Alkategóriák

Videokártya (14)

Videokártya (14)

Összesen: 14
Rendezés

Találatok: 14

Legnépszerűbb termékeink

Szebb és gyorsabb – avagy videokártya választás okosan

A videokártya a számítógép egyik legfontosabb tartozéka. A grafikus kártya a gép által küldött képi információk analóg jelekké alakításával közvetít a megjelenítő egység felé. Kivitelezés tekintetében a videokártya lehet integrált vagy bővítőkártya. Ha a PC-hez kapott beépített darab kevésnek bizonyul igényeink kiszolgálásához, eljött az ideje, hogy beruházzunk egy dedikált darabra!

Integrált és dedikált videokártyák
Hogy pontosan tudjuk, milyen kártyára van szükségünk, elsősorban a felhasználási területet kell meghatároznunk. Ha csupán internetezésre, egyszerűbb feladatokra, például szövegszerkesztésre használjuk számítógépünket, arra bőven elég az eredeti integrált eszköz is. Ha azonban nagyobb rendszerigényű programokat, vagy magas grafikával rendelkező játékokat szeretnénk futtatni, az már megkövetel egy komolyabb darabot.

A videokártya ár és az érték viszonya
Nagy általánosságban elmondható, hogy minél drágább egy videokártya, annál többet tud. Ez természetes, hiszen a plusz költségek olyan extra tulajdonságokat takarnak, melyek jelentősen javítják a teljesítményt. (Ilyen lehet a saját hűtési rendszer vagy memória.) A legnagyobb teljesítmény azonban nem minden esetben egyenlő a legjobb választással. Egy erősebb grafikus kártya ugyanis több energiát fogyaszt, ami például notebook esetében kifejezetten hátrányos lehet.
Jól gondoljuk meg tehát, hogy biztosan szükségünk van-e a legújabb, legdrágább grafikus kártya tudására, vagy egy középkategóriás modell gazdaságosabb befektetésnek bizonyul.

Gyártók és termékcsaládok széles skálája
A videokártya piac telítve van különböző gyártók különböző termékeivel. Persze a döntést megkönnyítik az olyan fent is említett tulajdonságok, mint az ár vagy felhasználási terület, de még ezen szűrökön át is több választási lehetőségünk van.

A vezető processzorgyártók, mint az AMD és az Nvidia, kiélezett harcot vív videokártya eladás tekintetében. Ezen belül is elkülönülnek a játékhoz, vagy más tevékenységhez optimalizált típusok. Ebben az esetben is a célzott választás lehet kifizetődő, egy gamer számára például jó szolgálatot tehet a ROG család egy tagja, mely kifejezetten a játékosok igényeihez igazodik.

Csatoló felület a kompatibilitás ismérve
Videokártya vásárlás esetén fontos, hogy a kiszemelt eszköz kompatibilis legyen az alaplapunkkal. Bár manapság a legtöbb kártya PCI Express csatolóval rendelkezik, régebbi készülékeken AGP-vel is találkozhatunk. PCI videokártya esetében is léteznek eltérő sebességű csatolók (2.0, 3.0…), ennek milyenségével is tisztában kell lennünk.
Nem árt az sem, ha videokártya HDMI kimenettel rendelkezik, így ugyanis könnyedén csatlakoztatható HD TV-hez, a maximális látvány élmény érdekében.

VRAM, azaz a videokártya fedélzeti memóriája
Egy márkanévvel fémjelzett grafikus kártya általában saját memóriával rendelkezik. Ennek köszönhetően jelentősen lerövidülhet a feladatok végrehajtásának ideje. A belépőszintű 1 GB-os memóriától, a csúcskategóriás 16 GB-osig, széles skálán mozognak a mutatók. Ugyan a sok memóriával rendelkező daraboknak, a létező minden effekttel működő, QHD felbontású játékok sem okoznak gondot, egy kevesebb VRAM-mal gazdálkodó kártya is elegendő lehet, mely ráadásul jóval kevesebb költséggel jár.

Ha úgy döntesz, nekiállsz összerakni a számodra tökéletes gépet, vagy a már meglévőt szeretnéd kicsit felturbózni, az Extreme Digital kínálatában széles alkatrész választék áll rendelkezésedre. A HDMI videokártya, és a különböző memóriájú vezérlők között, mindent megtalálsz, amire szükséged lehet.