Sporttáplálék

Találatok: 22

Sporttáplálék, ami mindig ott lapulhat a zsebedben

A sporttáplálékok között elsősorban azokat a készítményeket tartjuk számon, amelyek könnyen fogyasztható formában kerülnek csomagolásra, bárhova magunkkal vihetjük őket, mégis értékes tápanyagokkal és energiával látnak el bennünket.

A sporttáplálékok között igen népszerűek a különböző összetételű és ízesítésű zabszeletek. Ezek a sporttáplálékok a zabnak köszönhetően jelentős mennyiségben tartalmaznak élelmi rostot, így kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek. A rostfogyasztás jótékony hatásai ismeretesek, a megnövelt tápanyagigény miatt a sportolók esetében nagyszerű szolgálatot tesz. A zabnak köszönhetően az ilyen készítmények szénhidrátjai lassan bomlanak, ezzel folyamatos energiaforrást biztosítva a szervezetünk számára. A zabszeletek rendszerint gyümölcsdarabokat tartalmaznak, ami az energiafelszabadításhoz szükséges fruktózt biztosítja. Mivel a fruktóz jellemzően egyszerű szénláncolattal rendelkezik, ideális tápanyagforrást jelent az edzések előtt fogyasztva.

A sporttáplálékként szolgáló zabszeleteket jellemzően az edzések előtt érdemes fogyasztanunk, de remek szolgálatot tesznek akkor is, amikor két étkezés között merülni kezd az energiaszintünk. Fontos megjegyezni, hogy ezek a sporttáplálékok nem helyettesítik a tápanyagokban és vitaminokban gazdag táplálkozást, de nagyszerű szolgálatot tesznek kiegészítő energiaforrásként.

Fontos megemlíteni a sporttáplálékok között a vegyes szénhidrátokat tartalmazó készítményeket is. Ezek a sportszeletek nagyszerű szolgálatot tesznek akár edzés közben is, amikor némi plusz energiára van szükségünk. A vegyes szénhidrát-szeletet közvetlenül edzés előtt vagy közben érdemes fogyasztanunk, így hasznosíthatjuk leginkább a benne található tápanyagokat.

A fehérjeszeletek népszerűsége nem véletlen. Ez az a sporttáplálék, ami nagyszerű szolgálatot tesz edzés előtt és után is. A fehérjeszeletek segítenek abban, hogy értékes proteinekkel töltsük fel a szervezetünket. Különösen jó szolgálatot tesznek kimerítő edzés után, amikor a szervezetünknek pótolnia kell a fehérjetartalékait. A megfelelő táplálásnak köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy a kimerítő edzés feléli a tartalékainkat és az izmokat alkotó fehérjék felhasználását követeli meg. Ezek a készítmények jelentős mennyiségű proteint tartalmaznak, így igazán értékes sporttáplálékként tartjuk számon őket.

A sporttáplálékok között nem csak szilárd sportszeleteket, hanem különböző italokat is számon tartunk. Ezek között talán a legismertebbek az úgynevezett izotóniás italporok, amelyek tulajdonképpen szénhidrát-elektrolit oldatok. Ezek a készítmények számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek hasznossá teszik őket a sporttáplálkozásban. Szénhidrát tartalmuknak köszönhetően nagyszerűen használhatók az elhasznált energiaforrások pótlására. Pótolják a verejtékezés során elvesztegetett sókat, ásványi anyagokat és vitaminokat. Mivel magas izotóniás tartalommal rendelkeznek, így a felszívódásuk is rendkívül gyors. Az izotóniás italporok fogyasztásának köszönhetően, illetve a megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlásnak köszönhetően elkerülhetjük a görcsöket, így nem kell fájdalmas szünetektől tartani a legkeményebb edzés során sem. Mivel ezeket az italporokat jellemzően fél liter vízben kell feloldanunk, így a folyadékpótlásban is segítséget jelentenek.