Városi

Találatok: 23

A városi kerékpárok megkönnyítik a közlekedést

A városi bicikliket gyakran nevezzük klasszikus kerékpároknak, hiszen ezek hasonlítanak leginkább azokhoz a modellekhez, amiket évtizedek óta ismerünk. Ami jó, azon kár változtatni, de ha alaposabban megnézzük ezeket a kétkerekű járgányokat, számos modern megoldással találkozunk.

A városi kerékpárok a kényelmes városi közlekedést szolgálják. Erre a célra tökéletesek, sportélményt kevésbé várhatunk tőlük. Sok esetben egyetlen áttétellel vagy agyváltóval rendelkeznek. Mivel a városi közlekedés nem indokolja a sportos áttételek használatát, hiszen nem kell meredek emelkedőket másznunk és nincsenek egyenetlen terepviszonyok sem. A városi kerékpárok kerekei jellemzően 26-28 inch átmérővel rendelkeznek. A külső gumik köpenye átlagos, hiszen nincs szükség sem fokozott tapadásra, sem a gördülési ellenállás extrém csökkentésére. Ezek az abroncsok tökéletesen alkalmasak a biztonságos városi közlekedésre.

A modern városi bicajok a legtöbb esetben kiváló minőségű V-fékekkel rendelkeznek, amelyek tökéletesen alkalmasak a megállásra akár a meredek lejtőkön is. A hangsúly inkább a tartozékokon van, hiszen ezek szolgáltatják azt a kényelmet és felszereltséget, ami miatt szeretjük a városi kerékpárokat. A legtöbb ilyen kétkerekű saját kosárral van ellátva, így a csomagok szállítása sokkal kényelmesebb. A világítás-rendszernek köszönhetően este is használhatók, habár a kiegészítő világítás és a fényvisszaverő tartozékok használata minden esetben ajánlott. A városi kerékpárok használata során nem kell attól tartanunk, hogy elkoszolódik a ruhánk. A láncborításnak köszönhetően a nadrágunk szára garantáltan tiszta marad, a sárvédő pedig esős időben tesz remek szolgálatot. 

Nem árt fejben tartani, hogy a kialakítása miatt ez a kerékpár típus kevésbé alkalmas terephasználatra. Noha a közepesen széles abroncsok elboldogulnak akár a murvás terepviszonyok közepette is, a váz kialakítása, a kevésbé ellenálló küllők és vékony sárvédők miatt inkább aszfaltra termett kerékpárról beszélünk.