Szaküzlet információk!

Üzleteink 2021. április 7-től újra a megszokott nyitva tartással és szolgáltatásokkal várnak! Részletekért kattints ide!

Projektor (77)

Összesen: 77
Rendezés

Találatok: 77

Legnépszerűbb termékeink

Projektor otthoni felhasználásra is

Az ideális projektor kiválasztása nem mindig egyszerű, hiszen más tulajdonságok és paraméterek lehetnek kívánatosak otthoni és közösségi felhasználás esetén, illetve más-más tulajdonságokat érdemes szem előtt tartani attól függően, hogy nagyrészt mozizásra, videójátékok kivetítésére, esetleg prezentációk bemutatására szeretnénk használni.

Szerencsére mára jelentősen csökkent azoknak a projektoroknak az ára, ami nagy képátló kivetítését teszi lehetővé. Évekkel ezelőtt ezekért a készülékekért még mélyen a zsebünkbe kellett nyúlni, mára ezeknek a projektoroknak az ára is jelentősen csökkent. Tulajdonképpen az adott árkategóriába tartozó projektorok műszaki adottságai javultak jelentősen, így ma annyit kell fizetnünk egy nagyfelbontású készülékért, mint régen az egyméteres átlót megjelenítő vetítőkért. Ez azt jelenti, hogy a full HD felbontást támogató készülékek is elérhető közelségbe kerültek. A projektorok elérhetővé váltak, de vajon milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk, ha egy ilyen készülékkel szeretnénk megörvendeztetni magunkat?

Természetesen az első és legfontosabb kérdés, hogy mire szeretnénk használni a projektort. Mivel ezek az eszközök műszaki paraméterekben és árban jelentősen eltérhetnek, így egy okos választással akár tízezreket is spórolhatunk. A legtöbben mozizásra és játékra használjuk a projektorokat, de sokan veszik igénybe prezentációk bemutatására is. Előfordulhat az is, ha ezt mind szeretnénk, ilyen esetben érdemes alaposabban tájékozódni a kiszemelt projektor műszaki paramétereiről. Mivel univerzális projektorok gyakorlatilag nem léteznek, ezért némi kompromisszumra mindenképpen szükség lesz, ha mindent egy készülékkel szeretnénk vetíteni. Ha üzleti célokra szeretnénk projektort vásárolni, akkor érdemes kis mérettel rendelkezőt választani, amit akár magunkkal is vihetünk bárhova. Az üzleti célokra választott projektor esetében fontos a minél nagyobb fényerő, hiszen a különböző irodákban, tárgyalókban és termekben nem feltétlenül állnak rendelkezésre ideális körélmények az árnyékoláshoz. Fontos a csatlakoztathatóság kérdése, hiszen előfordulhat, hogy különböző eszközökhöz kell csatlakoztatnunk. Az sem mellékes, hogy az adott projektor milyen zajszinttel működik. A ventilátorok erős zaja zavaró lehet egy komoly üzleti megbeszélés és prezentálás során.

Ha otthoni felhasználásra szeretnénk projektort választani, akkor fontos tudnunk, hova szeretnénk elhelyezni a készüléket. Meg kell vizsgálnunk, hogy a kiszemelt készülék milyen vetítési paraméterekkel rendelkezik. Szerencsére szinte minden gyártó megbízható adatokat közöl a vetítési távolságokhoz tartozó minimum és maximum képátlókkal kapcsolatban. Sokkal egyszerűbb dolgunk van, ha a projektor megfelelő optikai zoommal is rendelkezik, persze ez a tulajdonság plusz költséget jelenthet a készülék árában. Az elhelyezést megkönnyítik a plafonra szerelhető konzolok, amelyek lehetőséget biztosítanak a kábelek esztétikus eltüntetésére is.

Ha a projektort nem tudjuk ideális függőleges beesési szögben elhelyezni, fontos szerep hárul az úgynevezett trapézkorrekcióra. Kétféle megoldással találkozunk; az olcsóbb készülékek esetében rendszerint manuális beállításra van szükség, a magasabb kategóriákba tartozó készülékek viszont automatikusan végzik el ezt a korrekciót. Ha a projektor mindezt egyetlen tengelyen oldja meg, a digitális képtorzítás miatt romolhat a képminőség, ezért mindenképpen ajánlott a vetítővászonnal szemben elhelyezni a készüléket.

A kiválasztásnál fontos a gyári garancia mértéke is; rendszerint 2-3 éves garanciális időszakkal találkozunk, de nem szabad elfelejteni, hogy ez az időszak a magára a készülékekre vonatkozik, az izzók garanciális időszaka rövidebb, amit sok esetben üzemórában határoznak meg.