Fejhallgató (406)

Összesen: 406
Rendezés

Találatok: 406

Legnépszerűbb termékeink

Fejhallgató – Ha igazán jó hangzást szeretnél

A fejhallgató vásárlás előtt számos kérdés felmerül: milyet vegyünk, kicsit, nagyot, divatosat, kényelmeset, szépet, színeset… Számos kérdésre szubjektív megítélés alapján adhatunk választ, azonban néhány szempontot technikai megközelítésből is érdemes megvizsgálnunk.

A fejhallgató kínálat roppant széles, ezért a kiválasztás sem egyszerű. Többféle kialakítással és többféle műszaki megoldással találkozhatunk, így nem elegendő csak szín és küllem alapján választani. Mindenekelőtt érdemes számba venni, milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek a fejhallgatók a hagyományos fülhallgatókkal szemben. A párnázott kialakításnak köszönhetően a fejhallgatók viselése kényelmesebb, akkor sem okoznak kellemetlen érzést, ha hosszabb időn keresztül viseljük őket. A hangzásuk is szebb, jobb hangminőséget képesek produkálni már az olcsóbb árkategóriákban is. Ráadásul sokkal tartósabbak a fülhallgatóknál, ami elsősorban a masszívabb kialakításuknak köszönhető. Természetesen számba kell venni a hátrányaikat is: aktív mozgás közben a viselésük kényelmetlenebb lehetnet, illetve magasabb árkategóriát képviselnek az egyszerű fülhallgatókhoz viszonyítva.

A saját biztonságunk mindenképpen szót érdemel a fejhallgatók kapcsán is. A párnázott fejhallgatók eredményesen zárják ki a külső zajokat, emiatt a közlekedésben veszélyforrást jelentenek. Különösképpen igaz ez abban az esetben, ha magas hangerőt állítunk be. Ilyen esetben akár egy közeledő szirénázó mentőautó hangját is csak késve vehetjük észre, emiatt el kell mondani, hogy az utcai forgalomban csak alacsonyabb hangerőt ajánlott beállítani. Igaz ez azért is, mivel az utca zaját elnyomó hangerő meghaladhatja a 85 decibelt, ami hosszútávon a hallás romlásához vezet. Összességében elmondható, hogy az utcai használatra inkább a kisebb fülhallgatók ajánlhatók.

A fejhallgató kiválasztásánál érdemes néhány egyszerű szempontot figyelembe venni. Az első és talán legfontosabb maga a kényelem kérdése; a fejhallgató viselése legyen kényelmes. Érdemes kellőképpen párnázott, lehetőség szerint közép- vagy felsőkategóriás terméket vásárolni. A műszaki adatok közül a frekvencia átvitel bír elsődleges jelentőséggel. Minél szélesebb ez a tartomány, a fejhallgató annál igényesebb hangzás kiszolgálására képes. Fontos a decibelben megadott érzékenység is – a magasabb értékekkel rendelkező fejhallgatók minőségibb hangzást nyújtanak, de természetesen a biztonságos használat érdekében a felső tartományokat nem ajánlatos alkalmazni. Az impedancia esetében arra érdemes figyelni, hogy megfeleljen a lejátszó ilyen jellegű adatával, illetve tartományával.

A fejhallgatók elsősorban otthoni használatra jelentenek ideális választást. A mozdulatlanság, illetve a lassú mozgás során nem kell attól tartanunk, hogy a fejhallgató leesik a fejünkről, illetve nem kell folyton igazgatnunk sem. Ilyen esetekben a szélesebb, nagyobb felülettel rendelkező párnák jelentik a legkényelmesebb megoldást.