USB kábel, csatlakozó (232)

Összesen: 232
Rendezés

Találatok: 232

Legnépszerűbb termékeink

USB kábelek és csatlakozók

Manapság, ha csak körbenézünk környezetünkben, nagy a valószínősége annak, hogy a közelben van legalább egy olyan készülék, amelyben megtalálható az USB szabvány valamelyik változata. Ez a csatlakozó típus megtalálható számítógépeken és már hordozható készülékeken. A technika fejlődésének köszönhetően az USB csatlakozók is sok változáson estek át. A legújabb változata az USB-C csatlakozó. Vannak, akik idegenkednek tőle, mivel a régi eszközökkel nem kompatibilis. Ennek ellenére azonban egy fantasztikus találmányról van szó, hiszen elődeihez, az A és B típushoz viszonyítva, számtalan előnnyel rendelkezik. Ezt akkor fogjuk csak igazán megtapasztalni, ha már minden eszközünk ilyen csatlakozóval lesz ellátva. Ekkor majd elbúcsúzhatunk a kábelrengetegtől, rendet rakhatunk a fiókokban, az asztalokon, hiszen csak egy típusú kábelt fogunk használni.  

USB szabványok és típusok
Az USB szabványok határozzák meg a kábel sebességét az funkcióját. Létezik USB 4.0, 3.2 és 2.0 szabvánnyal rendelkező kábel. A típusok, Type-A, Type-B, Type-C pedig a kábel alakjáról árulkodnak. Az USB-A típus a mindenki számára ismert téglalap alakú csatlakozót jelöli. Ez egy viszonylag nagy méretű csatlakozó, ami laptopokon és számítógépeken elterjedt.

Az USB-B típussal leginkább merevlemezeken és nyomtatókon találkozunk. Alakja teltebb, négyzet alakú csatlakozó. Ennél a típusnál megkülönböztetünk mini és micro változatokat. Tabletek és okostelefonok esetében találkozunk ilyen fajta csatlakozókkal.

Az USB-C csatlakozó
Ez a típusú USB kompakt méretű kis eszköz, hiszen csupán 8,4 x 2,6 milliméteres. Elődeinél csatlakoztatáskor mindig figyelni kellett arra, hogy megfelelő oldallal legyen bedugva a portba. Ezt változtatta meg az USB-C, amely lekerekített szimmetrikus oldalakkal rendelkezik, így nem kell figyelni a forgatásra. Legnagyobb előnyük, hogy teljesen univerzálisak. Ennél a változatnál elfelejthetjük az USB 2.0, USB 3.0, HDMI, töltő, audio bemeneteket, hiszen ennél a csatlakozónál mindegy lesz majd a jövőben, hogy mit hova csatlakozunk. Csak előbb ki kell várni, hogy minden készülék csak ilyen típusú csatlakozóval legyen ellátva. Természetesen időbe fog telni, míg ezeket a technikai előnyüket igazán ki lehet majd használni. További előnyük, hogy strapabírók nem kell attól tartani, hogy egy idő után a használattól megkopnak vagy megsérülnek.