Ízületjavítók

Találatok: 4

Ízületjavító készítmények – Védelem a téli időszakban is

Mindenkor, de a téli időszakban rendkívül fontos az ízületek védelme, ezért a különböző ízületjavító készítmények szerepe igencsak fontos a rendszerest testmozgást végzők körében. A hideg, nyirkos időszak jelentős veszélyforrás az érzékeny ízületekkel rendelkező sportolók számára, ezért a szabadtéri mozgást végzők számára különösen ajánlott ezeknek a készítményeknek az alkalmazása.

Az ízületeink védelme érdekében három szabályt kell betartanunk. A hideg és nedves téli körülmények közepette különösen fontos a terhelés fokozatos felépítése, ezért nem csak a bemelegítésre, hanem a fokozatosan épülő mozgásmennyiségre is érdemes figyelnünk. Másodsorban megfelelő mennyiségű antioxidáns kell fogyasztanunk, ami rendkívül jó hatással van a szervezetünkben végbemenő számos folyamatra. Végül, de nem mellesleg arra is figyelnünk kell, hogy megfelelő tápanyaghoz juttassuk az ízületeinket. Sportolóként nem csak az izmaink, hanem az ízületeink megfelelő táplálására is oda kell figyelnünk. Ebben vannak nagy segítségünkre az ízületjavító készítmények.

De vajon miért kiemelten fontos az ízületek táplálása és óvása? Érdemes tudni, hogy az ízületek stratégiai fontosságú szerepet költenek be a mozgás során, így a jelentőségüket nem kell külön hangsúlyozni. Ízületek nélkül elképzelhetetlen lenne a hajlítást végző végtagok mozgatása. A csontokat, pontosabban a csontfejeket porcok borítják, aminek mozgását a csontfejek között elhelyezkedő ízületi folyadék teszi lehetővé. Az ízületi porc porcsejtekből áll, amelyek képesek regenerálódni, de ehhez megfelelő tápanyagokra van szükségük. Csak ezeknek a tápanyagoknak a megléte esetén képesek megfelelő mennyiségű kollagént termelni, aminek köszönhetően az ízületeink megfelelően működnek.

Ha valami nincs rendben az ízületeinkkel, gyulladásos megbetegedések jelentkeznek. Ilyenkor a mozgás is nehezünkre esik és aligha lesz kedvünk sportolni. Ha az ízületek közötti kenőanyag termelése nem megfelelő, a porcfejeken különböző sérülések keletkeznek, ami miatt fájdalom és gyulladás jelentkezik. Ez a jelenség elsősorban azokban az ízületekben keletkezik, ami folyamatos terhelésnek van kitéve. Az ilyen jellegű fájdalom igen erős lehet, így nem csak a sportteljesítményt, hanem a hétköznapi mozgást is korlátozza. Az ízületi sérüléseket és rendellenességeket nem csak az öregedés okozza, hanem a nagyfokú terhelés is – emiatt a sportolók körében rendkívüli jelentőséggel bír az ízületjavító készítmények használata.

Az ízületi gyulladások sajnos szinte minden ízület esetében kialakulhatnak. A leginkább veszélyeztetettek a csípő, a térd és a gerinc ízületei, de akár az ujjak és más ízületek esetében is kialakulhatnak. A legkellemetlenebb tüneteket a gerinc ízületeinek gyulladása okozhatja, amely esetben a fájdalom akár a lábakra és a karokra is kiterjedhet. Sajnos a gyógyszeres kezelés inkább tüneti megoldás és csak a fájdalom csillapítására alkalmas. A legjobbat ez esetben is a megelőzéssel tehetünk magunknak; tartsuk be a bemelegítésre és a fokozatosságra vonatkozó szabályokat, illetve gondoskodjunk az ízületeink megfelelő tápanyagellátásáról is.

Számos oka lehet annak, ha ízületi problémákkal kell szembenéznünk. Sajnos az életkor előrehaladtával egyre nagyobb az esélye annak, hogy kisebb-nagyobb ízületi problémák jelentkeznek. Fokozott kockázati tényezőt jelent a túlsúly, ami fokozott terhelést ró az ízületeinkre minden egyes lépés során. A különböző lábedzések és fokozott igénybevételt jelentő sportok is növelik az ízületi problémák kialakulásának valószínűségét. Ráadásul a különböző sportsérülések is ízületi fájdalommal járhatnak. Látható, hogy az ízületi gyulladások miatt keletkező fájdalom jelentős mértékben ronthatják az életminőségünket, ezért sportolás közben fokozott jelentőséggel bír az ízületjavító készítmények alkalmazása.