Projektor, vetítővászon (132)

Összesen: 132
Rendezés

Találatok: 132

Legnépszerűbb termékeink

Vetítsd ki a képet!

Hogy egy prezentáció minél magával ragadóbb legyen, nem árt belecsempészni némi vizualitást. Ilyen eszközök bevetéséhez nagy segítségünkre lehet egy projektor. Ábrák, képek, vidék, de csupán néhány vázlatpont kivetítése is színesebbé teheti az előadást. De nem csak e téren tehet jó szolgálatot egy kivetítő. Segítségével mozi minőségben nézhetjük kedvenc filmjeinket, ha elegendő hely áll rendelkezésre akár többtucatnyian egyszerre.

Projektor üzleti és magán célra
Mielőtt projektort vásárol az ember, nem árt ha tisztáz magában néhány fontos kérdést. Az első és legfontosabb dolog, meghatározni, hogy milyen célra keresünk kivetítőt. Egészen más tulajdonságokkal kell rendelkezzen egy házimozi projektor, mint egy üzleti célra szánt változat. Mivel maguk a körülmények is teljesen mások, más fényerejű, más felbontású, és más súlyú készülék valók a két területre.

Hány lumen? - a megfelelő fényerő kérdése
Amint eldöntöttük, milyen célra fogjuk használni a projektort, mélyebben elmerülhetünk tulajdonságainak világában. Első sorban a fényerőről kell döntetnünk. Minél magasabb egy kivetítő fényereje, annál erősebb megjelenítésre képes. Ez arra következet, hogy minél „fényesebb” készüléket válasszunk, de mivel a fényerő és a projektor árak egyenes arányosságban vannak, mérlegelnünk kell a döntést. Jól besötétíthető helyen, nincs is szükség nagy fényerőre, ha azonban nappali fény mellett fogunk vetíteni, például tanteremben, akkor már elkél a nagyobb fényerő.

Felbontás
A következő fontos szempont a felbontás. Míg fényerő tekintetében inkább az üzleti projektorok igényeltek magasabb színvonalat, itt inkább a filmezésre szánt darabok követelik meg a magasabb felbontást. Egy Full HD projektor például igazán szép képeket jelenít meg, hozzájárulva ezzel a valódi moziélményhez. Előadásokra szánt kivetítő esetében kisebb felbontás is elegendő.

A projektor súlya
Attól függően, hogy egy állandó helyen, vagy változatosabb helyszíneken szeretnénk használni nagy szerepet játszik a kivetítő súlya is. Egy kis 2 kg-os mini projektor könnyen hordozható, bárhová magunkkal vihetjük, akár napjában többször is megutaztathatjuk. Amennyiben nem fogjuk mozgatni a készüléket, a kis súly helyett más fontos tulajdonságokra koncentrálhatunk, mint például az előbb említett fényerő, felbontás.

Minőségi vetítővászon a tökéletes megjelenítés érdekében
Nem csak a projektor, a vetítővászon is szerepet játszik a megjelenítendő kép tökéletességében. A jó projektorvászon fényvisszaverő képességével növeli a kivetített kép minőségét. A vetítő vászon többféle lehet. A legelterjedtebbek az úgynevezett rolós vetítővásznak. Ezek olcsók és gyakoriak, de hibájuk, hogy oldalnézetből hullámos képet láttatnak. A vastagabb szövetből készült motoros vetítővásznaknál már nem áll fenn ez a probléma. Minden irányból élvezhető képet vetítenek. Legtökéletesebb felületként egy feszített vetítővászon funkcionálhat. Ennek anyaga méretváltozató, rugalmasan nyújtható. Végül pedig ott vannak a hordozható vásznak. Ugyan, ezek nem nyújtanak mindig tökéletes képet, de könnyű, vékony anyagból készültek, bárhová egyszerűen magunkkal vihetjük őket.

Hasznos tulajdonságok
Miután mindent végig vetve kiválasztottuk a megfelelő típusú projektort. A lehetséges darabok funkcióit is vegyük szemügyre! Jó, ha készülék rendelkezik zoom funkcióval, így helyváltoztatás nélkül állíthatunk a kép méretén. Szintén hasznos lehet a kontraszt beállítási lehetőség, illetve extraként szóba jöhet az SD kártya foglalat, és USB csatlakozó bemenet, melyekkel akár számítógép nélkül is kivetíthetjük a kívánt tartalmat.

Hogyan válasszunk projektort?
A projektorok ára rengeteget változott az elmúlt években. Ma már egyértelműen megfizethetővé váltak azok a készülékek is, amelyek kiváló vetített képminőséget képesek szolgáltatni, ugyanakkor fontos, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő készüléket válasszuk ki. Fontos tudni, hogy nem kizárólag a projektor felbontása az egyetlen fontos tulajdonság. 

Mindenekelőtt arra kell választ adnunk, mire szeretnénk használni a projektort. Habár léteznek univerzális megoldások, a projektorok esetében ez mindig kompromisszumokkal jár. Az univerzális projektorok megfelelők lehetnek mozizás, játék és prezentálás során is, viszont egyik esetben sem nyújtanak tökéletes minőséget. A gyártók odafigyelnek arra, hogy az univerzális jelleg ne kizárólag a képminőségben mutatkozzon meg, hanem a szállíthatóság, a rugalmas csatlakoztathatóság, a kontraszt és a fényerő tekintetében is, ennek ellenére ezek a készülékek abban az esetben jelentenek jó választást, ha valóban széleskörű felhasználási módot tervezünk. 

A projektor egyik legfontosabb tulajdonsága a fényereje. Tulajdonképpen ez határozza meg a vetített kép élességét és láthatóságát, azonban még a legerősebb fényű projektor sem képes tökéletes minőséget szolgáltatni, ha nem tudunk megfelelően árnyékolni. Filmezéshez kisebb fényerő is elegendő, játék és prezentálás során azonban 3600-4000 lumenre is szükségünk lehet. Érdemes azonban az árnyékolásra is odafigyelni; sok esetben egy megfelelő roló sokkal többet segít a kiváló láthatóság elérésében, mint a legkomolyabb fényerőt biztosító vetítőlámpa. 

Egyes esetekben érdemes figyelmet fordítani a kiszemelt projektor zajszintjére is. A zajszint elsősorban a filmek csendes jeleneteinél, illetve prezentálás közben lehet zavaró. Érdemes 30 dB alatti zajszinttel rendelkező készüléket választani, ha fontos számunkra a halk működés.

Olcsó projektorral valódi moziélmény? 
Ha mozit szeretnénk varázsolni a nappalinkból, szükségünk lesz egy megfelelő minőségű projektorra. Az utóbbi években a projektorok jelentős ár-érték arány növekedésen mentek keresztül, ami elsősorban a technikai fejlődésnek tudható be. Az olcsó projektorok ma már nem csak prezentációk vetítésére, hanem filmvetítésre és videojátékok vetítésére is alkalmasak. 

A projektorok díjszabása rengeteget változott az utóbbi években, ami elsősorban a nagyobb felbontással rendelkező készülékek árainak csökkenésén volt megfigyelhető. Érdemes szem előtt tartani, hogy a felhasználási céljainknak megfelelő projektort válasszuk. Alighanem ez fontosabb döntés a megfelelő projektor kiválasztása során, mint maga az árkategória. Sok esetben a magas fényerő tűnik a legvonzóbb tulajdonságnak, azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy felsőkategóriás projektor magas fényerővel rendelkező lámpával sem képes jól látható képet vetíteni napfényes szobában. A megfelelő árnyékolás legalább annyira fontos, mint a lámpa fényereje. Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy filmezéshez alacsonyabb lumennel rendelkező lámpák is ideálisak lehetnek, irodai vetítéshez viszont magas, 4000 lumen körüli fényerőre lehet szükség.

A projektor árak jelentős mértékben változhatnak a készülék felbontásától. Az olcsó projektor jellemzője a relatív kicsi felbontás, ám már ezek között is találhatunk olyan készüléket, amely teljesen megfelelő pixelszámmal rendelkezik. Tartsuk szem előtt, hogy projektort hosszú évekre vásárlunk, ezért érdemes előnybe részesíteni azokat a készülékeket, amelyek HD felbontásra képesek. A mai technológiáktól és formátumoktól elmaradó felbontással rendelkező projektoroktól még akkor is érdemes óvakodnunk, ha kifejezetten jó áron vásárolhatnánk meg. Az olcsó projektor ár ez esetben komoly kompromisszumokat jelent, amit nem szívesen kötünk meg. Érdemes szót ejteni az olcsó projektorok jellemzően magasabb zajszintjéről. A projektorok halk működését fejlett technológiák alkalmazása biztosítja, ezért egy olcsó projektor jellemzően hangosabban működik. A hangos hűtővel rendelkező projektor zajszintje zavaró lehet a filmek halk jeleneteinél és prezentálásnál is. Ha a lámpát kisebb fényerőn működtetjük, a hűtés kisebb fordulaton működő ventilátorokat követel, vagyis a készülék halkabb lesz. Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy számos olcsó projektor jó választást jelenthet számunkra, azonban kiválasztás előtt mindenképpen határozzuk meg a készülékkel szemben támasztott elvárásainkat, illetve a felhasználási módokat, filmvetítésre, játékra vagy prezentációk vetítésére használnánk…

Az Extreme Digital kínálatában 3D projektor, LED projektor, és projektoros tv között mindent megtalálsz, amire csak szükséged van. Nézz körül oldalunkon, és válogass kedvedre!