Alkategóriák

Notebook, 2 az 1-ben, Ultrabook™ (1242)

Notebook, 2 az 1-ben, Ultrabook™ (1242)

Összesen: 1242
Rendezés

Találatok: 1242

Legnépszerűbb termékeink

Milyen laptopra van szükséged?

Laptop vagy netbook vásárlása előtt feltétlenül tisztáznod kell magadban, milyen gépre van szükséged: mit tudjon, mekkora legyen a teljesítménye; milyen gyakran használnád; fontos-e a hordozhatóság, vagy csak otthon dolgoznál rajta; illetve az áron kívül milyen egyéb szempontok érdekelnek. A fentieket feltétlenül át kell gondolnunk, hiszen egészen másra lehet szüksége egy diáknak, egy irodai dolgozónak, egy grafikusnak, egy vágónak vagy épp egy gamernek.

Irodai laptopok
Amennyiben a notebookot hagyományos feladatokra – szövegszerkesztés, táblázatkezelés, internetezés, adatkezelés stb. – használnánk, elegendő egy kisebb teljesítménnyel és memóriával rendelkező gép is; a lényeg, hogy gyorsan dolgozhassunk, és a gép egyszerűen kezelhető legyen. Ha fontos a hordozhatóság, mert például irodában és távmunkában is dolgozunk, válasszunk egy kisebb súlyú netbookot vagy ultrabookot.

Notebook asztali PC helyett
Ha a hordozhatóság nem lényeges, mert a notebookot asztali számítógép helyett használnák, így végig egy helyen lesz majd, a laptop lehet nagyobb és súlyosabb is. Cserébe nagyobb a memóriája és a teljesítménye, a netbookokkal ellentétben ott van benne a DVD-író, és USB-csatlakozóinak száma meghaladja az átlagot. Ezen típusok akkumulátora nem bírja sokáig; azonban erre általában nincs is szükség, hiszen asztali PC helyett használjuk a gépet, így mindig van a közelben konnektor. Ha mégis magunkkal kellene vinnünk valahova a gépet, jobb, ha beszerzünk hozzá egy tartalék akkumulátort.

Kiegészítők
Ha akciós laptopot, notebookot vagy netbookot vásárolsz, szükséged lehet néhány kiegészítőre is, mint például egy már említett tartalék akkumulátorra vagy egy laptoptáskára, hogy könnyebben szállíthasd új eszközödet. Ha a laptop vagy netbook nem rendelkezik optikai meghajtóval, érdemes beszerezni egy külső DVD-írót is. Ha gyakran dolgozol este a laptopon, egy USB-vel csatlakoztatható LED-es lámpával spórolhatsz a villanyszámlán.

Operációs rendszer
A notebookokat és netbookokat operációs rendszerrel és anélkül is megvásárolhatod. Ha nem szeretnél időt szánni a telepítésre, és laptopodat azonnal használatba vennéd, válaszd az operációs rendszerrel ellátott változatot. Ha a notebookot licencelt operációs rendszerrel vásárolod meg, a gépen néhány rejtett fájl is helyet kap, amelyek akkor jutnak szerephez, ha valami miatt szükség lesz a rendszer újbóli, biztonságos telepítésére. Akár irodai használatra keresel notebookot, akár asztali PC helyett használnád laptopodat, akár egy könnyű, egyszerűen hordozható 2 az 1-ben eszközt szeretnél, akár számítógépes játékhoz keresel egy ideális gépet, az Extreme Digital széles kínálatában biztosan megtalálod a legmegfelelőbbet.

Notebook választás okosan
A notebook választást alapjaiban határozza meg, milyen operációs rendszert szeretnénk használni. Általában ragaszkodunk a jól megszokott rendszerekhez, de ez nem jelenti azt, hogy ne tehetnénk egy próbát más szoftverekkel. Ha már rendelkezünk licenccel, esetleg valamely ingyenesen használható Linux változatot szeretnénk használni, akkor az operációs rendszer nélküli notebookok jó választást jelentenek. Természetesen ilyen esetben ránk marad a telepítés feladata, amit saját magunk kell elvégezzünk, vagy pedig segítséget kell kérnünk ebben.

Ha meghoztuk a döntést az operációs rendszerrel kapcsolatban, választanunk kell a képernyők közül. A méretével kapcsolatban lesz a legkönnyebb dolgunk, hiszen mindannyian tisztában vagyunk azzal, mekkora képernyőt használunk szívesen. Általánosságban azonban érdemes megjegyezni, hogy a felhasználói szokásaink is befolyásolják, milyen notebookot érdemes választanunk. Ha sokat cipeljük magunkkal, a kisebb képátmérővel rendelkező laptopok szerencsésebb választásnak bizonyulhatnak, jellemzően fix helyhez kötött felhasználás esetén viszont érdemes némileg nagyobb képátmérőt választani. Azonban nem elegendő csupán a képátmérőre figyelni. Legalább annyira fontos, milyen felbontással rendelkezik a kiszemelt notebook, azaz a képernyő milyen részletgazdagságot biztosít számunkra. Figyeljünk arra, ha a nagyobb képátmérővel rendelkező készülékek közül választunk, a képernyőfelbontás is legyen nagyobb. Ma már léteznek kivételesen nagy felbontású képernyővel ellátott notebookok is, amelyek képességeit elsősorban a nagyfelbontású képek vagy filmek esetében élvezhetjük. 

Érdemes odafigyelnünk arra is, hogy a kiszemelt notebook milyen processzorral rendelkezik. Ma már kicsit nehezebb dolgunk van e téren; régen a megahertzek relatív jó összehasonlítási alapot biztosítottak, ma már nem feltétlenül hagyatkozhatunk erre az adatra. Ma már sokkal inkább meghatározók a lapkák típusjegyzékei, érdemes tehát kicsit utánajárni ennek a kérdéskörnek, mielőtt kiválasztjuk a számunkra megfelelő laptopot. 

A teljesítény javításában nagy szerepet játszik a belső memória is. A piacon megtalálható notebook kínálatot jellemzően 4 és 8 GB memóriával ellátott gépek alkotják. A 4 GB belső memóriával rendelkező gépek elsősorban az alapvető felhasználói igények kiszolgálását teszik lehetővé. Ha csupán internetezésre, csevegésre, videók nézegetésére, irodai szoftverek használatára van szükségünk, akkor ezek a notebookok ideális választást jelenthetnek. Ha ennél kissé nagyobb erőforrásra van szükségünk, akkor mindenképpen érdemes a 8 GM memóriával ellátott gépek közül válogatni. Ezek már jó megoldást jelenthetnek akkor is, ha erőforrásigényes feladatok végzésére van szükség, legyen szó grafikai programok használatáról vagy videojátékok futtatásáról. Sok esetben viszont érdemes lehet ennél is nagyobb memóriát alkalmazni.

A notebook teljesítményét SSD meghajtóval is növelhetjük. Az SSD tulajdonképpen a hagyományos merevlemez utódja, ami gyorsabb adatelérést képes biztosítani. Míg a hagyományos merevlemezek mágnesezett felületű lemezeken tárolják az adatokat, addig az SSD meghajtók működési elve a fényképezőgépek memóriakártyájának működési elvét használják. Ennek köszönhető, hogy az SSD meghajtók esetében gyorsabb az adatelérés, illetve mozgó alkatrész hiányában halkabb a működésük. A magasabb ár mellett a kisebb tárkapacitást kell megemlíteni hátrányként, ezért nagy tárhelyigény esetén külső merevlemezre is szükség lehet.