Notebook (316)

Összesen: 316
Rendezés

Találatok: 316

Legnépszerűbb termékeink

Laptop vásárlás főbb szempontjai

Ha notebook vásárlásra adjuk a fejünket, először határozzuk meg milyen típusú készülékre van szükségünk, azaz pontosan mire fogjuk használni a gépet!

E tényező mentén több kategóriára oszthatjuk a laptopokat. Rögtön az első fontos kérdés, hogy otthoni használatra, vagy mindennapi hordozásra tervezünk. Itt főként a méret és a súly mérvadó, de a felhasználás sokszínűsége tovább bonyolíthatja a dolgokat. Lehet ugyanis otthoni használatra szánt notebookot hétköznapi, belépő szintű feladatok ellátására használni, és lehet nagy rendszerigényű gamer PC-ként igényt tartani rá. Az elkövetkezendő szempontok alapján mindvégig tartsuk szem előtt, hogy milyen sorsot szánunk laptopunknak!

Kijelző és méret
Mint mobilis eszköz, egy notebook fontos tulajdonsága a méret. Ezt a gyártó (HxMxSz arányban) centi vagy milliméterben adja meg, de egyszerűbb, ha a hüvelykben megadott képernyő méretet vesszük alapul, mely alapján következtethetünk a tényleges méretekre.
A 11-13”-os kategória kis méretnek tekinthető. Abszolút hordozhatóság jellemzi, a legzsúfoltabb helyeken is kényelmesen használható. Középkategóriába tartoznak a 14-16 hüvelykes laptopok, ezek az átlag felhasználói igényekhez igazodva, kompromisszumot teremtenek a mobilitás és a vizualitás között. 17” felett pedig már a megjelenítésé a főszerep. Az ekkora kijelzőjű laptopok élethű, részletgazdag képekkel szolgálnak, mindazonáltal már kevésbé hordozhatók.

Anyaghasználat a minőség ismérve
Külső tulajdonságként az anyaghasználat mellett se menjünk el szó nélkül. Az alumínium vagy valamilyen matt műanyag borítással rendelkező laptopok masszívabbak, míg a fényes felületű, lakkozott darabok talán szebbek, de jóval kényesebbek is. A jó összeszerelés a minőség ismérve. Egy színvonalasan összerakott notebook kisebb eséllyel hibásodik meg.

Processzor: a notebook agya
A külső után a készülék belső tulajdonságaival is meg kell ismerkednünk. Szintén a felhasználási igényektől függ, hogy milyen processzorral rendelkező készüléket vásárolunk. A két legnagyobb gyártó az Intel és az AMD széles körben kínál processzorokat, minden igényre. Bár minél „jobb” a notebook processzora annál gördülékenyebb a használata, de egy nagyobb teljesítményű processzor többet fogyaszt, mely egy hordozható eszköznél kifejezett hátrányt jelent. Ráadásul egy komoly CPU miatt jelentősen növekednek a notebook árak, mely lehet, hogy később kihasználatlanság miatt nem térül meg. Figyeljünk tehát oda, hogy igényeinknek megfelelően válasszunk!

Memória igény
A processzorhoz hasonlóan szintén meghatározza a laptop működését, hogy mennyi memóriával rendelkezik. Minél több a RAM, annál hatékonyabb munkát garantál a gép. Míg egy 2 GB rendszermemóriával bíró készülék csak alapfeladatok ellátására alkalmas, addig egy nagy 16 GB-os, szinte korlátlan lehetőségeket tár elénk.

Jó videókártya a gördülékeny működésért
Az sem mindegy, hogy leendő notebookunk milyen grafikus vezérlővel rendelkezik. Egy integrált videókártya, bár kiválóan alkalmas hétköznapi feladatok végrehajtásához, komolyabb műveletekkel nehezen birkózik meg. A szaggatás, akadozás elkerüléséért érdemes beruházni, egy dedikált darabra, az ugyanis, jóval profibb minőséget garantál.

Az olcsó laptop jó választás?
A notebook árak egyik fontos meghatározója a készülékek anyaghasználata. A laptopok esetében rendkívül fontos minőségi tulajdonság, milyen anyagból készül, illetve milyen az összeszerelés minősége. Ez nem csupán „dekorációs” kérdés, hiszen az anyaghasználat és a rögzítések típusai alapjaiban meghatározzák a notebook várható élettartamát. Az olcsó laptopok közé tartozó gépek rendszerint sérülékenyebbek, ezért kevésbé hordozhatók. Ha „asztali laptopként” kívánjuk használni, akkor ez a szempont kevésbé lényeges, bár nem elhanyagolható. Az olcsó notebook fogalma persze relatív, hiszen a legolcsóbb készülékeknél néhány tízezerrel drágább laptopok már egészen jó választást jelenthetnek. 

