Hangkártya

Találatok: 13

Minőségi hangkártya a minőségi hangért

A hangkártya teszi lehetővé, hogy a számítógép használata teljes körű élménnyé váljon. A hangkártya gondoskodik arról, hogy hangszórókon felcsendüljön a kedvenc zenénk, hogy a fejhallgatót csatlakoztatva elmélyüljünk az izgalmas videó játékok világában, és hogy a filmeket teljes körűen élvezhessük. De a hangkártya biztosítja annak az alapjait is, hogy hang és videó alapú hívásokat indíthassunk, és ne csak másokat halljunk, hanem minket is halljanak.

A hangkártyát csatlakoztathatjuk az alaplaphoz, ilyen megoldás esetén csak a fejhallgatók, hangszórók és mikrofonok csatlakozását szolgáló kivezetői nyílásokat láthatjuk a számítógép, laptop gépházán. Létezik még belső és külső adapterként csatlakoztatható hangkártya is. A hangkártya árak a néhány ezer forinttól a százezer forint feletti összegig terjedhetnek. Minél magasabb áron eladó egy hangkártya, annál nagyobb tudással, és annál komolyabb zajszűrő, virtualizáló, és hangfeldolgozó képességekkel rendelkezik.

Minél fejlettebb egy hangkártya, annál több hangchippel rendelkezik. A hangchipek segítenek, hogy minél valóságosabb legyen a hangélmény. Amikor a valós idejű hanghatások létrejönnek, az ehhez szükséges számításokat a hangchipek végzik el, így csökken a rendszerprocesszor terheltsége. A hétköznapi felhasználású eszközökben a legelterjedtebb az alaplapra szerelhető hangkártya. Az ilyen hangkártyák megfelelnek ugyan az átlagos felhasználási igényeknek, de játékokhoz, filmezéshez, különösen, ha 5.1-es rendszerben akarjuk élvezni a vizuális tartalmat, vagy ha zenét akarunk szerkeszteni és létrehozni, komolyabb eszközre lesz szükségünk.

Csatlakozók
Minél összetettebb felhasználásra szánjuk, annál több csatlakozási lehetőséggel rendelkezik a hangkártya. Mikrofon bemenet és kimenet segítségével csatlakoztathatjuk a mikrofont a géphez és a hangkártyához. A vonal szintű bemenet és kimenet a JACK csatlakozóknak biztosít csatlakozási pontot. Az SPDIF csatlakozó lehetővé teszi, hogy hangkártya egy külső, digitális vezérlésű erősítőhöz kapcsolódjon koaxiális kábel segítségével.

Hangprofilok, hanghatások
Egyes hangkártyák különböző profilokat biztosítanak a különböző felhasználási módokhoz. A játékokhoz optimalizált hangkártyák négy vagy akár több profilt is tartalmazhatnak. Létezik például olyan profil, amely a pontosabb tájékozódást segíti a játékban elhangzó lövések és lépések hangjának kiemelésével, tisztábbá tételével. Az akció és szerepjátékok kedvelői a megfelelő opció beállításával elérhetik, hogy a beszédhangok, a robbanások, a gépek és a zörejek hangjai még érthetőbbek legyenek.

További extrák
Azok is megtalálhatják a megfelelő eszközt, akik hangkártya rendelés esetén olyan képességekkel felvértezett kártyát keresnek, amely a mozizás élményét teszi teljessé. Ezt a célt szolgálják az olyan szoftveres átalakítók, amelyek a 2.1-es hangot alakítják szoftveres segítséggel 5.1 vagy éppen 7.1 minőségűvé. A moziélmény és a zajszűrő funkciók már a néhány tízezres készülékekben is elérhetőek. De itt is igaz, hogy minél magasabb egy hangkártya ára, annál nagyobb tudással rendelkezik.