Mikrofon (17)

Összesen: 17
Rendezés

Találatok: 17

Legnépszerűbb termékeink

Mikrofonok

Ha röviden és lényegretörően akarunk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk: a mikrofon egy olyan eszköz, mely a hanghullámokat átalakítja elektromos jellé. Ezt a jelet aztán a felerősíti, majd a hangszóró alakítja vissza őket hanggá.

A mikrofonok működési elve
Legyen szó bármilyen mikrofonról, egy közös vonása van mindnek, a tényleges munkavégzést a benne található membrán végzi. Ennek milyensége, anyaga igen változó, készülhet papírból, műanyagból vagy alumíniumból egyaránt. Ha a membrán hanghullámokkal érintkezik igen apró rezgéseket végez, s e vibrálásokat alakítja elektromos jellé. Technológiájuk, azaz a jelátalakítás módja, szerint megkülönböztetünk dinamikus-, kondenzátor-, elektret-, szalag-, szén-, piez- és egyéb mikrofonokat.

A dinamikus mikrofonok
egyszerűbbek, nem igényelnek tápfeszültséget, strapabíróbbak, olcsóbbak, cserébe kevésbé jó részletezőképességük, tehát kevésbé jó hangminőséget produkálnak. Gyakran használják őket élő szituációban, például koncertekhez.

A kondenzátormikrofonok
ugyan tápfeszültséget igényelnek, azonban sokkal jobb minőségű jelet biztosítanak, mint a dinamikus társaik, és az újabb technológiák már lényegesen ellenállóbbakká is tették őket a különféle hatásoktól (hő, ütődés, páratartalom) is, ezért egyre népszerűbbek kültéren, azonban stúdiókban (akár házi stúdiókban) mindenképp ajánlatos ez a típus, pontosságuk miatt.

Frekvenciaátvitel szerint...
A mikrofonok továbbá még számos szempont szerint kategorizálhatók. Fontos például a frekvencia-átvitel. Ezt egy bizonyos tartományban szokták megadni, termékeink leírásánál megtalálják. Általában véve, minél nagyobb ez a tartomány, annál jobb az adott mikrofon, azonban vannak speciális esetek is. Mivel például különféle hangszerek különféle frekvenciatartományban adnak hangokat, érdemes figyelembe vennünk ezt az adatot választáskor.

Ha a membrán alapján nézzük
A nagyobb membránnak rendelkező mikrofonok érzékenyebbek a basszus hangokra, és fordítva, tehát a kisebb membránú mikrofonok érzékenyebbek a magasabb hangokra, és kevésbé a basszusra.

Kialakítás alapján is kereshetjük őket
A mikrofonokat rögzítésük alapján is megkülönböztetjük, lehetnek kézi-, állványoz rögzíthető- vagy egyéb mikrofonfajták.

Az egyszerű a nagyszerű
Nagyon népszerűek az USB csatlakozási lehetőséggel rendelkező mikrofonok. Azért nagyon praktikusak, mert bármilyen számítógéppel azonnal kompatibilisek, nincs szükség hangkártyára, ez belépített formában található a készülékekben. A videomegosztó portálokra készített hanganyagok készítéséhez, vagy gamer mikrofonként is nagyon hasznosak tudnak lenni az ilyen típusú mikrofonok.

Vezeték nélkül, kötöttségmentesen
Kaphatók természetesen vezeték nélküli mikrofonok is, melyek adóvevőt tartalmaznak, így zavaró kábelek nélkül használhatók. Ezeknél a szetteknél fontos megfigyelni választásakor, hogy mik tartoznak a termékhez, illetve, mi az, amiről még gondoskodnunk kell (pl. elem), valamint a hatótávolságuk is lényeges szempont lehet.

Tartozékok
A mikrofonok tartozékai lehetnek a kábelek, állványok, vagy a popszűrők. Ez utóbbi a nem kívánatos hangokat kiszűri a felvételek során, énekhang rögzítése esetén kifejezetten ajánlatos például ilyen típusú szűrővel dolgozni.

Ínyenceknek
Különleges mikrofonfajták a puskamikrofonok. Alakjuk miatt nevezik így őket, és általában olyankor használják, amikor nagyobb távolságból történik a hangleadás, vagy a hangfelvétel, például filmfelvétek során, természetfilmeknél vagy akár szabadtéri előadások alkalmával.

Az Extreme Digital webáruház kínálatában kedvünkre válogathatunk, és a „legvájtfülűbbek”, a hobbizenészek, a profik, vagy akár csak a hang szerelmesei is megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb mikrofonokat.