A laptopok esetében is igaz az állítás, hogy a minőséget meg kell fizetni. Az olcsó laptopok minősége aligha kelhet versenyre a közép- és felsőkategóriás készülékekkel, ugyanakkor az ár-érték arány ezeknél a gépeknél is kimagasló jelentőséggel bírhat. A kirívóan olcsó laptopok nem meglepő módon olcsó anyagból készülnek, ám ennél is nagyobb problémákat szül, ha a gyártó az összeszerelés minőségén is spórolni igyekszik. Sajnos ilyenkor a zsanérszerkezetek szinte garantáltan feladják a harcot előbb vagy utóbb, ezért érdemes összefoglalni a gyenge minőségű olcsó notebookok és a megfelelő készülékek közötti leggyakrabban tapasztalható különbségeket.

Az olcsó laptop szinte minden esetben gyenge minőségű műanyagból készül, rendszerint gyengécske illesztésekkel és megkérdőjelezhető tartóságú zsanérokkal. Ráadásul a különböző anyagok találkozásánál az illeszkedések kevésbé precízek. Ezzel szemben a minőségi készülékek háza fémből vagy jó minőségű, rugalmas, de kellő szilárdságú műanyagból készül és tökéletes illeszkedésekkel rendelkezik. A jó minőségű laptop borítása képes ellenállni akár a komoly fizikai behatásoknak is. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy felsőkategóriás laptopot büntetlenül dobálhatunk, de sokkal nagyobb ütésnek képesek ellenállni, mint a gyenge borítással rendelkező olcsó notebookok.

A laptopok minőségét komoly mértékben határozza meg a billentyűzet. Azt gondolhatnánk, hogy billentyűzet és billentyűzet között alig van különbség, de ez nem igaz. Az olcsó laptopok rendszerint itt is hátrányban kerülnek, de mindenképpen jó hír, hogy az olcsó laptopok többsége ma már elfogadható billentyűzetet tudhat magáénak. Nem minőségit, de elfogadhatót… Ha sokat gépelünk, abban az esetben persze érdemes jobbat választani, de ezen a téren talán lehet kompromisszumokat kötni. Ugyanakkor nincs könnyű dolgunk, hiszen a kiszemelt gép billentyűzetét csak a használat során próbálhatjuk ki igazán. Az interneten rendelve a billentyűzet nyomáspontja, zajszintje és tapintása kicsit zsákbamacska marad, így a kicsit magasabb árú gépek garantálnak jó minőséget ezen a téren is. 

Érdemes néhány szót ejteni az érintőpadról is. Bár tagadhatatlan, hogy ennek az eszköznek csak akkor van jelentősége, ha használni szeretnénk… Az olcsó laptopok esetében is helyettesíthetjük egy USB portra csatlakoztatható egérrel és a probléma máris meg van oldva. Sőt, tulajdonképpen nem túlzás azt állítani, hogy a legminőségibb érintőpadnál is kényelmesebb megoldást jelent egy drótnélküli egér. Persze ennek ellenére szükségünk lehet néha az érintőpadra; ha nem visszük magunkkal az egeret, ha egyszerűen lemerül benne az elem vagy netalán meghibásodik, nincs más lehetőségünk, mint az érintőpadhoz nyúlni. Az olcsó laptopok sokszor a méretükből adódóan kényelmetlenül kicsi padot tartalmaznak, ráadásul zavaróan műanyagszerű a tapintásuk. A minőségibb gépeknél a pad ma már inkább üveg vagy üvegszerű.

A kijelző alighanem a laptop egyik legfontosabb minőségi tulajdonságát határozza meg. A saját kijelzőt tekintjük a laptop elsődleges megjelenítő perifériájának még abban az esetben is, ha minden készülék esetében rendelkezésre áll a külső monitor csatlakoztatásának lehetősége. A méretre még ma is fontos szempontként tekintünk, de a kijelző tulajdonságai között a felbontás, a válaszidő, a kontraszt arány, a fényerő, a betekintési szög és az alkalmazott technológia is kiemelt jelentőséggel bírhat. Az olcsó laptopok esetében rendszerint a standardnak számító kisebb felbontásokkal találkozunk, ugyanakkor a FHD (1920x1080p) felbontástól és az IPS technológiától lényegesen nagyobb felhasználói élményt várhatunk.

A háttértár minden laptop elengedhetetlen része. Alapvetően két technológiával találkozunk, ezek a HDD (Hard Disk Drive) és SSD (Solid State Drive). A két technológia között jelentős eltérések vannak; míg a HDD esetében az adatok elérése mechanikus elven működő alkatrészek segítségével történik, addig az SSD egyáltalán nem rendelkezik mozgó alkatrészekkel. Ennek köszönhetően az SSD jelentősen gyorsabb és szinte teljesen hangtalan, viszont drágább is. Emiatt az olcsó laptopok háttértárját szinte minden esetben HDD biztosítja.

Mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy akármilyen laptopot vásárlunk, előbb vagy utóbbi használhatatlanná fog válni. A magasabb kategóriába sorolható készülékek választása és a gondos karbantartás sokat segít abban, hogy a gépünk várható élettartamát növeljük.

Az Extreme Digital kínálatában rengeteg notebook várja, hogy gazdára találjon, többek között Acer, Alcor, Apple, Asus, Dell, Fujitsu, Hp, Huawei, Lenovo, Lg, Microsoft, Msi, Navon termékek is megtalálhatók. Mindenféle méretű, teljesítményű, sőt különböző színű, fehér notebook -tól kezdve, színpompás laptopokig minden megtalálható.