Futball (99)

Összesen: 99
Rendezés

Találatok: 99

Legnépszerűbb termékeink

Focilabda választás okosan – Nem mindegy, milyet rúgsz!

A focilabdák az elmúlt fél évszázad alatt hihetetlen változáson mentek keresztül. A korábban használt természetes bőrlabdákat lassan felváltották a legkülönfélébb anyaghasználattal rendelkező labdák, amelyek már különböző technikai paraméterekkel és különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Ebből adódóan ma már mindenféle pályához és stílushoz találunk megfelelő labdát, legyen szó klasszikus nagypályás labdarúgásról, teremfociról, betonos, salakos vagy gumis pályákról…

Puskásék korában egy igazi bőrből készült focilabda igazi kincsnek számított a kisgyermekek körében. Ma a focilabda kínálat zömét azok a lasztik teszik ki, amelyek a nagypályás labdarúgáshoz tervezett labdák hobbi változatai. Ezek ideális választást jelentenek abban az esetben, ha a füves pályákon szeretnénk hódolni a kedvenc szenvedélyünknek. Rendszerint bőrből és poliészterből készített változatokkal találkozunk. A két verzió között jelentős különbség van; nem csak a viselkedésüket, hanem a strapabírásukat és az árukat is jelentős mértékben befolyásolja az anyaghasználatuk. A bőrből készült labdák jobban állják a sarat, tartósabbak és a varrás mentén is erősek, az áruk viszont magasabb. A poliészter labdák olcsóbbak, de a minőségük is alacsonyabb, ami elsősorban a rövidebb élettartamukon mutatkozik meg. Ezt is érdemes szem előtt tartani, ha a két típus közül szeretnénk választani.

A klasszikus labdarúgáshoz tervezett labdák mérete általában ötös számmal van jelölve. Ennek ellenére relatív nagy a választék a négyes mérettel rendelkező labdákból is, sőt tizedes jelöléseket használva a két méret közötti labdákkal is találkozhatunk. Érdemes megemlíteni, hogy néhány évvel ezelőtt megjelentek a hatos mérettel rendelkező focilabdák is, amelyek a klasszikus labdarúgáshoz más kissé túlméretezettnek tűnnek. A méretük inkább egy kosárlabdához hasonlítható, emiatt a súlyuk is jelentős. Az ilyen méretekkel rendelkező labdák már kevésbé alkalmasak a klasszikus labdarúgáshoz, ezért általánosságban ki lehet jelenteni, hogy a nagypályás focihoz ötös labda ajánlott.

A teremfocihoz azonban rendszerint kisebb, négyes méretű labdákat használunk. A teremfoci és a futsal egyre népszerűbb, ezért a gyártók is egyre több energiát fektetnek az ilyen jellegű labdák tervezésére. A gyártók elsősorban két szempontot vesznek alapul annak érdekében, hogy a teremben játszott focihoz a lehető legideálisabb játékszereket alkothassák meg. Az egyik fő szempont, hogy a labdák kisebb tömeggel készüljenek, ezáltal kevésbé rongálják a terem felszereléseit és kisebb ütést okozzanak egy közelről meglőtt labda esetében. A másik szempont a pattogás fékezése, hiszen természetéből adódóan a terem nem rendelkezik füves borítással, ami tompítaná a labdák pattogását.

Mindenképpen említést kell tennünk azokról a labdákról is, amelyeket elsősorban utcai pályákra terveztek: betonra, salakra vagy murvás felületre. Ezek tartósságát elsősorban a gumi adja, amely a lehető legtartósabb ma alkalmazott anyag a labdagyártásban. A gumi kiválóan viselkedik az ilyen jellegű pályákon, ráadásul minimálisan kopik, így a focilabda tartósnak bizonyul. Az ilyen jellegű labdák tulajdonságaikban rendkívül hasonlóak a nagypályás labdarúgásban használt labdákhoz, azonban gumis védőréteggel rendelkeznek annak érdekében, hogy képesek legyenek ellenállni a beton és a salak koptató hatásának.