Jack kábel, csatlakozó (136)

Összesen: 136
Rendezés

Találatok: 136

Legnépszerűbb termékeink

Jack kábel és csatlakozó 

A Jack kábelek és csatlakozók igazi örökzöld darabok, hiszen évtizedek óta szolgálják a különböző audiotechnikai megoldásokat. Noha a modern megoldások előnyben részesítik a digitális lightning és vezeték nélküli csatlakozókat, a Jack kábelek és csatlakozók szerepe továbbra is elvitathatatlan. Érdemes megismernünk ezeket az eszközöket és érdemes tudnunk azt is, ha ilyen eszközre van szükségünk, az Extreme Digital kínálatában megtalálhatjuk. 

A Jack kábelek és csatlakozók ma is fontos szerepet töltenek be a mobiltelefonok, lejátszók és egyéb eszközök használata során, ezért kár lenne ennek a technikai megoldásnak az alkonyát vizionálni. Általánosságban két fő típussal találkozunk a mindennapokban. A „vastag” Jack csatlakozó 6,35 milliméteres kivitelben készül. Ezeket elsősorban hanghalak, komolyabb hangrendszerek, illetve elektromos hangszerek csatlakoztatására használjuk. A Jack kábelek és csatlakozók vékonyabb elterjedt verzióját általában mini névvel emlegetjük; ez 3,5 milliméter vastagsággal rendelkezik és általában fülhallgató csatlakozóként ismerjük és használjuk. Ezt a két méretet tekintjük elterjedtnek a Jack kábelek és csatlakozók között, de létezik az úgynevezett sub-mini kivitelük is, ami 2,5 milliméteres szélességgel rendelkezik.

A Jack kábelek és csatlakozók sikerüket a roppant egyszerű kezelhetőségüknek köszönhetik. Ezek a csatlakozók az úgynevezett banándugókból alakultak ki, amelyeket elsősorban a régi kapcsolású telefonközpontokból ismerhetünk – ha máshol nem, a filmekben biztosan találkoztunk ilyenekkel. A Jack kábelek és csatlakozók ezekből az egyszerű csatlakozókból alakultak ki; a legfőbb különbség az volt a két típus között, hogy a Jack csatlakozók szelvényeket kaptak, így jobb rögzítést tettek lehetővé. Ha sasszemmel figyeljük ezeket a csatlakozókat, észrevehetjük, hogy a sztereó dugók csatlakozófeje nem négy, hanem csak három szegmensre van osztva, mivel a jobb és bal oldali fülhallgató egy-egy kábele ugyanahhoz a legfelső harmadhoz kapcsolódik, míg a második két vezeték az alsó két szegmens valamelyikéhez. Ha megnézzük a saját Jack csatlakozónkat és az itt leírtnál több részre osztott dugót találunk, az azért van, mert a dugónk kifejezetten telefonokhoz készített headset tartozék. Az extra szakasz a mikrofon számára szolgál, de ezt nyilván aligha használjuk. 

Nehéz megjósolni, hogy a Jack kábelek és csatlakozók kikopnak-e a felhasználói szintű eszközkészletekből. Egy-két gyártó kivételével minden mobiltelefon esetében ezzel a megoldással találkozunk, ráadásul az audiotechnikai megoldások nélkülözhetetlen tartozékaiként tartjuk számon őket. A Jack kábel és csatlakozók sok évtizede szolgálnak bennünket, így biztosak lehetünk benne, hogy még sokáig használni fogjuk őket a különböző eszközeink összekapcsolására.