Monitor (415)

Összesen: 415
Rendezés

Találatok: 415

Legnépszerűbb termékeink

A monitor választás szempontjai

Mikor monitort vásárol az ember, nem árt körültekintőnek lennie, hiszen jó esetben hosszú éveken keresztül fogja nézni. Hogy a választott monitor a lehető legteljesebben kiszolgálja igényeinket, a leggyakoribb felhasználási területhez kell igazodnunk, nem mindegy ugyanis, hogy játékra, munkára vagy filmezésre használjuk. Ha lehetséges, minden tulajdonságot e szerint vegyünk szemügyre!

A monitor mérete
A jellemző mustra talán egy viszonylag egyszerűnek tűnő kérdéssel indulhat. Ez nem más, mint a monitor mérete. Körülbelül 17 és 34 hüvelyk között válogathatunk. Itt főként a rendelkezésre álló hely a mérvadó, jó tudni azonban, hogy a méretet és az ár egyenes arányosságban vannak egymással, így a monitor árak a centiméterekkel együtt növekednek. Ha elegendő hely és pénz is rendelkezésünkre áll egy óriás képernyő beszerzésére, ügyeljünk rá, hogy a nagy méret mellé nagy felbontás társuljon, mert ellenkező esetben képminőségromlás fordulhat elő.

Akár monitorokról, akár televíziókról van szó, a gyártók előszeretettel hangoztatják a képátmérő és a felbontás nagyságát, holott nem csak ezek határozzák meg a képminőséget. Mindenekelőtt azt érdemes látnunk, hogy nem létezik olyan monitor, ami minden felhasználási mód esetén optimális megoldást szolgáltat, ezért fontos, hogy mindig a felhasználói szokásainknak megfelelő készülékek közül válasszunk. Tudatossággal jelentős megtakarítást érhetünk el, hiszen enélkül sok esetben komoly összegeket fordíthatunk olyan funkciókra, amelyekre nincs is szükségünk. Még rosszabb, ha a drága pénzen vásárolt monitor mindent tud, csak épp azt nem, amire szükségünk lenne. 

Sokan két monitort használnak a munka során; legyen szó akár notebook + külső monitor vagy asztali gép + 2 monitor kombinációról, ez a megoldás nagy kényelmet képes biztosítani. A monitorok méretbeli különbségei nem okoznak kellemetlenséget, azonban érdemes odafigyelni, hogy a két kijelző hasonló képminőséget és felbontást biztosítson, máskülönben a különbségek zavarók, illetve a szem számára fárasztók lehetnek.

Felbontás
Ezzel el is érkeztünk a következő sarkalatos ponthoz, mely nem más, mint a felbontás. Mára már sokaknak a HD felbontás is kevésnek bizonyul. A gyártók egyre nagyobb pixelsűrűséggel dobálóznak, s megjelentek a QHD, 4K-s felbontások. Bár nagyobb felbontás szebb, részletesebb képeket eredményez, ne dőljünk be azonban a nagy számoknak, ugyanis van az a tartomány mely felett a szem már nem is érzékeli a különbséget, így az csak árban érezhető.

A monitor válaszideje
Főként gamerek számára lehet fontos a válasz idő. Ezt milliszekundumban szokás megadni, s arról árulkodik, hogy a monitorok milyen gyorsan képesek egy pixel színét megváltoztatni. Minél kisebb számértéket látunk, annál gyorsabb a folyamat. Ez a játékokon kívül a filmek világában is előnyt jelenthet. Bátran ki lehet jelenteni, ha egyszer kipróbálunk egy igazán gyors válaszidőt biztosító monitort, eszünk ágában sem lesz visszatérni a lassú társaihoz.

Tagadhatatlan azonban, hogy egy lassabb képfrissítéssel rendelkező monitor is képes kényelmes megoldást biztosítani abban az esetben, ha csupán irodai felhasználásra keresünk optimális megoldást. A lassabb válaszidő ezredmásodperceket jelent, ami egy-egy gyors jelenet esetén szemmel látható és érezhető késést jelent, szövegszerkesztés, e-mail olvasás és internetes böngészés során azonban semmilyen hátránnyal nem jár. 

Sok esetben viszont épp a munkához használt monitorokkal kapcsolatban vannak komoly elvárásaink. Sok esetben a grafikusok, kiadványszerkesztők és egyes fejlesztők munkája is kimagasló képességekkel rendelkező monitorokat követel meg. Számukra kimagasló jelentőséggel bír a színminőség, illetve a torzítás mértékének minimalizálása. Sőt, olyan tulajdonságokat is szem előtt kell tartaniuk, mint a színtérlefedettség, a magas fényerő, a megfelelő gamma- és kontrasztbeállítások, amelyek az átlag felhasználók számára igencsak keveset mondanak. 

LCD vagy LED monitor?
Becsapós a kérdés, hiszen a két elnevezésnek nincs köze egymáshoz. Pontosabban nem egy kategóriába tartoznak. Az LCD a monitor típusa a LED pedig annak világítástechnikájára utal. Egy LED monitor nagyobb fényerőt, szélesebb színskálát biztosít. Viszont mára a LED technológián alapuló monitorok teljesen háttérbe szorították az LCD készülékeket, így a kínálat egyre kisebb részét képezik ezek a monitorok.

Milyen készülékhez szeretnénk monitort?
Van különbség számítógép monitor és tv monitor között is. Figyeljünk rá, hogy mihez szeretnénk csatlakoztatni a készüléket, hogy biztosan rendelkezzen megfelelő interfésszel! Néhány monitor vezeték nélküli kapcsolatra is ad lehetőséget, így nagyobb mozgástérrel is rendelkezik.

