Súlyzók, rudak (0)

Sajnos, a megadott keresési feltételekkel nincs egyetlen pontos találat sem! 

Legnépszerűbb termékeink

Így vásároljon súlyzót az egészséges életmód kialakításához!

Az egészséges életmód kialakításában a megfelelő táplálkozás mellett rendkívül fontos szerepe van a mozgásnak is. A számtalan mozgásforma között bárki, bármilyen edzettségi állapotban, bármilyen állapotú ízületekkel és csontszerkezettel megtalálhatja a megfelelőt. Súlyzókat, az erőgépeknek korai megfelelőit és nehéz tárgyakat már az ókori harcosok is használtak a testük edzésére és izmosítására. A súlyzók megfelelő használatával feszesebbé tehetjük testünk, megőrizhetjük izmaink rugalmasságát, és hozzájárulhatunk a megfelelő anyagcsere-folyamatok kialakításához. Ha az edzéseket időben elkezdjük, a súlyzókkal végzett gyakorlatokkal olyan terhelést kaphatnak az izmok, amelyek segítenek az öregedéskor bekövetkező izomvesztés megelőzésében. A súlyzók nem csak az izmaink erősítésében, a szív erősítésében, a vérkeringés fokozásában jelenthetnek nagy segítséget, hanem a csontok erősítésében is, hiszen a rendszeresen végzett testmozgással növelhetjük a csontsűrűséget és megelőzhetjük a csontritkulást, és a csonttöréseket. A súlyzók kínálata hatalmas, ezért vásárlás előtt érdemes megfontolni az alábbi szempontokat.

Árak
A súlyzók árát befolyásolja az anyaghasználat, a méret és a kialakítás. Egy 2x0,5 kilogrammos, puha bevonatú súlyzópárt már kevesebb, mint 800 forintért is megvásárolhatunk, de egy bővíthető, egykezes, 10 kilogrammos súlyzószett ára elérheti az 5000 forintot is, míg egy hosszabb rúddal rendelkező, többfunkciós tárcsákkal rendelkező készlet ára elérheti a 30.000 forintos árat is. A kiegészítőként megvásárolható súlyzótárcsák ára a tömegüknek megfelelő arányban növekszik.

Milyen nehéz legyen a súlyzó?
A legnehezebb, vagy éppen a legkönnyebb súlyzók megvásárlása előtt érdemes figyelembe venni, hogy most kezdjük az edzéseket, hosszabb kihagyás után térünk vissza az edzés világába, vagy évek óta edzünk rendszeresen. Hölgyeknek kezdőként 0,5-2 kilogramm közötti súlyzó lehet ideális választás, uraknak 2-7 kilogramm közötti. Ezekkel a súlyokkal hozzászoktathatjuk az izmokat és ízületeket a terheléshez és a rendszeres mozgáshoz, és elkerülhetjük a sérüléseket. A tricepsz és a bicepsz edzéséhez kisebb súlyok is elegendőek, a mellizmok és a hátizmok erősítéséhez kezdőként is választhatunk nehezebb súlyzókat. Ha bővíthető készletet vásárolunk, vegyük figyelembe, hogy a rúd súlya is lehet akár néhány kilogramm!

Mikor kezdjünk el nagyobb súlyzókat használni?
Kezdetben érdemes egy sorozatot, vagyis húsz ismétlést végezni a kiválasztott súlyzókkal. Amikor egy sorozat megismétlése nem jelent gondot, már próbálkozhatunk nagyobb súlyokkal. Ha nem akarunk azonnal nagyobb súlyra váltani, több sorozatot is elvégezhetünk a súlyzókkal, és amikor már három, vagy öt sorozat is túl könnyűnek tűnik, biztosan készen állunk a nagyobb súlyzókra.

Milyen legyen a súlyzórúd?
Ha bővíthető készletet akarunk összeállítani, mindenképpen olyan súlyzórudat érdemes venni, amelyre később újabb és újabb tárcsákat helyezhetünk fel. Az egykezes súlyzórudak alkalmasak többek között cardio gyakorlatokhoz, tricepsz, bicepsz, hátizom és mellizom erősítéshez. A hosszabb, egyenes rudak elsősorban fekvenyomáshoz ajánlottak, 160-210 centiméteres hosszúságúak is lehetnek akár. Elsősorban a mell, a vállak és a karok erősítésére alkalmasak. A tricepszrudak kialakítása hullámos, a tricepsz, a bicepsz és a vállak erősítésére alkalmasak. A súlyzókon a tárcsákat rugós vagy csavaros megoldással rögzíthetjük. A súlyzórúd vásárlásakor vegyük figyelembe, hogy már a rúd is nyomhat néhány kilogrammot!

Milyen bevonatú legyen a súlyzó?
A fémsúlyzók csúszósabbak lehetnek, mint a különböző bevonatokkal ellátott súlyzók. Azonban nem kell tartanunk a fémrudak használatától sem, hiszen a markolatot különböző csiszolási eljárásokkal teszik csúszásmentessé a gyártók. A kézi súlyzókat párban megvásárolhatjuk műanyag, vynil, PVC, neoprene bevonattal is. A kiegészítőként kapható tárcsákat szintén ellátják gumi vagy egyéb bevonattal a csendesebb használat érdekében.

További szempontok
Ha vidámabb színekre vágyunk, sárga, lila, kék vagy akár piros súlyzót is vásárolhatunk, és ha nem elégszünk meg a kerek tárcsákkal, választhatunk szögletesebb kivitelű kiegészítőket is. Ha fontos, hogy többfunkciós legyen a súlyzókészlet, olyan megoldást válasszunk, amelynek a tárcsái önmagukban is használhatóak kézi súlyként!