Tömegnövelők

Találatok: 8

Tömegnövelő készítmények sportolóknak

A tömegnövelő készítmények a száraz izomtömeg növelésére kifejlesztett speciális termékek. Nem varázslatról és nem csodaszerről kell beszélni, hiszen ezek a készítmények „csupán” annyit tesznek, hogy megfelelő tápanyagokat biztosítanak az izmok számára, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne maga az izomfejlődés. Ezek a termékek egyaránt tartalmaznak kiváló minőségű fehérjéket és szénhidrátokat, de emellett más hasznos hatóanyagokat is megtalálhatunk bennük.

A tömegnövelők hatékonyságát elsősorban a készítmények fehérje- és szénhidráttartalma szavatolja. Ezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek a tiszta izomtömeg és az izomerő növelésében. Fontos tudni, hogy az izomtömeg állapotát nem tudjuk a bevitt tápanyagmennyiség növelésével javítani, hiszen a megnövelt kalóriabevitel jelentős részben testzsír formájában raktározódna el. Általánosságban el lehet mondani, hogy azok az élelmiszerek, amelyek alkalmasak a testtömeg gyors növelésére, elsősorban rengeteg rossz minőségű tápanyagot tartalmaznak, így a testzsírszázalék növekedéséhez járulnak hozzá. Ez pedig aligha lehet célja annak, aki sportol és testépítéssel foglalkozik. Ezt a problémát küszöbölik ki a kiváló minőségű tápanyagokat biztosító tömegnövelő készítmények; ideális összetételben tartalmaznak olyan tápanyagokat, amelyek hozzájárulnak az izomtömeg gyors növekedéséhez.

A tömegnövelő készítmények kapcsán nagyon fontos elmondani, hogy csakis abban az esetben biztosítanak optimális fejlődést, ha megfelelő edzésprogram és megfelelő táplálkozás társul hozzájuk. Ha nem így történik, abban az esetben a várt növekedés elmarad és általában csalódással kell szembenézni. Nem szabad azonban elhallgatni, hogy a legjobb minőségű tömegnövelő készítmények is okozhatnak némi zsírképződést, amit megfelelő táplálkozással kell ellensúlyozni. Alapigazságként kell kezelni, hogy zsírmentes tömegnövelés nem létezik, ezért az ilyen készítmények fogyasztása során még fontosabb a tudatos étkezés.

A tömegnövelő készítmények összetétele jelentős mértékben eltérhet egymástól, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen termék mellett döntünk, illetve a kiválasztott készítmény milyen összetevőket tartalmaz. A tömegnövelők legfőbb alapanyag a szénhidrát, a legtöbb készítmény 70-80 százalékban ebből a tápanyagból tevődik össze. Érdemes odafigyelni, hogy a kiválasztott termék szédhidrát-tartalmát minél kisebb arányban a cukor tegye ki, illetve minél nagyobb arányban tartalmazzon komplex szénhidrátokat. A leggyakrabban használt komplex szénhidrát a maltodextrin, ami megfelelő választást jelent mindenki számára. A tömegnövelők másik meghatározó alapanyaga a fehérje. Érdemes azt is megvizsgálni, a fehérjetartalom milyen típusú fehérjék felhasználásával készült. A tejsavó bír a legnagyobb biológiai értékkel, az emberi szervezet ezt tudja a legoptimálisabban hasznosítani. A tojás- és tejfehérjék biológia értéke közepes, de megfelelő. A legalacsonyabb értékkel a növényi fehérjék rendelkeznek. A felhasznált fehérjék rendszerint nem csak a tömegnövelő készítmény értékét, hanem az árát is meghatározzák. Fontos tudni azt is, hogy a minőségi készítmények nem csak szénhidrátokat és fehérjéket tartalmaznak, hanem egyéb hozzáadott tápanyagokat, vitaminokat, aminosavakat, ásványi anyagokat és energizálókat is. Számos készítmény tartalmaz olyan összetevőt, ami az értékes anyagok felszívódását segíti.

A kezdő testépítők számára elsősorban azok a tömegnövelő készítmények javasoltak, amelyek közepes fehérjetartalommal rendelkeznek, majd a későbbiekben érdemes növelni a fehérjebevitel arányát. Fontos tudni, hogy a tömegnövelők csak abban az esetben hatékonyak, ha megfelelő intenzív edzéssel párosulnak.