Gimnasztikai labda (2)

Összesen: 2
Rendezés

Találatok: 2

Legnépszerűbb termékeink

A gimnasztikai labda vásárlásának szempontjai

Ahhoz, hogy testünk fitt és egészséges maradjon, nem csak kiváló minőségű ételekre és megfelelő folyadékbevitelre van szükségünk, hanem az állapotunknak megfelelő mozgásformákra is. Nem szükséges edzőtermekbe járni, rengeteg gyakorlatot elvégezhetünk otthonunkban is kényelmesen és eredményesen. Egyes gyakorlatokhoz eszközöket kell használnunk, ha a legjobb eredményeket akarjuk elérni. Az egyik legsokoldalúbb otthon is használható sport és rekreációs kellék a gimnasztikai labda. A gimnasztikai labdát eredetileg a különböző gerincbetegségek rehabilitációjára tervezték, de már több mint húsz éve használják különböző fitnesz gyakorlatokhoz is, előnye, hogy az ízületeket is nagy mértékben kíméli. A gimnasztika labda használatakor egyszerre több izmot dolgoztathatunk meg. Kifejezetten jó választás a has és a hát izmainak a fejlesztésére, de az ülő munkát végzők szék helyett is használhatják. Mivel a gimnasztikai labdák több méretben és modellben elérhetőek, vásárlás előtt érdemes átgondolni az alábbi szempontokat.

A gimnasztikai labda ára

Az árakat befolyásolja a labda mérete, kialakítása, a labda gyártója, és a felhasznált anyagok minősége is. Gyermekeknek készült gimnasztika labdát vásárolhatunk már alig több, mint 2000 forintos áron is, de egy egyszerűbb, 65 centiméteres felnőtt labda is megvásárolható akár 2500 forintért. Egy egészségügyi tanúsítvánnyal rendelkező, káros anyagoktól mentes, orvosok által is ajánlott labda ára sem haladja meg a 15 000 forintot.

Mekkora legyen a labda mérete?

Amikor a megfelelő gimnasztikai labdára ráülünk, a térdeinknek a csípőnktől lejjebb kell elhelyezkedni, 90°-nál nagyobb szögben behajlítva. Így elősegíthetjük a csípő megfelelő támasztását és megelőzhetjük a gerinc túlzott görbülését. A megfelelő labda kiválasztásához figyelembe kell vennünk a súlyunkat és a testmagasságunkat is. A labda magasságát úgy is szabályozhatjuk, hogy kevesebb levegőt fújunk bele. 140 centiméteres magasság alatt tökéletes megoldást jelenthet egy 45 centiméter átmérőjű gimnasztikai labda. 140-160 centiméteres magasság esetén az 55 centiméteres labdákat célszerű választani. 160-180 centiméteres magasság esetén a 65 centiméteres labda, 180 centiméter fölött a 75 centiméter átmérőjű gimnasztikai labda jelentheti az ideális megoldást. Ha súlyfelesleggel küzdünk, vagy a magasságunkhoz képest hosszabb a lábunk, vagy a gimnasztikai labdát szék helyett kívánjuk használni, választhatunk nagyobb átmérőjű labdát is. Kisebb átmérőjű labdát akkor válasszunk, ha a lábaink rövidek.

Mekkora a garancia időtartama?

Az alacsonyabb árú gimnasztikai labdákra nem minden esetben biztosítanak garanciát a gyártók. Már 3000 forint körüli összegért is vásárolhatunk olyan gimnasztikai labdát, amelyre egy év garanciát vállal a gyártó, de egyes eszközök elérhetőek akár két év garanciával is.

Durranás elleni védelem

Bár a gimnasztikai labdákat erős, rugalmas anyagból készítik, előfordulhat, hogy valami kiszúrja, vagy megsérti az eszközt. Minden gyártó máshogy tünteti fel a termékleírásnál ezt a hasznos tulajdonságot. Azok a gimnasztikai labdák, amelyek rendelkeznek durranás elleni védelemmel, fokozatosan eresztenek le.

További szempontok

Ha fontos a környezettudatosság, olyan gimnasztikai labdát válasszunk, amely teljesen lebomlik. A bőrünk védelméről is gondoskodhatunk, és vásárolhatunk olyan labdát is, amely mentes a káros anyagoktól, sőt akár bőrhöz hasonló tapintása van. Egyes gimnasztikai labdák több szervezet tanúsítványával rendelkeznek, így hitelesített eszközt is választhatunk. Fontos lehet még a terhelhetőség, hiszen előfordulhat, hogy súlyzóval együtt végzünk gyakorlatokat a labdán. 110 kilogrammos, de akár 300 kilogrammos terhelhetőségű labdát is választhatunk.
Ha pedig fontos, hogy a labda kellemes látványt nyújtson, választhatunk kék, vörös-fekete, szürke, zöld és egyéb színekben is.