MP3 lejátszó (3)

Összesen: 3
Rendezés

Találatok: 3

Legnépszerűbb termékeink

MP3 lejátszók

Minden korszaknak megvannak és megvoltak a sajátos jellemző hangrögzítő és zenelejátszó eszközei. A technológia rohamos fejlődése lehetővé tette a 21. század emberének, hogy több száz vagy ezer zeneszámot tudjon úgymond a zsebében hordani, amit fülhallgató segítségével hallgatni is tud séta közben, utazás közbe vagy az ágyban fekve. Azonban a zenehallhatás nem volt mindig ilyen egyszerű. A 19. század második felében jelent meg az első hangfelvételre és lejátszásra alkalmas készülék, a fonográf. Ezt követte a lemezlejátszók, a bakelitlemezek korszaka, ami a 21. században újra nagy népszerűségnek örvend. Évtizedekkel később megjelentek a szalagos magnók, majd a kompakt kazetták. A CD-k megjelenése a 80-as években pedig már forradalmi újításnak számított. A következő évtizedben pedig megjelentek az MP3 formátumú zeneszámok, amelyek azonnal nagy népszerűségre tettek szert. Ez hatalmas áttörés volt a zenehallgatás és a zeneljátszás terén is, hiszen CD-nyi anyagokat viszonylag kis méretre tömörítve lehetett tárolni vagy cserélgetni másokkal. Kezdetben számítógépen lehetett ezeket a zeneszámokat hallgatni, mára már a hordozható MP3 lejátszóknak köszönhetően, akár az utcán, a buszon vagy sportolás közben is hallgathatjuk kedvenc dallamainkat.  

A hordozható MP3 lejátszók kis kompakt készülékek, amelyek a zenelejátszáson kívül más hasznos funkciókkal is rendelkeznek.  A kínálatban hatalmas választékkal találjuk szembe magunkat, amikor az MP3 lejátszók között nézelődünk. Természetesen vannak olcsóbb és drágább típusok is. Az olcsóbbak viszonylag egyszerű kis kütyük. A borsosabb áron kapható készülékek már komolyabb változatok, amelyek kijelzővel is rendelkeznek.

Sok MP3 lejátszó képes az FM-rádióadások vételére is. Ez a funkció leginkább a flash-kártyás típusoknál jellemző. Vannak olyan lejátszók is, amelyek mikrofonnal is rendelkeznek, ezért hangfelvételre is alkalmasak. Természetesen a drágább árkategóriában találunk olyan darabokat is, amelyekkel minőségi zenefelvételeket is készíthetünk. Az MP3-lejátszók alkalmasak adatok hordozására is a PC-k között. Segítségükkel adatainkat könnyen át tudjuk vinni egyik számítógépről a másikra. Egyesekhez erre a célra kábelre van szükség, de vannak olyan típusok is, amelyeknél az USB-csatlakozó magán a készüléken van elhelyezve.

Nagyjából minden lejátszó tartalmazza a keverés, az ismétlés, a lejátszás visszaállítása és a lista funkciót. Az újabb és fejlettebb modellek lehetőséget nyújtanak a lejátszás közbeni listakészítésre. Léteznek már úgynevezett okos listák is, amelyek válogatást adnak a kedvenc műfajunk zenéiből. Sőt, még értékelni is tudjuk a dalokat, így a kedvenc számaink gyakrabban fordulnak elő a véletlen lejátszási listák lejátszása esetén.

A nagy kijelzővel rendelkező MP3-lejátszók kép és videó megjelenítésére is alkalmasak. A legújabb típusoknak már színes képernyője van, amin akár még a képeinket is nézegethetjük. Ennek köszönhetően, bárhol is legyünk a világban,  digitális emlékeinket nézegetni tudjuk.