Kézi súlyzó

Találatok: 2

Kézi súlyzók, ha otthon szeretnél izmosodni

A kézi súlyzók segítségével a saját otthonodban is edzhetsz – ennek a fajta edzésnek előnye és hátránya is akad, de mindenképpen érdemes számba venni ezt a lehetőséget, ha nem szeretnél edzőterembe járni. Ha van otthon néhány kézi súlyzód, bármikor munkához láthatsz és dolgozhatsz kicsit az izmaidon. Lássuk kicsit bővebben…

Régóta jelen van az a tévhit, miszerint a kézi súlyzós edzés kevésbé hatékony fejlődést tesz lehetővé más módszerekhez képest. Ez természetesen nem igaz, sőt az ilyen jellegű edzésnek több előnyös tulajdonsága is van. Tény, hogy az edzőtermi gépek általában kényelmesebb munkavégzést tesznek lehetővé, a kézi súlyzók hatékonyságát azonban nem szabad alábecsülni. Ha otthon szeretnéd erősíteni az izmaid, elsősorban a kisebb kézi súlyzók állnak a rendelkezésedre. Ezek az eszközök alkalmasak arra, hogy a teljes felsőtested átmozgasd a segítségükkel. Ha keményen dolgozol, érezni fogod, hogy ez a fajta edzés egyáltalán nem kislányos móka, igencsak komoly erőkifejtésre lesz szükséged. Ha komolyan gondolod az otthoni edzést, érdemes beszerezned egy dönthető padot is.

Sok testépítő szinte teljesen mellőzi a kézi súlyzós edzést, noha ezekkel koordinálhatjuk legpontosabban a terhelésünket. Sőt, néhány kézi súlyzó segítségével gyakorlatilag teljes felsőtest edzést lehet végrehajtani, olyan izmokat is megmozgatva, ami egyes gépek esetében is nehezen edzhető. Ennek ellenére a kézi súlyzók esetében is érvényes az aranyszabály: az izmok fejlődéséért meg kell dolgozni és ha igazán keményen dolgozunk, az fájdalommal és verejtékkel jár.

A gépek és a különböző rudak használata során rendszeresen olyan állásba kényszerítjük a testünket, ami nem természetes. Valójában nem is lehet mindenki számára ideális ugyanazon gép, hiszen különböző testalkatokhoz különböző speciális gépek lennének szükségesek. Emiatt az ízületeinket rendszerint olyan terhelésnek tesszük ki, ami számukra nem ideálisak. Noha a kézi súlyzók használata során is oda kell figyelnünk az ízületeink védelmére, a szabadabb mozgástartománynak köszönhetően a gyakorlatok kevésbé terhelik az ízületeinket, mivel számukra ideális mozgástartományban dolgozhatnak. Az egykezes súlyzós gyakorlatoknak köszönhetően ráérezhetünk a termelés különbözőségeire; ha odafigyelünk a terhelés megoszlására, hamar szinkronba kerülhetnek az edzéseink. Ilyen módon kiküszöbölhetjük azt a hibát, amit a klasszikus gépeken követünk el. A kézi súlyzós edzésnek köszönhetően minimalizálhatjuk a különbségeket az eltérő mellizmok és bicepszek között.