Szkenner (6)

Összesen: 6
Rendezés

Találatok: 6

Legnépszerűbb termékeink

A szkenner vásárlás szempontjai

Manapság egy szkenner ugyan olyan alapeszköznek minősül, mint egy nyomtató. Irodában, hivatalban elengedhetetlen, de mostanra nem árt egyet otthonra is beszerezni. Mivel típusát és funkcionalitását tekintve több szkenner is létezik, az alábbiakban segítséget nyújtunk a megfelelő eszköz kiválasztásában. A kiválasztás során számos szempontot érdemes alapul vennünk, hiszen csak ezek mérlegelése után választhatjuk ki azt a készüléket, ami leginkább megfelel az igényeinknek.

Szkenner típusok
Szkenner vásárlás alkalmával elsőként azt kell eldöntenünk, hogy milyen típusú készülékre van szükségünk. Az eszköz feladata alapján kéziszkennerről, síkágyasszkennerről, diaszkennerről, illetve dobszkennerről beszélhetünk. Ezek többsége azonban kevésbé ismert és kevésbé elterjedt, némelyek ma már alig vannak használatban.

A kézi szkenner valódi manuális eszköz. A készüléket a kezünkkel kell a papír felett mozgatni, míg az beolvassa annak tartalmát. Hátránya, hogy mivel kezünket nem tudjuk stabil, állandó sebességgel mozgatni a kép gyenge minőségű lesz, s utógondozásra szorul. A kézi szkenner előnye viszont a kedvező ár, az egyszerű kezelhetőség  és a mobilitás. Az előnyök ellenére ezt a szkenner típust valóban csak a mobilitásnak köszönhetően részesítjük előnyben. Kifejezetten ritkán találkozhatunk vele, a klasszikus otthoni és irodai használat során egyáltalán nem jellemző a használata.

A síkágyas szkenner a legelterjedtebb típus. A beszkennelendő papírt az üveglapra kell helyezni, az olvasó egység pedig végig halad alatta. Bár nem a legjobb minőséget biztosító technológiáról beszélünk, hétköznap célokra tökéletesen megfelel, kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik. Ez az a szkenner típus, amit a legtöbben egyszerűen csak szkennerként emlegetünk. Ezt használjuk az irodákban és otthon is. Számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, aminek köszönhetően immár sok éve nagyszerű szolgálatot tesz számunkra.

A dia szkenner diák és fotónegatívok beolvasására alkalmas. Ezzel és egy színes fotónyomtatóval bármikor előhívhatjuk fényképeinket, házilag, jó minőségben.

Végül de nem utolsósorban a dob szkenner. Ez magas minőségű eredményt garantál. Nagyméretű dokumentumok beolvasására is alkalmas, professzionális képfeldolgozáshoz alkalmazzák. A profi minőség azonban a szkenner árában is megmutatkozik. A minőség ellenére azonban kevésbé elterjedt, ami kifejezetten a magas árnak tudható be, ráadásul az esetek túlnyomó többségében nincs szükség arra a kapacitásra és minőségre, amit ez a szkenner biztosítani képes számunkra.

Felbontás, színmélység, és beolvasási idő
Miután kiválasztottuk a megfelelő szkenner típust, az adott kategória tulajdonsági között kell szelektálnunk. Fontosabb tulajdonságok, melyekre figyelnünk kell, a felbontás, a színmélység, a beolvasás sebessége, illetve a csatlakozó felületek. Ha ezeket a tulajdonságokat szem előtt tartjuk, biztosan a megfelelő szkennert fogjuk kiválasztani.

Természetes, hogy minél nagyobb felbontásra képes egy szkenner, annál jobb minőségű másolatot állít elő. A szkenner nagyobb felbontása azonban több pénzbe kerül. Minden esetre törekedjünk jó felbontásra, főleg kép szkennelés esetén. Bár a szöveg is olvashatóbb nagyobb felbontásnál, a képek élethűbbekké, élvezhetőbb minőségűvé válnak. A magas felbontás jelentősége a szövegszkennelés során még inkább megmutatkozik; ha a szkennelt dokumentum újbóli nyomtatására van szükség, mindenképpen törekednünk kell a nagy felbontással rendelkező szkenner kiválasztására.

Hogy tökéletes képet kapjunk, fontos a szkenner színmélysége is. Minél nagyobb a szkenner színmélysége, annál több árnyalat megjelenítésre képes, azaz annál élethűbben adja vissza az eredeti kép minőségét. Egy bizonyos tartomány fölött, azonban a szem már nem érzékeli az árnyalat különbségeket, szóval ne essünk túlzásokba, ez egyébként is jelentős többletkiadással jár. S azzal is számoljunk, hogy a színmélység növekedésével a lapolvasási idő is növekedhet. Természetesen érdemes megjegyezni azt is, hogy a színmélység abban az esetben bír komolyabb jelentőséggel, ha a szkennert elsősorban fotószkennelésre szeretnénk használni. Szövegek beolvasása esetén gyakorlatilag semmilyen jelentősége nincs.

És igen, fontos tulajdonság a szkenner beolvasási ideje is. Nem mindegy, hogy percekig várakozunk egy lapra, vagy másodpercek alatt végzünk több lappal. Az üzemidő általában 10 és 40 másodperc közé tehető. Bár ez a tulajdonság főként kényelmi szempontból lényeges, irodában például, ahol többen is használják az eszközt fontos, hogy gyors legyen. Csatlakozók esetében a lényeg, hogy a szkenner rendelkezzen a számítógépünkkel kompatibilis interfésszel. Egy USB bemenettel rendelkező készülékek pendrive használatát is biztosítják, így számítógépre sincs szükségünk, az adatokat közvetlenül az adathordozóra menthetjük. Az üzemidő, illetve a beolvasási sebesség elsősorban akkor bír nagy jelentőséggel, ha gyakran nagyobb mennyiséget szeretnénk szkennelni. Otthoni felhasználás során ez ritkán bír jelentőséggel, egy irodában azonban egyáltalán nem mindegy, mennyi időt töltünk a szkenner mellett állva.

Multifunkciós eszközök
Léteznek úgynevezett multifunkciós gépek is. Ez egyben nyomtató, szkenner, s fénymásoló gép. Több funkciós kivitelük miatt ezen készülékek drágábbak, mint egy egyszerű szkenner. Borsos áruk mellé azonban olyan extra funkciók társulhatnak, mint WiFi, Fax, vagy Send funkció.

Az Extreme Digital kézi szkennertől, dia szkennerig széles körben kínál szkennelő gépeket. Válogass szkenner ajánlataink közül, s válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet!