Projektor (77)

Összesen: 77
Rendezés

Találatok: 77

Legnépszerűbb termékeink

Projektor választás körültekintően

A projektor választás technikai szempontok alapján történik, ezért érdemes megismernünk olyan kifejezéseket, mint a fényerő, a fizikai felbontás vagy a kontrasztarány. Ha körültekintően szeretnénk választani, illetve meg szeretnénk találni a saját igényeinknek leginkább megfelelő projektort, az esetben érdemes tájékozódni vásárlás előtt.

A fényerő kérdése fontos, de bizonyos értelemben szubjektív szempont a megfelelő projektor kiválasztása során. Laboratóriumi körülmények és professzionális felszerelés nélkül otthoni körülmények között nehéz dolgunk van, ha meg szeretnénk állapítani egy projektor fényerejét, így inkább csak a gyártók által közölt adatokra hagyatkozhatunk. Ezek az értékek elsősorban viszonyítási alapként szolgálnak, de magát a projektor minőségét ilyen módon képtelenek vagyunk meghatározni. A lumenben meghatározott fényerő tehát nem a legfontosabb szempont, mivel ennek a jelentősége erősen változik a felhasználási szokásainktól is, mindenesetre érdemes törekedni arra, hogy a magasabb fényerő kibocsátására alkalmas projektorok közül válasszunk. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a legalacsonyabb fényerővel rendelkező projektorok csak abban az esetben jelentenek jó választást, ha minden használat során be tudjuk sötétíteni a helyiséget. Ha nem áll rendelkezésre megfelelő árnyékolás, az esetben válasszunk inkább magasabb fényerővel rendelkező készüléket. Persze nem szabad elfelejteni, hogy az erős természetes fényt a legmodernebb technológiával rendelkező projektorok sem képesek elnyomni, a kiválasztásnál inkább az árnyékolás mértéke kell mérvadó legyen.

Érdemes kicsit mélyebben is tájékozódni a fényerő mérésével kapcsolatban. A ma használatos projektorok is a vetített kép középpontjában hoznak létre legnagyobb fényerőt, míg a kép széle felé haladva ez az érték fokozatosan csökken. Nem véletlen, hogy korábban a gyártók előszeretettel tüntették fel ilyen módon a termékeik fényerejét, azaz a vetített kép középpontjának fényerejét vették alapul. Mivel ez megtévesztő volt a vásárlók részére, ezért ezt ma már nemzetközi szabvány szabályozza. A mai szabályozás szerint 9 részre osztott kép fényerejét mérik meghatározott feltételek mellett annak érdekében, hogy a termékadatlapokon feltüntetett értékek minél több hasznos információval szolgáljanak a vásárlók részére.

A felbontás megkerülhetetlen jelentőséggel bíró tulajdonság minden projektor esetében. A kisebb felbontással rendelkező készülékek elsősorban prezentációs célokat szolgálnak, míg a nagyobb felbontással rendelkezők az otthoni mozizáshoz biztosítanak nagyszerű élményt. Minél nagyobb felületre szeretnénk kivetíteni a képet, annál nagyobb jelentőséggel bír a felbontás kérdése.

A projektor minőségét jelentős mértékben meghatározza a kontrasztarány is, noha ez egy kevésbé ismert fizikai tulajdonság. A kontrasztarány a megjelenített kép sötét és világos pontja közötti fényerő különbséget mutatja. Ez a tulajdonság elsősorban azokban az esetekben jelentős, amikor vizuális élményt szeretnénk biztosítani a projektor segítségével. A filmnézés élménye nem lehetne teljes gyenge kontrasztaránnyal rendelkező készülékkel.