Túlfeszültség védelem (28)

Összesen: 28
Rendezés

Találatok: 28

Legnépszerűbb termékeink

Védje elektromos eszközeit túlfeszültségvédővel!

Életünket ma már szinte el sem tudjuk képzelni az elektromos energia nélkül. Egy-egy áramkimaradás komolyan hátráltathatja a munkavégzést, de a hétköznapjainkat is. Áramkimaradást és áramingadozást nem csak a szolgáltatóknál bekövetkező meghibásodások okozhatnak, hanem az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek is.  Az elektromos eszközöket tápláló áram mennyisége és erőssége folyamatosan változik attól függően, hogy milyen mennyiségű és fogyasztású eszközt üzemeltetünk egy időben, de az egyes napszakok között is eltérés tapasztalható. Hogy megelőzzük az elektromos eszközök károsodását, érdemes a védelmükről gondoskodni. Az egyenletes energiaellátás biztosításában nagy segítséget jelenthetnek a túlfeszültségvédők. Az alábbi szempontok figyelembevételével könnyedén kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb túlfeszültségvédőt.

Túlfeszültség védő ár
Túlfeszültségvédőt már vásárolhatunk egy hagyományos elosztó árának megfelelő értékben, valamivel kevesebb, mint 3000 forintért is. A túlfeszültségvédő már ezen az áron is három fázisú védelmet nyújt, tehát védelmezi a fázis, a neurál és a föld vonalakat, és gyermekvédelmi retesszel is rendelkezik. A drágább modellek szélesebb körű védelmet nyújtanak és több funkcióval rendelkeznek. Egyes 20 000 forint feletti túlfeszültségvédők saját akkumulátorral rendelkeznek, és áramszünet idején meghatározott ideig biztosítják az elektromos eszközök zavarmentes áramellátását.

Kimeneti aljzatok száma
Attól függően, hogy egyszerre hány eszközt kell csatlakoztatnunk a túlfeszültségvédőhöz, választhatunk 1, 4, 5, 6, esetleg 8 kimeneti aljzattal rendelkező eszközt is. Egyes modellek a hagyományos csatlakozókon kívül USB eszközök csatlakozását és védelmét is biztosítják.  Hogy elkerüljük a túlfeszültségvédő idő előtti károsodását, érdemes olyan modellt választani, amely több kimeneti aljzattal rendelkezik, mint ahány elektromos eszközt csatlakoztatni szeretnénk hozzá.

Kábel hossza
Gyakran jelent gondot, hogy az elosztók és túlfeszültségvédők kábele rövid, ezért több elem összecsatolásával érhetjük el a kívánt hosszúságot. Vásárlás előtt mérjük fel, hogy milyen távolságra vannak egymástól a megvédeni kívánt eszközök, és ennek megfelelően válasszuk ki az ideális túlfeszültségvédőt!

Kialakítás
A túlfeszültségvédőn a kimeneti aljzatokat általában egy sorban, vagy két egymás melletti, párhuzamos sorban helyezik el a gyártók. Létezik egy harmadik megoldás is, az úgynevezett könyökcsatlakozós kivitelezés. A könyökcsatlakozó egy derékszögben kialakított eszköz, amelyen egy vízszintes és egy függőleges sorban helyezkednek el a kimeneti aljzatok. Ezzel a megoldással csökkenthető a kábel feszültsége, és a bútorokat közelebb helyezhetjük el a falhoz.

Biztonsági funkciók
Hasznos funkció a védelem működését jelző mutató, amely jelzi, ha a túlfeszültségvédőt rövidzárlat vagy egyéb elektromos jelenség károsította, és az eszköz nem tudja tovább ellátni a túlfeszültség elleni védelmet. Egyes modellek meghibásodás esetén megszüntetik a rájuk csatlakoztatott elektromos eszközök áramellátását, hogy a káros áramhullámlökések ne okozzanak kárt bennük. Olyan túlfeszültségvédőt is vásárolhatunk, amely hang és fényjelzésekkel hozza a tudtunkra az esetleges veszélyeket és problémákat.

További szempontok
Amennyiben a telefont, a routert, és a televíziót is túlfeszültségvédőhöz csatlakoztatjuk, olyan modellt válasszunk, amely megfelelő védelmet nyújt az Ethernet kábelek, koaxiális kábelek és telefonvezetékek számára. Fontos lehet, hogy nullázható áramkör funkcióval biztosítsuk az áramkör megszakítását, és ezzel elkerüljük a biztosítékok cseréjét, de érdemes a termékleírásoknál feltüntetett tanúsítványokat is figyelni. Ha meg akarjuk előzni, hogy a csatlakoztatott elektromos eszközök egy áramkimaradás miatt leálljanak, olyan túlfeszültségvédőt vásároljunk, amely rendelkezik akkumulátorral, és egy megadott ideig biztosítja az áramellátást!