Multifunkciós nyomtató (64)

Összesen: 64
Rendezés

Találatok: 64

Legnépszerűbb termékeink

A multifunkciós nyomtató remek választás lehet

A multifunkciós nyomtatók nagyszerű szolgálatot tesznek az irodákban és az otthonainkban is. Mára ezek az eszközök is megfizethetővé váltak, így mindennaposnak számítanak az otthonainkban is. Noha ezek a készülékek jellemzően kisebb kapacitással rendelkeznek, mint az irodai munkára kifejlesztett társaik, ennek ellenére nagyszerűen alkalmasak az otthoni munkára. A méretük is jellemzően kisebb, így helytakarékosak és akár a garzonlakásokban is kényelmesen elhelyezhetők anélkül, hogy nagyobb teret kellene feláldoznunk miattuk.

A multifunkciós nyomtatókkal szemben sokan azt az aggályukat fogalmazták meg, hogy az összetett működés miatt nagyobb energiafelvétellel működnek. Ez a korábbi években valóban jellemző volt, de a folyamatos fejlesztéseknek és az innovatív megoldásoknak köszönhetően a multifunkciós nyomtatók energiafogyasztását sikerült az átlagos nyomtatók energiaszükségletéhez hasonlóvá tenni. Ezt a fajta energiatakarékosságot elsősorban a mechanizmusok modernizálásával sikerült elérni, ami nélkül ezek a készülékek nem felelhettek meg az egyre magasabb energiahatékonysági elvárásoknak. A modern készülékek esetében a fixáló hengerek sokkal könnyebben melegszenek fel, így ezen a téren is jelentős előrelépést sikerült elérni az energiahatékonyság terén. A mai modern készülékek jellemzően rendelkeznek soft-off kikapcsoló funkcióval, ami lehetővé teszi az automatikus lekapcsolást. Ennek az áramkörnek köszönhetően a multifunkciós nyomtató nem alvó módban üzemel, hanem az automatikus ki- és bekapcsolásnak köszönhetően valóban kikapcsolt állapotban pihenhet.

A multifunkciós nyomtatók legnagyobb előnye abban rejlik, hogy egyszerre több különböző eszköz munkáját képes elvégezni. Ennek köszönhetően igazán kedvező bekerülési költségről beszélhetünk. Egy multifunkciós nyomtató ára minden esetben sokkal alacsonyabb, mint egy azonos minőségi osztályba tartozó lézernyomtató, egy szkenner és egy fax összesített költsége. Így nem csak költséghatékonyabb és professzionálisabb munkavégzést érhetünk el, hanem még helyet is megtakaríthatunk, akár odahaza, akár az irodában. 

A multifunkciós nyomtató szerencsés választás, ha költséghatékony megoldásra, jó minőségű nyomatra, illetve gyors munkavégzésre van szükségünk. A modern multifunkciós nyomtatók esetében nincs semmilyen száradási idő, így nem kell attól tartani, hogy a friss nyomtatás esetleg elmosódik vagy elkenődik. A lézeres technológiának köszönhetően ezek a nyomtatók kivételesen alkalmasak a nagy tételben történő nyomtatásra, így akár a lakossági felhasználásra szánt készülékek megfelelő megoldást kínálhatnak a kisebb irodáknak is. A nyomtatási sebességük gyors, a technológiai sajátosságaiknak köszönhetően mégsem kell attól tartani, hogy ez a gyorsaság a nyomtatás minőségének romlásához vezet. A lézertechnológiának köszönhetően ideálisak szövegnyomtatásra. A multifunkciós nyomtatókhoz használt tonerek jelentősen nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint amit a tintasugaras nyomtatók esetében megszokhattunk.

