Beltéri, kültéri antenna (66)

Összesen: 66
Rendezés

Találatok: 66

Legnépszerűbb termékeink

Beltéri és kültéri antennák

Manapság már szinte minden otthonban van legalább egy televízió, de gyakran akár több is. Hogy a készülékek televíziós jellel rendelkezzenek, természetesen antennára van szükségünk. Az antennák igen széles kínálatából válogathatunk, ezen belül vannak beltéri és kültéri típusok. Az antennák lehetővé teszik számukra, hogy gazdaságosan, a kábel tv bekötése nélkül, élvezzük a televíziózást.

A televíziós antenna kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Számos tényező létezni, amelyeket érdemes figyelembe venni, amikor ilyen eszközt szándékozunk vásárolni. Ilyenek a lakóhely és a televíziós torony közötti távolság, az interferencia jelenléte, valamint a kívánt csatornák száma.

A beltéri antennák
A beltéri vagy szobaantennák igen közkedveltek, hiszen számos előnnyel rendelkeznek. Első ilyen előnyként meg kell említeni a tömörséget. Egy ilyen készülék kicsi, és nem foglal sok helyet a lakásban. Emellett pozitív oldala még a mobilitása is. Hordozható, így igény szerint könnyedén áthelyezhető egyik szobából a másikba, akár egyik lakásból a másikba is, ha éppen egy másik készüléknél szeretnénk használni. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a szobaantennák előnyei között azok árát is. A beltéri antennák igen olcsók, sokkal költséghatékonyabbak, mint a műholdas vagy kültéri készülékek. Egyes típusok beépített erősítővel is rendelkeznek.

A beltéri TV antennák legfőbb hátránya az alacsony teljesítményük. Nem képesek olyan nagy számú csatorna befogására, mint a kültéri vagy a műholdas típusok. Vásárlása esetén figyelembe kell venni a készülék csomagolásán feltüntetett hatótávolságot.

Vannak olyan beltéri antennák, amelyek hajlítható „karokkal” vannak ellátva, ezek a készülék hangolásához szükségesek. A megfelelő minőségű kép eléréséhez hajlítani, igazítani kell őket. Vásárolhatunk gyűrű alakú hurkolt antennákat is. Ezeket szélessávúnak is nevezik, mert viszonylag sok frekvenciacsatornát képes elérni, így minőségi képet ad.

A beltéri antennákat azoknak érdemes megvásárolni, akik városban élnek, közel, 30km-en belül, a jeladóhoz, a toronyhoz, és nem szeretnének túl sok pénzt költeni erre a célra.  

Kültéri antennák
A kültéri antennák paraméterei ige jók, és sok helyen felhasználhatók. Legyen az akár egy vidéki ház vagy esetleg egy nyaraló. Felszerelésük valamivel bonyolultabb, mint a beltéri típusoké, szükség van hozzá némi tapasztalatra. A kültéri antennák igen minőséges vételt biztosítanak. A jelerősségük szerint két típusra oszthatjuk őket. Vannak aktív és passzív típusok.

A passzív antennák kialakításának köszönhetően, a jelet veszik és erősítik is azt. Nem csatlakoznak az elektromos áramhoz, és nem rendelkeznek erősítő elemekkel sem. Így nem alakul ki semmilyen zavar és zaj sem a vételben. Ennek hátránya, hogy bizonyos helyzetekben ez nem eredményes magas színvonalú vételt. Az aktív típusokat erősítőkkel lehet felszerelni az antenna házába vagy attól különállóan. Az áramellátást egy tápegységgel biztosíthatjuk.

Az antennák paramétereit és műszaki jellemzőit a termék útmutatójában találhatjuk. A legfontosabb, amire figyelni kell antennavásárlás esetén, hogy a terméken mekkora dB érték van feltüntetve. Minél nagyobb ez az érték, annál jobb a készülék képessége a TV-jel erősítésére.  

Amennyiben antennára van szükségünk, és a TV-torony otthonunktól 10-30 km távolságra van, akkor egy szobaantenna megfelelő lehet számunkra.  Amennyiben a távolság nagyobb, akkor mindenképp érdemes kültéri antennát vásárolni.