Kerékpár (22)

Összesen: 22
Rendezés

Találatok: 22

Legnépszerűbb termékeink

A kerékpár ma is az egyik legnépszerűbb sporteszköz

A kerékpár nagyszerű sporteszköz, hiszen mindenki számára elérhető, nagyszerű szabadtéri időtöltést eredményezhet és akár a közös mozgás élményével is megajándékozhat bennünket. Ha új kerékpárt szeretnénk vásárolni, abban az esetben viszont kérdőjelek sokasága fog sorakozni. Nem könnyű eldönteni, melyik a legjobb választás és azt sem tudhatjuk biztosan, milyen árkategóriában érdemes nézelődnünk. Nincs egyértelmű recept – a saját sportolási szokásainknak leginkább megfelelő bicikli mellett érdemes döntenünk. Segítünk, hogyan tehetjük meg ezt a legkönnyebben.

Két legfőbb kérdésre kell választ adnunk annak érdekében, hogy a számunkra megfelelő kerékpárt rendelhessük meg. Az egyik kérdés: milyen gyakran fogjuk használni, mennyit szeretnénk tekerni vele? A másik kérdés pedig az, milyen terepet választunk a bicajozáshoz.

Amennyiben a kerékpárt városi közlekedésre szeretnénk használni, mindenképpen olyan típust érdemes választani, ami ezt a célt szolgálja. A városban történő lassú közlekedésre a kényelmes City kerékpárok tekinthetők a legalkalmasabbnak. Ezeket úgy alakították ki, hogy a relatív egyenesen ülhessünk a nyergükben. Mivel a lassú városi tekerés közben a szélellenállás nem bír komolyabb jelentőséggel, így a kényelmesebb ülőpozíció ésszerű választás. Ezeket a kerékpárokat a legtöbb esetben klasszikus sárvédőkkel és kosárral látják el, így valóban kényelmes használatot biztosítanak. Még a vizes aszfalton sem kell különösebben aggódnunk, hiszen a közepes méretű kerekekhez közel elhelyezett sárvédők szinte teljes védelmet jelentenek a felverődő vízzel szemben. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy ezeket a kerékpárokat kifejezetten városi használatra tervezték, így egyenetlen terepviszonyok között nem igazán vizsgáznak jól. 

Ha maradnánk az aszfalton, de sokkal nagyobb sebességre vágyunk, akkor az országúti kerékpárok között érdemes nézelődnünk. A sebességükből adódóan ezek a bicajok nagyszerűen alkalmasak a nagy távolságok megtételére, de nem szabad elfelejteni, hogy elsősorban sportcélokat szolgálnak. A kisebb ellenállás érdekében ezeken a kerékpárokon döntött testhelyzetben ülünk, ami hosszútávú tekerés során kényelmetlen lehet. Noha sportcélokra ideálisnak nevezhető egy ilyen kialakítás, a könnyed rekreációs célokat kevésbé szolgálja. 

Az országúti kerékpárok hátrányait igyekeznek kiküszöbölni az úgynevezett trekking, illetve túra kerékpárok. Ezeket úgy alakították ki, hogy ötvözzék a városi kerékpárok kényelmét és az országúti biciklik dinamikáját. A trekking kerékpárok mindenképpen kompromisszumos megoldásnak tekinthetők mindkét felhasználási cél esetében, viszont az arany középutat jelentik, ha aszfalton hosszabb utat szeretnénk megtenni. A cross kialakítással rendelkező kétkerekűek jó teljesítményt képesek nyújtani mérsékelten egyenetlen terepen is, akár földes hegyi utakon is. 

Ha igazán durva terepre készülünk, az esetben a valódi MTB kerékpárok jelentik a legjobb választást. Ez az egyetlen típus, ami maradéktalanul megfelel mindazoknak a körülményeknek, amit egy hegy képes a kerékpárokkal szemben támasztani. A váz masszív kialakítása, a megerősített duplafalú felnik és a vastag, bordázott abroncsok mind azt a célt szolgálják, hogy ezek a kerékpárok megbirkózzanak a legkeményebb terepviszonyokkal is.

Ha kiválasztottuk, milyen típusú kerékpárt szeretnénk rendelni, már csak az áron és a minőségi kategórián kell elgondolkodnunk. A magasabb árkategóriába tartozó kerékpárok értelemszerűen magasabb minőségi osztályt is jelentenek, azonban érdemes alaposan mérlegelnünk, mennyit ér meg számunkra a leendő biciklink. Az olcsó kerékpárok alkatrészei rendszerint alacsony minősűek, ezért ezeket idejekorán cserélnünk kell. Érdemes mérlegelni a minőségibb cserealkatrészek áraival, illetve a szervizdíjakkal is. Ezek ismeretében alaposabb döntést hozhatunk, milyen árkategória jelent jó választást számunkra.