MTB (4)

Összesen: 4
Rendezés

Találatok: 4

Legnépszerűbb termékeink

Az MTB kerékpár és amit tudni érdemes róla

A MTB kerékpárok népszerűsége a ’90-es évektől meredeken szárnyalt felfelé, nem véletlenül. Míg egyes európai országokban a Mountainbike biciklik mellett más típusok is népszerűvé váltak, idehaza ez a típus nem csak a hegyi ösvényeket, hanem a városi utakat is uralni tudta.

Az MTB bicajok alapvetően hegyi utakra tervezett sportkerékpárok, amelyek akár járatlan murvás utakon és ösvényeken is remek teljesítményre képesek. Szinte minden körülmény esetén megfelelő választást jelentenek, habár hosszú aszfalton történő tekerés során a bordázott abroncsok gördülési ellenállása jelentős. 

A Mountainbike kerékpárok kialakítása elsősorban a köves, egyenetlen terepviszonyokhoz alkalmazkodik. Sőt, akár a homokon, süppedő talajon is megállja a helyét, ahol minden más bicaj feladná a harcot. A váz geometriája úgy lett kialakítva, hogy nagyszerűen alkalmazkodjon a meredek emelkedőkhöz és a nagy lejtőkhöz is. Ez a tulajdonsága sokkal biztonságosabbá teszi más típusoknál ilyen terepviszonyok esetén, tehát ki lehet mondani, hogy a terepviszonyoknak megfelelő választás akár a testi épségünket is szolgálja. 

Az MTB kerékpárok nem lennének képesek megfelelő teljesítményre a mélyen bordázott külső gumik nélkül. A nagy bordák kiválóan segítik a menetstabilitást a hegyi terepeken és az egyenetlen útviszonyokon, azonban a sima aszfalton jelentős gördülési ellenállást okoznak. Emiatt fontos kimondani, hogy nem létezik univerzális megoldás, ami hegyi terepen és aszfalton is tökéletes választást jelent. Ráadásul azt is érdemes tudni, hogy a mély bordákkal rendelkező széles gumik nyomása kisebb, illetve a kitöltése „rugalmasabb”. Ez is azt okozza, hogy az ilyen abroncsok egyszerűen gyengébben gurulnak aszfalton, mint a sokkal keskenyebb, keményre fújt gumik. A kisebb nyomással rendelkező bordázott gumik segítenek elkerülni a defekteket, illetve biztonságos tapadást szavatolnak, azonban a gördülési ellenállás miatt ennek hátrányai is megmutatkozhatnak, ha aszfalton szeretnénk használni ezt a típust.

Természetesen létezik megoldás erre a problémára. Ha az MTB kerékpárunkkal elsősorban aszfalton szeretnénk tekerni, az esetben használhatunk keskenyebb és simább abroncsokat. Ilyen módon jelentős gördülési ellenállástól szabadulunk meg, azonban a speciális váz karakterisztikája megmarad. A váz kialakítása továbbra sem lesz tökéletes a hosszú országúti túrákhoz, azonban könnyebben suhanhatunk kisebb ellenállással.