Étrendkiegészítő (82)

Összesen: 82
Rendezés

Találatok: 82

Legnépszerűbb termékeink

Étrendkiegészítők nem csak az élsportban

Az étrendkiegészítők használata ma már teljesen bevett gyakorlat, hiszen a rohanó hétköznapok során nem jut idő minden alkalommal a megfelelő minőségű táplálkozásra. Ezek a táplálékkiegészítő készítmények alkalmasak arra, hogy a segítségükkel pótoljuk a hasznos anyagok bevitelét, amit egy-egy elmaradt étkezés okozna. Másodsorban pedig kiválóan alkalmasak arra, hogy segítségükkel pótoljuk a hasznos táplálékok bevitelét abban az esetben, ha nem megfelelő minőségű élelmiszert voltunk kénytelenek fogyasztani.

Az étrendkiegészítők használata elsősorban a hivatásos sportolók és a testépítők körében elterjedt, hiszen ezek a készítmények képesek jelentősen befolyásolni a sportteljesítményeket. Fontos elmondani, hogy az étrendkiegészítők közé vitaminok, proteinek, ásványi anyagok és különböző növényi kivonatok tartoznak, tehát csakis olyan hasznos dolgok, amelyre az egészséges szervezet fenntartásához mindannyiunknak szüksége van. Noha korábban ezek a készítmények még elérhetetlennek tűntek, ma már az élsport és a testépítés elképzelhetetlen nélkülük. A táplálékkiegészítők nem csak közvetett módon képesen növelni a sportteljesítményt, hanem a megnövekedett tápanyagigény ellátásában is nagy segítséget jelentenek. Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek a táplálékkiegészítők akkor fejtik ki optimális hatásukat, ha megfelelő minőségű élelmiszereket fogyasztunk.

Sok élsportoló, illetve testépítő a megnövekedett tápanyagigénye miatt többféle étrendkiegészítőt vesz magához. A leggyakrabban vitaminokat és antioxidánsokat fogyasztanak, az izomtömeg növelésében fontos szerep jut a fehérjéknek, a teljesítményt pedig különböző szénhidrátokkal, koffeinnel és aminosavak igyekeznek segíteni. Számukra az étrendkiegészítők fogyasztása elsősorban a teljesítmény fokozására irányul, de különösen a testépítők esetében az is gyakran előfordul, hogy rendes táplálkozással nem tudnak megfelelő mennyiségű tápanyagot bevinni a szervezetükbe.

Általános tévhit, hogy kizárólag a testépítők élnek a táplálékkiegészítők által biztosított lehetőséggel. Egyre több sportágban találkozunk a tudatos táplálkozással, illetve a tápanyagkiegészítés tudatos és eredményes fogyasztásával. Általánosságban el lehet mondani, hogy minden sportoló számára létezik ideális táplálkozás, ennek megfelelően ideális étrendkiegészítés is. Léteznek úgynevezett általános étrendkiegészítők, amelyek nagyszerűen alkalmazhatók a legtöbb sportág esetén, legyen szó aerob vagy állóképességet igénylő sportról vagy akár küzdősportról.

A minőségi táplálékkiegészítők rendszeres kiadást jelentenek, ezért egyes esetekben döntést kell hoznunk, hogy melyek fogyasztását helyezzük előtérbe. Nem titok, hogy a különböző étrendkiegészítők nem azonos jelentőséggel bírnak, így itt is felállítható egy fontossági sorrend. A legfontosabb étrendkiegészítő természetesen a fehérje, amely nélkülözhetetlen az izomnövekedéshez. Általános igazság, hogy akármilyen keményen is dolgozunk a sportpályákon és az edzőtermekben, fehérje nélkül elképzelhetetlen az izomnövekedés és fejlődés. A fehérje mellett a multivitaminok is fontos szerepet játszanak az étrendkiegészítők között. A magas fizikai igénybevétel kiüríti a szervezet raktárait, ráadásul az izomfejlődés is rengeteg vitamint emészt fel, így mindenképpen érdemes minőségi multivitamint venni magunkhoz. A legfontosabb táplálékkiegészítők között érdemes még megemlíteni a halolajként ismert omega 3-at. Az omega 3 nem csak a sportteljesítmény növelésében bír fontos szereppel, hanem az ízületek egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik.