Házimozi rendszer (3)

Összesen: 3
Rendezés

Találatok: 3

Legnépszerűbb termékeink

Házimozi rendszer a tökéletes hangzásért

A technológia és a gondolkodásunk fejlődésével egyre nagyobb szerepet kap a minőségi szórakozás és szórakoztatás otthonunkban is. Ma már olyan elképesztően élethű vizuális és hang alapú élményekben lehet részünk, ami néhány évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. Az otthoni házimozi rendszerek megteremtik a lehetőséget, hogy a filmeket ne csak külső szemlélőként nézzük végig, hanem a többcsatornás hangrendszernek köszönhetően úgy érezhessük, mi magunk is jelen vagyunk a történetben. Mivel a házimozi rendszerek kínálata igen széles, érdemes átgondolni az alábbi szempontokat, mielőtt kiválasztjuk a számunkra ideális eszközcsomagot.

Házimozi rendszer ár
Házimozi rendszert már valamivel kevesebb, mint 40.000 forintért is vásárolhatunk. Ezen az áron egy éves garanciát, több lejátszható formátumot, hdmi kimenetet, CD és DVD lejátszási funkciókat, USB csatlakozási lehetőséget kapunk. Ahogy nő a házimozi rendszerek tudása és teljesítménye, úgy lesznek egyre nagyobbak az árak is. Egyes házimozi  rendszerek csaknem elérik a 200.000 forintos árat. Ilyen értékben többféle Blu-Ray lemez lejátszására is lehetőségünk van, 7.1-es hangrendszert, Ethernet csatlakozót, és a HD Audió minőséget kapunk.

5.1-es vagy 7.1-es hangrendszert válasszunk?
A házimozi rendszerek esetében az 5.1 és a 7.1 jelölés a hangfalak és a mélynyomók számára utal. Az 5.1-es hangrendszerű hangfal és egy darab mélynyomó üzemeltetését teszi lehetővé, míg a 7.1-es rendszer 7 hangfal mellett szintén egy darab mélynyomót üzemeltethet. Minél több a hangfal, annál részletgazdagabb zenei élményben lehet részünk. Mielőtt kiválasztjuk a megfelelő hangrendszerrel ellátott házimozi szettet, figyelembe kell vennünk a szoba méreteit, ahol majd elhelyezzük az eszközöket. A hang és az élmény minőségét jelentősen befolyásolja, hogy a hangfalakat hogyan, és egymástól, valamint a nézőtől milyen távolságra helyezzük el. A bal és jobboldali hangszórókat a tévétől egyenlő távolságra kell elhelyezni. Ezek a hangfalak felelnek a zenei betétekért és a különleges hangeffektekért. A centerhangfalat a tévé alá vagy fölé érdemes tenni, hogy a párbeszédek, és egyéb a képernyőn látható akciójelenetek hangjai megfelelő élményt nyújtsanak. A mélynyomónak a center és két oldalsó hangfal között van az ideális helye a két hátsó hangfalnak pedig a néző mögött, hogy a háttérzajok és az atmoszféra megteremtését célzó hangok is élethűek legyenek. A további két hangfal még árnyaltabbá és varázslatosabbá teheti a házimozi élményét.

Teljesítmény, hangminőség
A nagyobb teljesítmény nem minden esetben jelent magasabb hangminőséget. Több csatornás hangrendszer esetén előfordul, hogy az 1000 wattos teljesítmény oszlik meg a az öt vagy hét hangfal között, míg a 300 wattos teljesítménnyel jelzett rendszerek esetén hangfalanként érhető el a megadott értékű teljesítmény. A hangminőségét ezzel szemben jelentősen befolyásolja, hogy milyen formátumú adathordozón nézzük a filmet vagy hallgatjuk a zenét, illetve, hogy milyen dekóderekkel segíti a házimozi rendszer a hang javítását.

Néhány példa a hang javítását célzó dekóderekre
A Dolby Stereo csak négy hangcsatornás kezelést tesz lehetővé, a Dolby Pro Logic első generációja már képes az 5.1-es rendszer teljes kihasználására, mindkét megoldás régebbi technológiát, és nem kizárólag digitális dekódolást használ.

5.1-es megoldást támogat még a DTS, és a DTS-ES 7.1-es vagy még fejlettebb megoldásokat támogat többek között a Dolby Digital EX, a Dolby Digital Plus és a Dolby TrueHD, valamint a DTS-HD High Resolution Audio és DTS-HD Master Audio dekóder.

Csatlakozók
A házimozi rendszert különféle csatlakozókkal köthetjük össze a televízióval és más eszközökkel. Minden csatlakozó más minőségű hang és kép továbbítására alkalmas.
Az optikai kábel használatakor a jel továbbítását nem befolyásolja semmilyen környezeti zavar, viszont a HD audioformátum továbbítására nem alkalmas. A koaxiális kábel az egyik legelterjedtebb csatlakozókábel, kiváló vezető tulajdonságokkal, elengedhetetlen kelléke a digitális televíziózásnak, azonban HD audioformátum továbbítására szintén nem alkalmas.

Az egyre népszerűbb hdmi kábelek a HD audioformátum mellett, hangot és képet is egyszerre tudnak továbbítani, a képet ráadásul akár fullHD minőségben. Ha fejhallgatót is szeretnénk csatlakoztatni a házimozi rendszerhez, olyan szettet válasszunk, amely rendelkezik AUX kimenettel! A telefonok, mp3 lejátszók csatlakoztathatóságáról az USB porttal ellátott modellek gondoskodnak.

Lehetőségünk van arra is, hogy olyan házimozi rendszert válasszunk amely Ethernet csatlakozóval teszi számunkra lehetővé, hogy online rádiót hallgassunk, vagy egyéb online tartalmat fogyasszunk. Egyes modellek NFC csatlakozóval teszik lehetővé, hogy az okostelefon és a rendszer között létrejöjjön a kommunikáció, míg olyan modellt is választhatunk, amelyik iPhone/iPpod dokkolóval rendelkezik.

További szempontok
Vásárlás előtt minden esetben ellenőrizzük, hogy milyen formátumú eszközöket képes a házimozi rendszer lejátszója kezelni, és hasonlóan fontos szempont, hogy milyen videó formátumok megjelenítésére alkalmas szettet választunk.