Alkategóriák

Erősítő (11)

Erősítő (11)

Összesen: 11
Rendezés

Találatok: 11

Legnépszerűbb termékeink

Így válasszunk erősítőt a lenyűgöző hangzásért!

Ahhoz, hogy a házimozi-rendszerünk, vagy egyéb zenelejátszónk igazán lenyűgöző hangminőséget produkáljon, nem csak kiváló hangfalakra és minőségi lejátszókra van szükségünk, hanem egy nagy tudású erősítőre is. Mivel az erősítők választéka, tudása és ára igen széles skálán mozog, érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat, hogy vásárlás után a számunkra legmegfelelőbb erősítőt csomagolhassuk ki otthonunkban.

Erősítő árak
Az erősítők árai között akár hússzoros eltérést is tapasztalhatunk. Egy belépő szintű erősítőt megvásárolhatunk már 64 000 forint körüli áron is. Ezért az összegért a gyártó 3 év garanciát vállal a termékére, többféle csatlakozóval rendelkezik, és az MP3-as fájlok szerkezetéből fakadó hangerőváltozásokat is korrigálni tudja. Ahogy nőnek az árak, úgy kapunk egyre eltérőbb funkciókat, egyre több csatlakozási lehetőséget, egyre nagyobb teljesítményt, és egyre finomabb hangjavító megoldásokat. A 100.000-200.000 forint közötti összegek átlagosnak mondhatóak az erősítők terén, de vásárolhatunk félmillió, vagy akár 1.200.000 forint értékű modellt is.

Garancia
Bár egy erősítőnek több évig kell szolgálnia minket, komoly eltérések tapasztalhatóak a vállalt garancia idejét illetően. Nem minden esetben a drágább modellekre vonatkozik a leghosszabb idejű garancia. 100.000 forint alatti összegért is vásárolhatunk erősítőt két, vagy akár három éves garanciával, és félmillió forintos összeg felett is előfordulhat, hogy a gyártó egy év garanciát vállal az eszközre.

Méret, súly
Vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy mekkora helyet tudunk felszabadítani az újonnan érkező eszköz számára! Akár 10 centiméteres eltéréseket is tapasztalhatunk ez egyes modellek szélessége, hosszúsága és magassága között. Mivel az erősítőt nem kell gyakran elmozdítanunk a helyéről, ezért elsőre talán nem tűnik fontosnak, hogy mekkora az eszköz súlya. A polcnak, vagy állványnak, amelyen tároljuk majd az erősítőt, bírnia kell az eszközt. Egyes modellek súlya nem éri el a 7 kilogrammot sem, míg mások akár 27 kilogrammot is nyomhatnak.

Sztereó vagy többcsatornás erősítőre van szükségünk?
A sztereó erősítőket úgy tervezték, hogy egyszerre két hangfalra továbbítsák a hangjeleket. Egyes sztereó erősítők akár vezeték nélküli, rádiós kapcsolaton keresztül is irányíthatják a szomszéd szobában található hangfalakat. Néhány sztereó erősítő kiváló mélyhangkiemelővel rendelkezik. Ha fontos a basszusok kiemelése, olyan erősítőt válasszunk, amelynek termékleírásában szerepel a Subwoofer, kifejezés! A legtöbb sztereó erősítő kizárólag az analóg adatfeldolgozást támogatja, ezért ha digitális hangtovábbításra van szükségünk, vagy olyan modellt válasszunk, amely videó csatlakozóval is rendelkezik, vagy döntsünk inkább egy többcsatornás erősítő mellett! A sztereó erősítők jó választást jelenthetnek kisebb helyiségekben, irodákban és hálószobákban, magasabb szintre emelik ugyan a televíziózás élményét, de több eszköz egyidejű kezelésére nem alkalmasak. A többcsatornás erősítők ezzel szemben könnyedén kezelik egy időben a DVD és Blu-Ray lejátszókat, a játékkonzolokat és egyéb zenelejátszó eszközöket. Ahhoz, hogy a házimozi-rendszerünk és az otthoni szórakozásunk és hangélményünk teljes legyen, válasszunk többcsatornás erősítőt! Sztereó és többcsatornás erősítők esetén is választhatunk olyan modellt, amely Ethernet csatlakozóval teszi lehetővé, hogy interneten keresztül érkező zenét játsszon le, így például a Spotify szolgáltatását is támogatják egyes modellek.

Teljesítmény, hangminőség
Az erősítők teljesítménye csak kis mértékben befolyásolja a hang tényleges minőségét, viszont az áramfogyasztásra sokkal nagyobb hatással van. Ha egy 2x100W és egy 2x150W teljesítményű erősítő közül akarunk választani, mindenképpen vegyük figyelembe a többi tulajdonságot is! A hang minőségét a többcsatornás erősítő esetén a beépített dekóderek fejlettsége befolyásolja. Minél több dekóderrel rendelkezik egy erősítő, annál jobb hangminőség elérésre képes. A Dolby Digital, és a DTS, különböző dekóderei segítik a hangok javítását, a rádiós hangok élvezeti értékét egyes modelleknél az RDS tuner növeli. A Dolby és a DTS HD-jelölésű megoldásai már veszteségmentes hangkódolást biztosítanak.

Csatlakozók
A különböző típusú csatlakozók eltérő minőségű hang- és képjelek továbbítására alkalmasak. A koaxiális és az optikai kábel a HD audió tartalmak továbbítására nem alkalmas, míg a hdmi kábel képet FullHD-ben és 3D-ben, hangot akár HD-audió formátumban is képes továbbítani. Az USB csatlakozóval akár okostelefont is csatlakoztathatunk az erősítőre, a fejhallgató kimenet a diszkrét zenehallgatás és filmezést teszi lehetővé. Mielőtt erősítőt vásárolunk ellenőrizzük, hogy otthoni eszközeink milyen kimeneti egységekkel rendelkeznek, mivel az erősítők bemeneti és kimeneti egységeinek a száma véges! Egyes modellek mindössze egy hdmi csatlakozóval rendelkeznek, míg mások akár héttel is.

További szempontok
Vásárolhatunk erősítőt akár 40 AM/FM rádiócsatorna tárolására alkalmas memóriával, fém burkolattal és aranyozott csatlakozókkal, hangfalszettekkel együtt. Az erősítőket LED és grafikus kijelzővel, vagy állítható fényerejű kijelzővel, és egyedi hang és képjavító szolgáltatásokkal is megvásárolhatjuk. Választás előtt mindig ellenőrizzük az erősítő termékleírását!