Tápegység (182)

Összesen: 182
Rendezés

Találatok: 182

Legnépszerűbb termékeink

Tápegység a pontos és megbízható döntések megkövetelője

A tápegység a számítógép nélkülözhetetlen része. A szükséges feszültség biztosításával, tulajdonképpen ez kelti életre a gépet. S habár a minőség és a megbízhatóság minden téren fontos, ez az az eszköz, mely maximálisan megköveteli ezeket, hiszen meghibásodásával, akár az egész rendszert magával ránthatja.

Fő a megbízhatóság
A megbízhatóság jegyében elsősorban arról kell meggyőződnünk, hogy a tápegység megfelelő védelmi rendszerrel rendelkezik. Ez magába foglalja saját, illetve a csatlakoztatott eszközök védelmét is. A tápegységnek tehát többféle meghibásodás ellen is védelmet kell nyújtania, ide tartozik például a OVP – túlfeszültség elleni védelem, vagy az SCP – rövidzár védelem.

Tápegység szabványok és kompatibilitás
Kompatibilitás szempontjából fontos, hogy olyan típusú PC tápegység kerüljön a kosarunkba, mely megfelel a hardvereink által támasztott követelményeknek. A jelenleg érvényben lévő szabványok közül az ATX, vagy EPS tápvezérléssel nem nagyon nyúlhatunk mellé, de vásárlás előtt, mindenképp tájékozódjunk gépünk igényeiről!

Teljesítmény pontos választással
Mivel minden szempontból fontos a tápegység okos kiválasztása, a teljesítmény tekintetében is megfelelően kell döntenünk! A tápegység ráírt teljesítménye alatt a maximális kivehető teljesítményt kell érteni. Ez nagyjából 300 és 1000 W között mozog. Az, hogy mennyire van szükségünk, felhasználás függő. Míg például egy irodai gép 300-400 W-ot ad le, addig egy extrémebb felhasználásra szánt, több VGA-val és merevlemezzel rendelkező számítógépnél ez 800 W felé emelkedhet. Mindenképpen törekedjünk tehát az adott konfigurációhoz szükséges pontos választásra!

Áram veszteség minimalizálás
Egy tápegység rendeltetés szerűen több áramot fogyaszt, mint amennyire a számítógépnek szüksége van. A hatásfok növelésével azonban csökkenthető a pazarlás mértéke. A 80 Plus minősítésbe tartozó darabok, már hatékony energiatakarékossággal bírnak.

Szintén a veszteség minimalizálásáért felel a PFC, mely csökkenti a kimenő hálózati zavart. Aktív és passzív változataival is találkozhatunk. Az utóbbi ugyan kevésbé hatékony, de jóval stabilabb és megbízhatóbb, az aktív PFC viszont nagyobb feszültség ingadozásokat is korrigál.

Csendes, hűvös működés
A számítógép tápegység részét képezi a hűtési rendszer is. Itt szintén aktív, illetve passzív megoldásokról beszélhetünk. Ha egy teljesen csendes tápegység a vágyunk, a második kategória mellett kell döntenünk, mely ventilátor nélkül, hűtőbordákkal végzi feladatát. Az aktív ezzel szemben ventilátorral hűti a rendszer, ez zajosabb ugyan, de jóval hatékonyabb megoldás.

Nézz körül az Extreme Digital kínálatában, ahol számtalan tápegység áll rendelkezésedre, melyek közül biztosan megtalálod a megfelelőt.