Monitor (112)

Találatok: 112

Legnépszerűbb termékeink

A monitor választás szempontjai

Mikor monitort vásárol az ember, nem árt körültekintőnek lennie, hiszen jó esetben hosszú éveken keresztül fogja nézni. Hogy a választott monitor a lehető legteljesebben kiszolgálja igényeinket, a leggyakoribb felhasználási területhez kell igazodnunk, nem mindegy ugyanis, hogy játékra, munkára vagy filmezésre használjuk. Ha lehetséges, minden tulajdonságot e szerint vegyünk szemügyre!

A monitor mérete
A jellemző mustra talán egy viszonylag egyszerűnek tűnő kérdéssel indulhat. Ez nem más, mint a monitor mérete. Körülbelül 17 és 34 hüvelyk között válogathatunk. Itt főként a rendelkezésre álló hely a mérvadó, jó tudni azonban, hogy a méretet és az ár egyenes arányosságban vannak egymással, így a monitor árak a centiméterekkel együtt növekednek. Ha elegendő hely és pénz is rendelkezésünkre áll egy óriás képernyő beszerzésére, ügyeljünk rá, hogy a nagy méret mellé nagy felbontás társuljon, mert ellenkező esetben képminőségromlás fordulhat elő.

Akár monitorokról, akár televíziókról van szó, a gyártók előszeretettel hangoztatják a képátmérő és a felbontás nagyságát, holott nem csak ezek határozzák meg a képminőséget. Mindenekelőtt azt érdemes látnunk, hogy nem létezik olyan monitor, ami minden felhasználási mód esetén optimális megoldást szolgáltat, ezért fontos, hogy mindig a felhasználói szokásainknak megfelelő készülékek közül válasszunk. Tudatossággal jelentős megtakarítást érhetünk el, hiszen enélkül sok esetben komoly összegeket fordíthatunk olyan funkciókra, amelyekre nincs is szükségünk. Még rosszabb, ha a drága pénzen vásárolt monitor mindent tud, csak épp azt nem, amire szükségünk lenne. 

Sokan két monitort használnak a munka során; legyen szó akár notebook + külső monitor vagy asztali gép + 2 monitor kombinációról, ez a megoldás nagy kényelmet képes biztosítani. A monitorok méretbeli különbségei nem okoznak kellemetlenséget, azonban érdemes odafigyelni, hogy a két kijelző hasonló képminőséget és felbontást biztosítson, máskülönben a különbségek zavarók, illetve a szem számára fárasztók lehetnek.

Felbontás
Ezzel el is érkeztünk a következő sarkalatos ponthoz, mely nem más, mint a felbontás. Mára már sokaknak a HD felbontás is kevésnek bizonyul. A gyártók egyre nagyobb pixelsűrűséggel dobálóznak, s megjelentek a QHD, 4K-s felbontások. Bár nagyobb felbontás szebb, részletesebb képeket eredményez, ne dőljünk be azonban a nagy számoknak, ugyanis van az a tartomány mely felett a szem már nem is érzékeli a különbséget, így az csak árban érezhető.

A monitor válaszideje
Főként gamerek számára lehet fontos a válasz idő. Ezt milliszekundumban szokás megadni, s arról árulkodik, hogy a monitorok milyen gyorsan képesek egy pixel színét megváltoztatni. Minél kisebb számértéket látunk, annál gyorsabb a folyamat. Ez a játékokon kívül a filmek világában is előnyt jelenthet. Bátran ki lehet jelenteni, ha egyszer kipróbálunk egy igazán gyors válaszidőt biztosító monitort, eszünk ágában sem lesz visszatérni a lassú társaihoz.

Tagadhatatlan azonban, hogy egy lassabb képfrissítéssel rendelkező monitor is képes kényelmes megoldást biztosítani abban az esetben, ha csupán irodai felhasználásra keresünk optimális megoldást. A lassabb válaszidő ezredmásodperceket jelent, ami egy-egy gyors jelenet esetén szemmel látható és érezhető késést jelent, szövegszerkesztés, e-mail olvasás és internetes böngészés során azonban semmilyen hátránnyal nem jár. 

Sok esetben viszont épp a munkához használt monitorokkal kapcsolatban vannak komoly elvárásaink. Sok esetben a grafikusok, kiadványszerkesztők és egyes fejlesztők munkája is kimagasló képességekkel rendelkező monitorokat követel meg. Számukra kimagasló jelentőséggel bír a színminőség, illetve a torzítás mértékének minimalizálása. Sőt, olyan tulajdonságokat is szem előtt kell tartaniuk, mint a színtérlefedettség, a magas fényerő, a megfelelő gamma- és kontrasztbeállítások, amelyek az átlag felhasználók számára igencsak keveset mondanak. 

LCD vagy LED monitor?
Becsapós a kérdés, hiszen a két elnevezésnek nincs köze egymáshoz. Pontosabban nem egy kategóriába tartoznak. Az LCD a monitor típusa a LED pedig annak világítástechnikájára utal. Egy LED monitor nagyobb fényerőt, szélesebb színskálát biztosít. Viszont mára a LED technológián alapuló monitorok teljesen háttérbe szorították az LCD készülékeket, így a kínálat egyre kisebb részét képezik ezek a monitorok.

Milyen készülékhez szeretnénk monitort?
Van különbség számítógép monitor és tv monitor között is. Figyeljünk rá, hogy mihez szeretnénk csatlakoztatni a készüléket, hogy biztosan rendelkezzen megfelelő interfésszel! Néhány monitor vezeték nélküli kapcsolatra is ad lehetőséget, így nagyobb mozgástérrel is rendelkezik.

Mire figyeljünk még?
Hogy a monitorunk valóban tökéletesen pompázatos képekkel szolgáljon, megfelelő kontrasztaránnyal és fénysűrűséggel kell rendelkeznie. Jó, ha a készülék matt képernyővel van ellátva, mert az biztosan nem fog tükröződni. Ha pedig IPS monitor kerül a szemünk elé, biztosak lehetünk benne, hogy az teljes betekintési szöggel szolgál. Választhatunk érintőképernyős monitort is, sőt olyat is mely olyan extra funkciókkal rendelkezik, mint az elforgatható képernyő, vagy a 3D-s megjelenítés.

Az Extreme Digital kínálatában számos, minőségi, és olcsó monitor várja, hogy hazavidd és gyönyörködj benne. Nézz körül ajánlataink között, és találd meg a számodra legideálisabbat! Ne feledd, egy jó monitort hosszú évekre választasz, így érdemes alapos figyelmet szánni a döntésre!

Extra Garancia Standard

A gyári garancia lejáratát követően, rendeltetésszerű magánhasználat mellett fellépő, tartós belső hibából eredő, a termék alkatrészeinek előre nem látható meghibásodása esetén nyújt fedezetet a biztosítási feltételekben meghatározottak szerint.
 

Extra Garancia Balesetbiztosítás

Baleseti jellegű külső hatás következtében fellépő fizikai károsodás során keletkezett meghibásodásra nyújt védelmet, a gyári garancia ideje alatt. Akár töréskárra is!

 

Extra Garancia Prémium

Mind a Standard, mind pedig a Baleseti csomag szolgáltatásait együttesen tartalmazza. A Standard csomag bővített változata, amely a gyári garanciát követően fellépő műszaki hibák mellett a biztosított termék baleseti jellegű meghibásodásaira is fedezetet nyújt a biztosítási feltételekben meghatározottak szerint. Akár töréskárra is!

További információért kattints ide!