Az olcsó monitor jó választás lehet?
A monitorok árát elsősorban a képernyő felbontása határozza meg. Értelemszerűen ki lehet jelenteni, hogy az olcsó monitorok kisebb, a felsőkategóriás készülékek pedig nagyobb felbontással rendelkeznek. Ma elsősorban HD, full-HD, QHD és 4K kategóriákról szoktunk beszélni. Nincs szükségünk feltétlenül magas felbontásra, azonban a legalacsonyabb képességekkel rendelkező monitorok csupán alapvető irodai felhasználás esetén képesek kielégítő felhasználói kényelmet biztosítani. Az olcsó monitorok gyengesége elsősorban ebben nyilvánul meg; ha multimédiás tartalmakat fogyasztunk vagy nagy részletességet igénylő feladatokat végzünk, akkor válasszunk inkább nagyobb felbontással rendelkező készüléket.

A monitor árát alapvetően meghatározza a kontrasztarány is. A kontrasztarány tulajdonképpen egy egyszerű számpár, ami a megjeleníthető legvilágosabb és legsötétebb képpontok közötti fényerőt mutatja. Ha kisebb kontrasztaránnyal rendelkező monitorról van szó, abban az esetben egy sötét szobában a monitoron megjelenített fekete kép legfeljebb sötétszürke lesz. A VA paneles LCD monitorok esetében ez kevésbé észlelhető, mivel a háttérfény nem képes „átütni” a képernyőn. A magas kontrasztarány sokat segít a képminőség javításán, ezért érdemes figyelemmel kísérni ezt a technikai értéket is. Nem meglepő, hogy az olcsó monitorok e téren is némi hátrányba kerülnek a közép- és felsőkategóriás társaikkal szemben. 

Az olcsó monitorok vásárlása esetén érdemes figyelni az úgynevezett válaszidőre is. Ez tulajdonképpen azt az értéket jelöli, amennyi idő alatt egy adott pixel által mutatott színkép képes megváltozni. Ha a válaszidő nem elég alacsony, abban az esetben a gyors mozgások megjelenítése elmosódhat. A válaszidőnek elsősorban filmek és játékok esetében lehet jelentősége, de általánosságban elmondható, hogy e téren már az olcsó monitorok is kielégítően teljesítenek. Ugyanez nagyjából elmondható a monitorok frissítési gyakorisága kapcsán is; ez az érték tulajdonképpen azt jelöli, hányszor frissül a monitor által megjelenített kép egyetlen másodperc alatt. A mértékegysége a hertz. Minél magasabb ez az érték, annál gördülékenyebb a képmegjelenítés. Már az olcsó monitorok is 120 hertz körüli frissítési gyakorisággal rendelkeznek, ami tökéletesen elegendő a legtöbb felhasználói igény kielégítésére. Kivételt rendszerint a játékok futtatása jelenti, ez esetben érdemes nagyobb frekvenciával működő készüléket választani. A gamer monitorok teljesítménye 200 hertz körüli is lehet, ezek a monitorok elsősorban a komoly képességekkel rendelkező videokártyák teljesítményét képesek követni.

Az olcsó monitorok gyengesége lehet a relatív alacsony láthatósági szög, vagyis ha nem szemből nézzük a monitor képét, akkor a színei megváltoznak, sötétebbé vagy világosabbá válnak. Minél magasabb a láthatósági szög, annál nagyobb a szabadságunk, annál szélesebb szögből élvezhetjük a monitor által megjelenített rendes színeket. Habár ez a tulajdonság nem tűnik fontosnak, kiterjesztett monitorok esetén komoly jelentőséggel bírhat, illetve abban az esetben is, ha a monitor képét többen követik.

Mire figyeljünk még?
Hogy a monitorunk valóban tökéletesen pompázatos képekkel szolgáljon, megfelelő kontrasztaránnyal és fénysűrűséggel kell rendelkeznie. Jó, ha a készülék matt képernyővel van ellátva, mert az biztosan nem fog tükröződni. Ha pedig IPS monitor kerül a szemünk elé, biztosak lehetünk benne, hogy az teljes betekintési szöggel szolgál. Választhatunk érintőképernyős monitort is, sőt olyat is mely olyan extra funkciókkal rendelkezik, mint az elforgatható képernyő, vagy a 3D-s megjelenítés.

Némi űrkorszaki életérzést csempészhetünk az otthonunkba a hajlított képernyős monitorokkal. Sokak szerint az ilyen kialakítás szükségtelen, ám figyelembe kell venni, hogy 27-29 inch képátmérő felett már csak a fej mozgatásával láthatjuk be az egész képernyőt. Ultraszéles monitorok esetében kifejezetten hasznos lehet az ilyen fizikai kialakítás. A hajlított képernyőnek köszönhetően megnő a láthatósági szög, ami nagyobb élményt jelent filmezés és játék közben. Elsősorban tehát azoknak ajánlhatók ezek a monitorok, akik filmnézésre vagy játékra használják a számítógépet, irodai felhasználás esetén szükségtelenek lehetnek. A hajlított monitorok esetében az ív sugarát egy bizonyos R-érték jelöli. Minél magasabb számmal jelölik az adott monitort, annál nagyobb a hajlítás íve.

Az Extreme Digital kínálatában számos, minőségi, és olcsó monitor várja, hogy hazavidd és gyönyörködj benne. A kategóriában többek között Acer, Aoc, Aopen, Asus, Benq, Dell, Gaba, Gigabyte, Hp, Huawei, Lenovo, Lg, Msi, Philips, Samsung, Viewsonic, Xiaomi termékek is képviseltetik magukat. Nézz körül ajánlataink között, és találd meg a számodra legideálisabbat! Ne feledd, egy jó monitort hosszú évekre választasz, így érdemes alapos figyelmet szánni a döntésre!