előnnyel rendelkezik egy belsővel szemben (pl.: hordozható), az egyik legnagyobb előny, mégpedig a gyorsaság a belső merevlemezek javára dolgozik.

Merevlemez méretek
A következő tényező, mely több táborra osztja a háttértárakat, a méret. Külső méreteket tekintve a 3,5”, illetve a 2,5”-os merevlemezek a legelterjedtebbek. Ezeken kívül még jó néhány merevlemez méret megtalálható, például a beágyazott eszközöknél kedvelt 1,8”-os merevlemezek, de általánosságban a fentiek uralják a piacot. Míg a nagyobb 3,5”-os merevlemezek asztali számítógépekhez lettek tervezve, addig a 2,5”-os verziók a laptopok kedvelt darabjai.

A merevlemez teljesítménye
Nem elhanyagolható tulajdonság a merevlemez csatolófelülete sem. E téren FireWire, a SATA, illetőleg az USB interfészek a legkedveltebbek. Hogy a választott eszköz éppen melyikkel rendelkezik, azért fontos, mert a megfelelő csatlakozó gyorsabb adatátvitelt eredményez. Egy-egy családon belül többféle típussal találkozhatunk (pl.:USB 2.0, USB 3.0, vagy SATA 2, SATA 3), melyek különböző sebességre képesek.

A merevlemez tárkapacitása
A merevlemez legfontosabb tulajdonsági közé tartozik a kapacitás, azaz, hogy mennyi adatot képes tárolni. Értelem szerűen, minél nagyobb kapacitással rendelkezik egy gép, annál több helyet biztosít adataink számára, így hatékonyabb teljesítményre képes. A számok körülbelül 500 GB és 6 TB között mozognak.

A merevlemez írási és olvasási sebessége
A számítógép működésének sebességét, a feladatok végrehajtásának gyorsaságát nagyban befolyásolja a merevlemez fordulatszáma. Ez jellemzően 5400 és 7200 rpm közé tehető. Bár a nagyobb fordulatszám gyorsabb működést eredményez, ehhez gyors csatolófelületre is szükség van, ráadásul egy lassabb darab kevesebbet fogyaszt.

SSD vs HDD
A sebesség és a kapacitás mellett lényeges jellemző lehet a csendesség is. Ezt leginkább egy SSD merevlemez képes biztosítani. A hagyományos HDD lemezekkel szemben, az SSD-k mozgó alkatrészek nélkül üzemelnek, így szinte teljesen zajtalan működést garantálnak. Ráadásként az utóbbi jelentősen gyorsabb munkára is képes. Hátrányuk azonban a HDD-kel szemben, hogy kisebb kapacitással rendelkeznek, illetve jóval drágábbak is.

A kettő közötti alternatív megoldás lehet egy hibrid HDD, melynek gyorsasága közelítő értéket mutat az SSD merevlemezek felé, árban viszont maradnak a hagyományos winchesterek közelében.

Az Extreme Digital áruház kínálatában széles választék áll rendelkezésedre, igényeidnek leginkább megfelelő eszközök kiválasztásához. HDD, SSD, merevlemez ház, különböző típusú és tulajdonságú winchesterek várják, hogy lecsapj rájuk.