SSD meghajtó (182)

Összesen: 182
Rendezés

Találatok: 182

Legnépszerűbb termékeink

Az SSD meghajtó előnyei

Az SSD meghajtók számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek miatt kiérdemlik a felhasználók figyelmét. Igazi sikertörténetről beszülünk, hiszen a technológia villámsebességgel terjedt el a számítógépek világában. Sokak véleménye szerint az SSD meghajtók rövidesen uralni fogják a háttértárolók világát.

Az SSD meghajtók legfontosabb tulajdonsága abban mutatkozik meg, hogy az adateléréshez nem használ mozgó alkatrészeket; ez a látszólag másodlagos tulajdonság sok szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. A klasszikus merevlemezek sérülékenységét elsősorban épp a mozgó alkatrészek okozzák; az SSD meghajtók viszont épp ezt küszöbölik ki olyan módon, hogy egyszerűen nem alkalmaznak ilyen működési technológiát. A mozgó alkatrészek hiányának köszönhetően az SSD meghajtók csendesebbek, nem hallatnak karcos hangokat. A hőtermelésük is minimális, ami a régi merevlemezek esetében olykor problémás tulajdonság lehet. Ráadásul a mozgatás időigényességéből adódó késleltetéssel sem kell számolni, így az SSD meghajtók rendkívül gyors adatelérésre képesek. A gyorsaság és az egyenletes sebesség mindenképpen olyan fontos szempont, amivel a régi típusú háttértárak képtelenek versenyezni.

Az SSD meghajtók működési elve az elektromágneses hatásokon alapul, azaz mentesülhetünk számos olyan problémától, amitől korábban félnünk kellett, ha az értékes dokumentumainkat a számítógépünk merevlemezén tároltuk. A megbízhatóság mellett a sebesség az a szempont, ami rendkívül vonzóvá teszi ezeket a háttértárakat, hiszen segítségükkel a számítógépünk jelentős sebességnövekedést érhet el. Nem csak a működés során tapasztalhatunk jelentős sebességjavulást, hanem a rendszer felállásakor is; nincs szükség hosszas olvasási szakaszra, hiszen a gyors adatelérésnek köszönhetően akár a nagy gépigénnyel rendelkező operációs rendszerek is pillanatok alatt elindulhatnak.

Érdemes megemlíteni a külső hőmérsékletre vonatkozó érzéketlenségüket is. Az SSD meghajtók -40 és +85 fokos hőmérsékleti körülmények között üzemképesek. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az ember számára elviselhető hőmérsékleti körülmények esetén az SSD meghajtók zavartalanul képesek működni. Nem csak a hőmérsékleti viszonyokkal szemben, hanem a mechanikai behatásokkal szemben is ellenállóbban, a kisebb ütések nem okozhatnak kárt bennük. Ráadásul meg kell említeni az SSD meghajtók energiatakarékos működését is; noha a villanyszámlánk esetében aligha tudunk ilyen módon jelentős összeget megtakarítani, viszont kímélhetjük a notebookok akkumulátorát. Mivel kevesebb áramigényt kell kiszolgálniuk, így az akkumulátorok várható élettartama is növekszik.

Az itt leírtak alapján joggal vetődik fel a kérdés, hogy akkor mégis milyen SSD meghajtót válasszak? Nincs egyértelmű „fekete-fehér” válasz erre a kérdésre, hiszen a felhasználói igényeink is jelentősen eltérnek. Az SSD-k piacát hosszú ideje a Kingston és a Samsung uralja, de számos gyártó kínálatában találkozunk ezekkel a meghajtókkal. A kisebb adatátviteli sebességgel és kisebb tárkapacitással rendelkező olcsóbb SSD-k elsősorban azokban a notebookokban tesznek jó szolgálatot, amelyeket kifejezetten böngészésre, levelezésre, szövegszerkesztésre és filmnézésre használunk. Az átlagos sebességgel és tárkapacitással rendelkezők jó választást jelentenek akár komolyabb munkavégzéshez és alkalmi gamerek számára is elégséges erőforrástámogatást biztosít. A csúcskategóriás SSD-k elsősorban akkor ajánlottak, ha kifejezetten adatigényes programokkal dolgozunk, esetleg komolyabban foglalkozunk videóvágással és képszerkesztéssel. Ezek valóban erős támogatást jelentenek a notebookunk számára, ugyanakkor sok esetben a kisebb adatátviteli sebességgel rendelkezők is megfelelő alternatívát jelentenek. Csupán el kell döntenünk, hogy melyik SSD kategória szolgálja leginkább az érdekeinket.