Hálózati kábel, csatlakozó (316)

Összesen: 316
Rendezés

Találatok: 316

Legnépszerűbb termékeink

Hálózati kábelek - Mit kell tudni róluk?

Többféle hálózati kábel áll rendelkezésünkre, ám ezek közül otthoni környezetben rendszerint az úgynevezett UTP kábeleket használjuk. Az UTP kábelek nyolc érből állnak, amelyek párosával össze vannak sodorva. Ennek köszönhetően árnyékolást nélkülözve is képesek védekezni az elektromágneses zavarokkal szemben. Az ilyen hálózati kábelek csatlakozóit RJ-45 típusnévvel illetjük; pontosabban fogalmazva ez az elnevezés maradt meg a telefontechnikából, a 8P8C új elnevezést gyakorlatilag csak a szakma ismeri, a felhasználók kevésbé.

A kábelek adatátviteli sebességét a CAT besorolás mutatja. Érdemes tudni, hogy a többi műszaki cikkhez hasonlóan a kábelek és a jeltechnikai eszközök is folyamatos fejlődésen mennek keresztül, így a korábban használatban lévők ma már elavultnak nevezhetők. Ez a magyarázata annak, hogy a 4 Mb/s adatátviteli sebességre képes CAT2 szabvány ma már nem használatos, vagyis a forgalmazott kábelek ennél jelentősen nagyobb sebességre képesek. A CAT5 verzió már 100 Mb/s sebességre képes, így képesek kiszolgálni az átlagos felhasználói igényeket otthoni hálózatok esetén. Ennél a verziónál már megjelent a külső árnyékoló fólia is. A CAT7-től már érpáronkénti árnyékolást találhatunk.

Fontos tudni, hogy a számítógépes hálózatok sebességét a leggyengébb láncszem határozza meg. Hiába építjük fel a teljes hálózatunkat CAT7 kábelekből, amelyek 10 Gbit/s átviteli sebességre képesek, ha a lácba bekerül egy CAT5-ös szem, ahol a sebesség maximálisan 100 Mb/s. Ilyen esetben a maximális sebesség a teljes láncban 100 Mb/s lesz. Az Extreme Digital kínálatában számos hálózati kábel és csatlakozó közül válogathatunk, így biztosan megtaláljuk azt a típust, amire szükségünk van.