E-book olvasó (14)

Összesen: 14
Rendezés

Találatok: 14

Legnépszerűbb termékeink

E-book olvasó az olvasás szerelmeseinek

Napjaink digitalizálódó világában szinte már minden megtalálható virtuális formában. Nem kivételek ez alól a könyvek sem. Az elektronikus könyvtárakban megannyi olvasmány megtalálható, s hogy ezek még egyszerűbben hozzáférhetők legyenek, az Extreme Digital széles körben kínálja ebook olvasóit.

Olvasói szokások és a fényviszonyok
Az e-book olvasók és a táblagépek között komoly verseny folyik a könyvmolyok kegyeiért. Habár mindkét eszköz alkalmas olvasásra, adottságaik egészen különbözők. A legfőbb különbség a természetes napfényen mutatkozik meg, ahol még a legfejlettebb kijelzővel rendelkező táblagépek is visszaverik a fényt, ezzel olvashatatlanná téve a szöveget. Ha parkokban, vízparton, utazás közben szeretnénk olvasni, az e-book olvasó jelenti az egyetlen jó digitális megoldást. Ezt az úgynevezett e-ink technológiának köszönhetőjük, ami hasonló olvasási élményt biztosít számunkra, mintha hagyományos könyvet tartanánk a kezünkben. Ennek köszönhetően az e-book olvasók nagyszerűen használhatók természetes fényben is, egyáltalán nem fárasztják el a szemünket, legalábbis nem nagyobb mértékben, mint a hagyományos könyvek.

Azonban nem csak kültéri felhasználás esetén mutatkoznak meg az e-book olvasó és a táblagép között különbségek. Ha naponta egy óránál több időt szeretnénk olvasni, mindenképpen az e-book olvasó a jó választás számunkra. Az olvasási szokásaink tehát alapjaiban határozzák meg, valóban e-book olvasóra van-e szükségünk.

Az e-book olvasók abban az esetben kerülnek hátrányba a táblagépekkel kapcsolatban, ha színes grafikák és komplex ábrák megjelenítésére van szükség. A legtöbb e-könyv olvasó csupán a szürke különböző árnyalatainak megjelenítésére alkalmas, így elsősorban szöveges tartalom megjelenítésére nyújt tökéletes megoldást. Ha komplex ábrákat, nagyfelbontású grafikákat kell szemügyre vennünk, az esetben a táblagép van nagyobb segítségünkre. Olvasásra csupán ebben az esetben ajánlható a táblagép, minden más esetben az e-book olvasó a nyerő.

A megfelelő kijelző kiválasztása
E-book vásárlás alkalmával fontos döntési tényező a kijelző. Úgy 5 hüvelyktől mintegy 9,7-ig széles választék áll rendelkezésünkre. Minél nagyobb a képernyő, annál jobb olvashatóságot biztosít. Az sem mindegy milyen a felbontása, nagyobb felbontás esetén a képminőség tovább javul, ez is hozzájárulván az olvasás élvezetéhez.

Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy az 5 inchnél kisebb képátmérővel rendelkező olvasókat érdemes elkerülni. Az átlagos igényeknek elsősorban a 6-7 inch átmérővel rendelkező készülékek felelnek meg, de sokan azokra a készülékekre esküsznek, amelyek ennél nagyobb képátmérővel rendelkeznek.

Memória mustra
Egy e-book olvasó fontos tulajdonsága az is, hogy mennyi memóriával rendelkezik. Ettől függ, mennyi könyv fér el a készüléken. Értelem szerűen több memóriával, több könyvet tárulhatunk. Ha a rendelkezésre álló tárhely még mindig nem lenne elég gyűjteményünknek, külső memóriával, például microSD kártyával bővíthetjük a kapacitást.

Mindenesetre azt is érdemes látni, hogy az átlagos e-book olvasók 4, 6 vagy 8 GB belső tárhellyel rendelkeznek, egy átlagos e-book mérete pedig 2-10 MB között változik. Ez azt jelenti, hogy egy 4 GB memóriával rendelkező készülék esetén átlagosan 800 könyvet tárolhatunk, 8 GB esetén 1500-nál is többet. Ez bőven több, mint elég, még abban az esetben is, ha imádunk olvasni.

Formátum kezelés, azaz mit nyit meg az e-book olvasó
Nem árt azzal is tisztában lennünk, hogy az e-book-reader milyen fájltípusokat támogat. A legtöbb könyv PDF formátumban érhető el, ezért ezt szinte mindegyik e book olvasó képes kezelni. Jó, ha a készülék megnyitja a DOC fájlokat is, így nem csak kedvenc regényeinket olvasgathatjuk, hanem word dokumentumokat is megtekinthetünk rajta. Hogy ne maradjanak ki fontos elemek például szakkönyvek tanulmányozásánál, az XLS kompatibilis ebook reader a táblázatokat is megjeleníti. Sőt vannak olyan gépek melyek JPG vagy Gif fájlokat is képesek kezelni, így képek, mozgóképek is színesíthetik olvasmányainkat.

Gyártók és típusok
Az ebook olvasó gyártók piaca közel sem olyan telített, mint mondjuk egy mobiltelefon esetében. Azonban mindegyik cég különböző modellekkel rukkol elő. A különböző méretek és tulajdonságok segítenek választani e-book olvasó vásárlása esetén. Ott vannak például a  kindle ebook olvasó készülékek, vagy a többi nagyszerű eszköz, a választás csak rajtad múlik.

Akkumulátor, háttérvilágítás és WiFi kapcsolat
Az e-book olvasók technikai háttere komoly energiatakarékosságra képes, így még a kisebb akkumulátorral szerelt készülékek is hosszú üzemidőt biztosítanak számunkra. Az e-ink technológia hátterének köszönhetően az e-bookok akár hosszú utazás során is hű társaink lehetnek. 

Mivel az e-book olvasók teljesen más technikai megoldásokat alkalmaznak, mint amit a táblagépeknél vagy akár az okostelefonoknál megszokhattunk, ezért az olvashatóságuk is különböző. A papírhoz hasonló megjelenés miatt fényforrásra van szükségünk ahhoz, hogy olvasni tudjuk a szövegeket. A gyártók ezért beépített háttérvilágítással igyekeznek komfortosabbá tenni a készülékeket. Alapvetően kétféle megoldással találkozhatunk; az egyik megoldás a szó szoros éttermében beépített háttérvilágítást jelent, hiszen a fény a szöveg mögötti felületen jelenik meg. A másik megoldás ennél kicsit közönségesebb; egyes gyártók apró fényforrást biztosítanak az e-book olvasóhoz, ami rácsíptethető karral rendelkezik és miniatűr olvasólámpaként funkcionál. Természetesen ez kevésbé praktikus megoldás, de tagadhatatlanul segítséget jelent azoknál az e-book olvasóknál, amelyek nem rendelkeznek beépített háttérvilágítással. 

Nem utolsósorban a WiFi kapcsolatról is érdemes ejteni néhány szót. Az e-book olvasók rendelkeznek ugyan a WiFi kapcsolat elérének lehetőségével, ez azonban nem jelenti azt, hogy alkalmasak a notebookok, táblagépek vagy akár az okostelefonok kiváltására. Habár technikailag lehetővé teszik a böngészést, az e-ink technológia rendkívül lassú megjelenést tesz lehetővé, így a megszokott felhasználói élményről le kell mondanunk. Az e-book olvasó egy dologra viszont tökéletes megoldást kínál: ha e-könyvet szeretnénk olvasni, e-book olvasóra van szükségünk.