Szabadidő táskák, bőröndök (7)

Összesen: 7
Rendezés

Találatok: 7

Legnépszerűbb termékeink

Hogyan válasszunk bőröndöt?

A bőröndök kínálata végeláthatatlannak tűnik, hiszen számtalan modell, méret és szín közül válogathatunk. Attól függően, hogy vonattal, repülővel vagy autóval utazunk a leggyakrabban, különböző méretű és kialakítású bőröndöket választhatunk. A kézipoggyásznak meg kell felelnie a légi vállalatok szigorú előírásainak, a vonaton figyelembe kel lennünk a szűk folyosókat, és az autónk csomagtartója is befolyásolhatja a választást. A hatalmas kínálatban nem egyszerű eligazodni, ezért mielőtt bőröndöt vásárolunk, érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat.

Ár
Amilyen nagy a bőröndök választéka, olyan széles skálán mozognak a bőrönd árak is. Vidám mintákkal ellátott, gyermekeknek szánt gurulós bőröndöt már 12 990 forintos áron is vásárolhatunk, de egy nagyobb, szintén gyermekeknek szánt modell ára elérheti a 35 000 forintot is. Egy belépő szintű, de kiváló minőségű kézipoggyászként is használható, kerekekkel ellátott, poliészter anyagú, felnőtteknek szánt bőröndért 30 000 forint körüli összeget kell fizetnünk, de egy nagy méretű, négy kerékkel ellátott bőrönd ára elérheti akár a 145 000 forintot is.

Méret
Mivel szinte bármilyen méretben elérhetőek a bőröndök, figyelembe kell vennünk, hogy milyen hosszú utazásra szeretnénk bőröndöt vásárolni. A választék a 35 centiméteres magasságtól az 55 centiméteresen át a 82 centiméteres magasságig terjed. A bőrönd magassága mellett természetesen fontos az oldalak nagysága is, hiszen ez a három méret jelentősen befolyásolja a kapacitást. Rövidebb utak megtételéhez elegendő, és kényelmesebb megoldás lehet egy kisebb méretű bőrönd, azonban nagyobb utazásokhoz célszerű nagy méretű bőröndöt választani, amelybe szükség esetén akár két ember is pakolhat. Vásárlás előtt azt is gondoljuk át, hogy hol fogjuk a bőröndöt tárolni!

Kapacitás
A bőröndök méretét meghatározó tényező még a kapacitás, amelyet literben adnak meg a gyártók. Minél nagyobb a bőrönd kapacitása, annál többet pakolhatunk bele. 22 literes bőröndöt éppúgy választhatunk, mint 122 literes bőröndöt. A bőröndöket a gyártók különböző rekeszekkel és zsebekkel igyekeznek praktikusabbá tenni. Választhatunk olyan modellt, amely táblagéptartó zsebbel rendelkezik, de bőröndök kaphatóak notebook tároló résszel is. Az expanderrel ellátott bőröndöknél nem okoz gondot, ha túl púposan pakoltunk az utazótáskába, mert az expander segítségével növelhetjük a belső teret és csökkenthetjük az anyag feszültségét.

Súly
A bőröndök súlyát jelentősen befolyásolja a vázszerkezet és a gyártás során felhasznált anyagok minősége, valamint mennyisége. 2,7 kilogrammos bőröndöt éppúgy vásárolhatunk, mint 5,5 kilogrammosat. A bőröndök súlya nem minden esetben befolyásolja a kapacitást. Egyes bőröndök 3 kilogrammos súly mellett 22 literes kapacitással bírnak, míg más bőröndök 3,2 kilogrammot nyomnak, de a kapacitásuk elérheti a 80 kilogrammot is.

Anyag
A bőröndöket többek között a puhább poliuretánból, és poliészterből, vagy a keményebb polipropilénből és az úgynevezett Curv anyagból gyártják. A keményebb anyagú bőröndök jobban ellenállnak a nedvességnek, és nagyobb biztonságot nyújtanak azokban az esetekben, amikor törékenyebb tárgyakat szállítunk. A puhafedeles bőröndök előnye, hogy mivel rugalmasabb anyagból vannak, mint a keményfedeles modellek, jobban tele lehet pakolni őket.  Ugyanakkor egy keményfedeles bőrönd jobban összetartja a benne lévő ruhákat, amelyek ezért kevésbé gyűrődnek. Emellett egy keményfedeles bőröndöt nem lehet késsel kivágni úgy, mint egy puhafedeleset, ezért a benne található értékek nagyobb biztonságban lehetnek, mint egy puhafedeles bőröndben tároltak. A kisméretű puhafedeles bőröndök ideálisak repülős utazásokkor kézipoggyásznak. Választáskor vegyük figyelembe, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre a bőrönd tárolására. Kihasználhatjuk a bőröndöt, ha akkor is tárolunk valamit benne, amikor nem utazunk.

Kerekek száma
A gurulós bőröndök egyre népszerűbbek, hiszen kényelmessé teszik a bőröndök szállítását. A két kerékkel ellátott bőröndök használatakor nagyobb erő kifejtésére van szükségünk, mivel a súly a két kerék és a karunk között oszlik el. A négy kerékkel ellátott bőröndök használatakor a teljes súly a négy kerékre nehezedik, és egyenletesen oszlik el. A négy kerékkel ellátott bőröndöket nem szabad két keréken húzni, mivel így hamarabb elkopnak a kerekek. Az ilyen kopások nem megfelelő használatnak minősülnek, azért a garanciát sem érvényesíthetjük.

Garancia
Mivel a bőröndöket hosszabb távra tervezik, a gyártók is több év garanciát vállalnak a termékeikre. Kiváló minőségű bőröndöket vásárolhatunk 5 év garanciával, de egyes modellekre akár 10 év garanciát is biztosítanak.

További szempontok
A hagyományos fekete, barna, sötétkék színek mellett választhatunk élénk kék, karmazsinvörös vagy akár ezüst színekben pompázó bőröndöket is. Fontos lehet, hogy a kar, amellyel a bőröndöt húzhatjuk, több fokozatban legyen állítható, illetve, hogy több oldalon is legyen fogantyú, hogy kényelmesen emelhessük meg.