SSD meghajtó

Találatok: 72

Az SSD meghajtó előnyei

Az SSD meghajtók számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek miatt kiérdemlik a felhasználók figyelmét. Igazi sikertörténetről beszülünk, hiszen a technológia villámsebességgel terjedt el a számítógépek világában. Sokak véleménye szerint az SSD meghajtók rövidesen uralni fogják a háttértárolók világát.

Az SSD meghajtók legfontosabb tulajdonsága abban mutatkozik meg, hogy az adateléréshez nem használ mozgó alkatrészeket; ez a látszólag másodlagos tulajdonság sok szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. A klasszikus merevlemezek sérülékenységét elsősorban épp a mozgó alkatrészek okozzák; az SSD meghajtók viszont épp ezt küszöbölik ki olyan módon, hogy egyszerűen nem alkalmaznak ilyen működési technológiát. A mozgó alkatrészek hiányának köszönhetően az SSD meghajtók csendesebbek, nem hallatnak karcos hangokat. A hőtermelésük is minimális, ami a régi merevlemezek esetében olykor problémás tulajdonság lehet. Ráadásul a mozgatás időigényességéből adódó késleltetéssel sem kell számolni, így az SSD meghajtók rendkívül gyors adatelérésre képesek. A gyorsaság és az egyenletes sebesség mindenképpen olyan fontos szempont, amivel a régi típusú háttértárak képtelenek versenyezni.

Az SSD meghajtók működési elve az elektromágneses hatásokon alapul, azaz mentesülhetünk számos olyan problémától, amitől korábban félnünk kellett, ha az értékes dokumentumainkat a számítógépünk merevlemezén tároltuk. A megbízhatóság mellett a sebesség az a szempont, ami rendkívül vonzóvá teszi ezeket a háttértárakat, hiszen segítségükkel a számítógépünk jelentős sebességnövekedést érhet el. Nem csak a működés során tapasztalhatunk jelentős sebességjavulást, hanem a rendszer felállásakor is; nincs szükség hosszas olvasási szakaszra, hiszen a gyors adatelérésnek köszönhetően akár a nagy gépigénnyel rendelkező operációs rendszerek is pillanatok alatt elindulhatnak.

Érdemes megemlíteni a külső hőmérsékletre vonatkozó érzéketlenségüket is. Az SSD meghajtók -40 és +85 fokos hőmérsékleti körülmények között üzemképesek. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az ember számára elviselhető hőmérsékleti körülmények esetén az SSD meghajtók zavartalanul képesek működni. Nem csak a hőmérsékleti viszonyokkal szemben, hanem a mechanikai behatásokkal szemben is ellenállóbban, a kisebb ütések nem okozhatnak kárt bennük. Ráadásul meg kell említeni az SSD meghajtók energiatakarékos működését is; noha a villanyszámlánk esetében aligha tudunk ilyen módon jelentős összeget megtakarítani, viszont kímélhetjük a notebookok akkumulátorát. Mivel kevesebb áramigényt kell kiszolgálniuk, így az akkumulátorok várható élettartama is növekszik.