3D szemüveg

Találatok: 2

3D szemüvegek – Moziélmény otthon is

A 3D szemüvegek segítségével képesek vagyunk becsapni a saját elménket, így a képernyők sík felületéből akár háromdimenziós képet alkothatunk. A térbeli hatás különleges élményt garantál; a megjelenített műsor élettelibbé és valóságosabbá válik, mint a hagyományos képek esetében megszokhattuk. A háromdimenziós technológiának köszönhetően a kedvenc filmjeink látványos jelenetei feledhetetlenné és varázslatossá válnak.

A 3D technológia egyáltalán nem újszerű, hiszen a térbeli megjelenés különböző formáival már száz évvel ezelőtt is kísérleteztek, azonban a modern televíziózás és a HD technológia megjelenése új generációváltást jelent ennek a technológiának az életében.

A 3D szemüvegek körül a mai napig sok kérdés merül fel; noha ezek az apró készülékek megfizethetők, a mai napig nem terjedtek el széles körben. A leggyakrabban az a kérdés merül fel a felhasználók részéről, hogy a 3D technológiát megjelenítő készülékek képe élvezhető-e szemüveg nélkül. Nos, a ma elterjedt technológiák mindenképpen szükségessé teszik a 3D szemüveg használatát. Mivel a technológia a két szem számára különböző képet kínál fel, amit a szemüveg segítségével tudunk megfelelően értelmezni, vagyis az agyunk a szemüvegnek köszönhetően képes a háromdimenziós térhatású képet érzékelni, ami a valósi moziélményt jelenti számunkra. Az otthoni televíziózás még több kihívással állítja szembe a 3D technológiát alkalmazó gyártókat, hiszen sok esetben éles beesési szögekkel és mozgásban lévő nézővel kell megbirkózniuk. A mozikban egyhelyben ülünk és jó esetben a vászonnal merőleges síkban helyezkedünk el, de a nappalinkban ülve ezeknek a feltételeknek nem minden esetben felelünk meg… Noha léteznek olyan kísérleti projektek, amelyek a szemüveg nélküli 3D televíziózást célozzák, ezek a technológiák a mai napig nem tudnak versengeni a 3D szemüvegek által nyújtott vizuális élménnyel. Nagyon nehéz megjósolni, hogy az ilyen technológiák képesek lesznek-e elterjedni kereskedelmi típusként, illetve a megjelenítő készülékek árai elfogadhatók lesznek-e a széles vásárlói rétegek számára.

Az aktív 3D szemüvegek működési elve azon alapul, hogy képes felváltva eltakarni a jobb és bal szemünket. Mindezt olyan sebességgel teszi, aminek köszönhetően a szemünk nem képes érzékelni a képváltást, így az eredmény különleges háromdimenziós térhatású kép lesz. A felhasználók körében gyakran felmerül a kérdés, hogy a 3D szemüvegek használata erőlteti-e a szemeket, illetve okozhat-e fejfájást. Alapvetően nem kell ilyen mellékhatástól tartani, azonban tudni kell, hogy a két szem eltérő erőssége esetén előfordulhatnak nem várt tünetek. Ha az egyik szemünk jellemzően gyengébb a másiknál, előfordulhatnak kellemetlen tünetek. Erre a problémára megoldást jelent a rendes szemüvegünk használata. A 3D szemüvegek kialakítása lehetővé teszi, hogy a hagyományos szemüvegjeinkkel együtt használjuk.