Gyermek (15)

Összesen: 15
Rendezés

Találatok: 15

Legnépszerűbb termékeink

Bicikli gyerekeknek – Kerékpározzon-e a gyermek?

A gyermekek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás. Az ilyen jellegű aktivitás nem csak az erőnlétüket javítja és nem csak a testi egészségüket szolgálja, hanem a mentális fejlődésükre is jó hatással van. Nem mindegy azonban, milyen típusú testmozgásra késztetjük a gyermekeinket.

Ma már biztosan tudjuk, hogy az egészséges szemlélet és az egészséges életmódra való nevelés egészen fiatal korban kezdődik. Az első lépések megtétele után megkezdődik az a korszak, amikor a rendszeres testmozgás iránti igény kialakul bennük. Ha a kisgyermekek számára természetessé válik a rendszeres testmozgás, egyáltalán nem kell attól félnünk, hogy a későbbiekben a mozgás iránti vágy kiveszik belőlük.

A gyermekek első életéveiben természetesen a szülőké a feladat és a felelősség, nekik kell megszerettetniük a testmozgást a gyermekekkel. Ez a feladat könnyebb, mint elsőre gondolnánk, hiszen minden egyes gyermek áhítozik a rendszeres mozgás élményére. A szülők felelőssége elsősorban abban mutatkozik meg, hogy nekik kell megtalálniuk azokat a mozgásformákat, amelyek a leginkább szolgálják a gyermekük fejlődését és örömét. Mindenképpen érdemes figyelembe venni a gyermek érdeklődési körét, a testalkatát, vérmérsékletét, mozgásigényét, illetve a kiszemelt mozgásforma várható költségeit. Azt azonban soha nem szabad elfelejteni, hogy a kisgyermekek fizikuma nem alkalmas a kimerítő edzésre és a nehéz fizikai aktivitásra. A kiszemelt mozgásforma ne párosuljon teljesítménykényszerrel!

A kerékpározás nagyszerű választásnak minősülhet, ha a gyermek szívesen űzi ezt a mozgásformát. Csak abban az esetben szabad a rendszeres kerékpározás felé terelni a kicsiket, ha szívesen végzik és örömöt jelent számukra. Ha így történik, biztosak lehetünk benne, hogy a gyermekben egy életre szóló elköteleződés születik a rendszeres testmozgás iránt. A bicikli mindig kéznél van, ezért nagyszerű és kényelmes választás lehet. 

A kerékpározást azonban nem szabad túl korán kezdeni, illetve erőltetni. A gyermekek egyensúlyérzéke 5-6 éves korukra fejlődik ki. Ekkorra már teljesen önállóan képesek kerékpározni, természetesen csak a tanulási folyamatot követően. Ettől függetlenül nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kerékpározás némi balesetveszéllyel is járhat. Két dologra mindig figyeljünk: a gyermekünk csakis közúti forgalomtól mentes területen biciklizzen és minden esetben használjon védőfelszerelést.

Egyetlen kerékpár nem alkalmas arra, hogy a gyermekünk teljes gyermekkorát végig kísérje. Természetesen az ülésmagasság, illetve a kormány állításával a kerékpárok méretei módosíthatók, de a kirívóan kicsi és a túl nagy kerékpár minden esetben balesetveszélyt jelent. A gyermekünk részére tehát válasszunk megfelelő méretekkel rendelkező bicajt. Vásárlás során figyeljünk oda arra is, hogy elkerüljük a legolcsóbb áruházi kerékpárokat, amelyekkel bizonyosan meggyűlik a bajunk; ezek a silány termékek rendkívül gyorsan amortizálódnak, ráadásul kevésbé megbízhatók. A fék kérdését is kiemelt jelentőségűként kezeljük, hiszen a kicsik nem tudják magabiztosan használni a kézifékeket. Számukra a kontrafék használata teljesen ösztönszerű.

A vásárlást követően figyeljünk oda az összeszerelésre, minden csavar legyen megfelelően behajtva. A gyári összeszerelés csak ritkán megfelelő, nagyon sok esetben otthoni ellenőrzésre és megerősítésre van szükség. Ha ezzel megvagyunk, kezdődhet a kerékpározás. Eleinte legyünk a gyermekünk mellett, biztassuk és dicsérjük! Ha így teszünk, a kerékpározás igazi élmény lesz számára, ami nagyban hozzájárul az egészségtudatos életvitelének kialakításához.