Vérnyomás- és pulzusmérő (4)

Összesen: 4
Rendezés

Találatok: 4

Legnépszerűbb termékeink

Fontos szempontok vérnyomásmérő vásárlásához

A vérnyomásunkat befolyásolja az érzelmi állapotunk, a fizikai erőnlétünk és a rendszeres aktivitásunk, a testhelyzetünk, de még az elfogyasztott ételeink összetétele is. A nem kezelt magas vérnyomás hosszú távon veseelégtelenséghez, szemproblémákhoz, különböző szívbetegségekhez, és akár agyvérzéshez is vezethet. A krónikusan alacsony vérnyomás következménye szédülés, émelygés és akár ájulás is lehet. Az optimális vérnyomás fenntartásával megelőzhetjük ezeket a tüneteket és betegségeket. A megelőzéshez az egészséges életmód mellett rendszeresen ellenőriznünk kell a vérnyomásunkat. Ebben nagy segítséget jelenthet egy automata vérnyomásmérő. Számtalan vérnyomásmérő közül választhatunk, ezért mielőtt megvásárolunk egyet, érdemes átgondolni az alábbi szempontokat.

Vérnyomásmérő ára
Vérnyomásmérőt már vásárolhatunk háromezer forint körüli áron is, de ahogy böngészünk a különböző gyártók termékei között, úgy találhatunk egyre nagyobb tudású, és egyre magasabb árú készülékeket. Tízezer, húszezer, de akár negyvenezer forint értékű vérnyomásmérőt is választhatunk. Azonban vegyük figyelembe, hogy már egy néhány ezer forintos eszköz is képes több mérési eredmény tárolására, dátum és idő megjelenítésére, valamint energiatakarékos működésre.

Csuklós vagy felkaros
A csuklós vérnyomás mérő használata kényelmesebb lehet, hiszen nem kell a felkarunkat szabaddá tenni a méréshez. A csuklós eszközök elsősorban fiatalabb korban jelentenek jó választást. Önellenőrzésre kiválóan alkalmasak, azonban ha a vérnyomásunk már kezelésre szorul, érdemesebb felkaros vérnyomásmérőt választani. Idősebb korban a csuklós vérnyomásmérő pontatlanabb adatokat mérhet, mert az alkarban esetlegesen előforduló érrendszeri elváltozások befolyásolják az eredményt. A felkaros vérnyomásmérők érelmeszesedés esetén is pontosabban mérnek. Gyógyszeres kezelés esetén szintén felkaros vérnyomásmérőt válasszunk! Csuklós vérnyomásmérő vásárlásakor figyeljünk oda a mandzsetta méretére, mert a túl nagy és a túl kicsi átmérőjű mandzsetta pontatlan mérési eredményekhez vezet. A gyártók rendszerint feltüntetik a termékleírásnál a mandzsetta kerületét. Mielőtt kiválasztjuk a megfelelő eszközt, mérjük meg a saját csuklónkat, és vessük össze a megvásárolni kívánt vérnyomásmérő adataival!

Mérési pontosság
Egy automata vérnyomásmérő pontossága 4 mm/Hg eltéréssel elfogadhatónak,  +/- 3 mm/Hg eltéréssel jónak mondható. A pulzusmérő funkció akkor elfogadható, ha legfeljebb 5 százalékos eltérést mutat. A mérés pontosságát befolyásolja a testhelyzet is. Az ülve mért vérnyomás értéke jelentősen eltérhet a fekve mért értékektől, emellett ha üléskor keresztbe tesszük a lábunkat az szintén növeli a mérés eredményét. Fontos, hogy méréskor a mandzsetta a szívünk magasságában helyezkedjen el. Erre elsősorban csuklós vérnyomásmérő használatakor kell odafigyelnünk.

Memória
A legtöbb vérnyomásmérő alkalmas arra, hogy bizonyos mennyiségű mérés eredményét tárolja. Egyes eszközök 60 mérés, míg mások 80, vagy akár 120 mérés eredményét is elmentik. Olyan eszközt is választhatunk, amely nem csak nagyobb memóriával rendelkezik, de a család több tagjának az eredményeit is el tudja menteni, vagy éppen a legutóbbi három mérés átlagát is ki tudja számolni.

További szempontok
Fontos lehet, hogy a kijelző nagy méretű, és jól olvasható legyen. Egyes eszközök színes kijelzővel rendelkeznek, és színekkel is jelzik, hogy a vérnyomás alacsony, optimális vagy magas. Olyan vérnyomásmérőt is választhatunk, amely alkalmas, hogy jelezze a szívritmus-zavart, vagy figyelmeztet, ha mérés közben elmozdultunk. Ha az adatokat okostelefonon is szeretnénk tárolni, olyan vérnyomásmérőt válasszunk, amelyet összeköthetünk egy okostelefonnal vagy táblagéppel!