Nyomtató választás - amit általánosságban érdemes tudni a nyomtatókról
Az ideális nyomtató kiválasztása nem könnyű feladat, azonban a némi utánajárással könnyedén megtalálhatjuk a nekünk megfelelő készüléket. Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy a legegyszerűbb alkalmi felszerelésre vagy egy fejlettebb képességekkel rendelkező nyomtatóra van szükségünk. Sok esetben az arany középút jelenti a legszerencsésebb választást, illetve a legmagasabb ár-érték aránnyal rendelkező készülékeket.

A nyomtató választás során alapvető jelentőséggel bír a „festék” kérdése; tintasugaras vagy lézer nyomtatót válasszunk. Mindkét típus rendelkezik előnyökkel, illetve olyan tulajdonságokkal, amelyek tekintetében alulmarad a másik típussal szemben. 

A tintasugaras nyomtatók esetében bátran használhatunk bármilyen nyomtatópapírt. Ez a nyomtatási technológia nem érzékeny a papír fajtájára és minőségére, így nem kell különösebb figyelmet fordítanunk arra, milyen papírt vásárlunk. A tintasugaras nyomtatók jó választást jelenthetnek fotónyomtatáshoz is. Mivel ezek a készülékek jellemzően alacsonyabb árkategóriába tartoznak, így gazdaságos választásnak bizonyulnak, ráadásul csak kismértékben amortizálódnak, így a szervizelésükkel sem igazán kell foglalkoznunk. Viszont meg kell említeni, hogy jellemzően kis kapacitással rendelkeznek; egy-egy töltettel kisebb mennyiségű lapot nyomtathatunk ki, illetve a nyomtatási sebességük sem túl magas. Problémát jelenthet esetükben a beszáradás, ami abban az esetben fenyeget bennünket, ha csak ritkán használjuk a nyomtatót. Illetve érdemes megemlíteni azt is, hogy az alsókategóriás tintasugaras nyomtatók sokszor hangosak.

A lézernyomtatók legnagyobb előnyeként a költséghatékonyságot szoktuk említeni. Ezek a nyomtatók kiváló szolgálatot tesznek, ha nagy mennyiségű szövegnyomtatást végzünk. Sőt, kifejezetten gyors lapnyomtatást várhatunk el tőlük. De természetesen szót kell ejteni azokról az esetekről is, amikor nem a lézernyomtatók jelentik a legjobb választást. Ha rendszerint csak egyetlen oldalnyi szöveg nyomtatására keresünk készüléket, akkor a lézernyomtató nem túl jó választás. Ennek a magyarázata a működési elvben rejlik; az ilyen készülékeknek üzemi hőmérsékletre kell melegedniük annak érdekében, hogy elkezdhessék a nyomtatást. Ha minden alkalommal csak egyetlen oldalt nyomtatunk, a felmelegítésre fordított energia kifejezetten gazdaságtalanná teszi a készülék üzemeltetését. El kell mondani azt is, hogy a lézernyomtatók esetében nem felel meg mindenféle nyomtatópapír. Olyat kell választanunk, ami kifejezetten lézernyomtatók részére készült. Habár a szövegnyomtatás esetén az üzemeltetési költségük kifejezetten alacsony, a színes nyomtatásra alkalmas készülékek ára jelentősen magasabb lehet. Illetve még azt is fontos elmondani, hogy a lézertechnikát alkalmazó nyomtatók számos mozgóalkatrésszel rendelkeznek, amelyek esetenként meghibásodhatnak, így szervizelésre vagy alkatrészcserére lehet szükség.

Érdemes tudni, hogy a multifunkciós nyomtatók között találunk tintasugaras és lézernyomtatókat is. Tehát van arra lehetőségünk a multifunkciós készülékek esetében is, hogy a saját igényeinknek megfelelő nyomtatási módot válasszuk. A fejlettségi szintjüknek köszönhetően ezeket a készülékeket a legtöbbször irodai használatra választjuk, ahol rendszerint fekete-fehér szövegnyomtatásra van szükség, ezért a lézertechnológiát alkalmazó multifunkciós nyomtatók tekinthetők elterjedtebbnek.