Külső merevlemez

Találatok: 155

Külső merevlemez, mint elsődleges adattároló

A megfelelő merevlemez kiválasztása, nagyon fontos, hiszen ezen tároljuk minden féltett adatunkat. Az ideális merevlemez gyors, csendes, és nagy kapacitással rendelkezik. Persze egy ilyen tökéletesség igen ritka és drága is, de a piac rengeteg kiváló alternatívát kínál.

Külső vagy belső adattároló
A merevlemezeket többféle szempontból csoportosíthatjuk. Ezek közül elsődleges, hogy külső, vagy belső kiépítésű. Bár általánosságban elmondható, hogy egy belső winchester gyorsabb, mint egy külső merevlemez, utóbbi számos előnnyel rendelkezik. Kifejezetten nagy tárterülete mindennél jobban egészíti ki gépünk kapacitását, mobilis, gyors, és megbízható.

Pendire vagy külső merevlemez
A mobil HDD-k, gyakori hasonlító partnere a pendrive. Méretéből adódóan egy pendrive kényelmesebben hordozható, ez az előnye azonban eltörpül a külső winchesterek megbízhatósága, és nagyobb kapacitása mellett.

Merevlemez kapacitás
Egy külső merevlemez legfontosabb tulajdonsági közé tartozik a kapacitás, azaz, hogy mennyi adatot képes tárolni. A számok körülbelül 500 GB és 4 TB között mozognak. Értelem szerűen, minél nagyobb kapacitással rendelkezik, annál több helyet biztosít adataink számára, így hatékonyabb teljesítményre képes.

Külső méret
A következő tényező, mely több táborra osztja a hordozható winchestereket, az a méret. Külső méreteket tekintve a 3,5”, illetve a 2,5”-os darabok a legelterjedtebbek. Míg a nagyobb 3,5”-os lemezek asztali számítógépekhez lettek optimalizálva addig a 2,5”-os verziók laptopok kedvelt darabjai. A kisebbek könnyebb hordozhatósággal, a nagyobbak jobb teljesítménnyel szolgálnak.

Csatlakozó és teljesítmény
Nem elhanyagolható tulajdonság a csatolófelület sem. E téren a FireWire, a SATA HDD, illetőleg az USB HDD interfészek a legkedveltebbek. Hogy a választott külső adattároló éppen melyikkel rendelkezik, azért fontos, mert a megfelelő csatlakozó gyorsabb adatátvitelt eredményez. Egy-egy családon belül többféle típussal találkozhatunk (pl.:USB 2.0, USB 3.0, vagy SATA 2, SATA 3), melyek különböző sebességre képesek.

Írási és olvasási sebesség
A feladatok végrehajtásának gyorsaságát nagyban befolyásolja a merevlemez fordulatszáma. Ez jellemzően 5400 és 7200 rpm közé tehető. Bár a nagyobb fordulatszám gyorsabb működést eredményez, ehhez gyors csatolófelületre is szükség van, ráadásul egy lassabb mobil winchester kevesebbet fogyaszt.

HDD vs SSD
A sebesség és a kapacitás mellett hasznos tulajdonság lehet a halk működés. Ezt leginkább egy SSD merevlemez képes biztosítani. A hagyományos HDD lemezekkel szemben, az SSD-k mozgó alkatrészek nélkül üzemelnek, így szinte teljesen zajtalan működést garantálnak. Ráadásként az utóbbi jelentősen gyorsabb munkára is képes. Hátrányuk azonban a HDD-kel szemben, hogy kisebb kapacitással rendelkeznek, illetve jóval drágábbak is. A kettő közötti alternatív megoldás lehet egy hibrid HDD, melynek gyorsasága közelítő értéket mutat az SSD lemezek felé, árban viszont maradnak a hagyományos  winchesterek közelében.

Az Extreme Digital áruház kínálatában széles választék áll rendelkezésedre, igényeidnek leginkább megfelelő eszközök kiválasztásához. Külső vagy belső merevlemez, HDD, SSD, merevlemez ház, különböző típusú és tulajdonságú winchesterek várják, hogy lecsapj rájuk.