Pendrive

Találatok: 186

Pendrive az adathordozás élmenője

A mai információs társadalomban az adatmennyiség egyre csak nő és nő. Adataink tárolására több lehetőségünk van, de talán mind közül a pendrive emelkedik ki, egyszerű nagyszerűségével. A pendrive tulajdonképpen egy USB csatlakozóval ellátott flash alapú adattároló. Memóriakapacitása általában 4 MB-tól, 1 TB-ig terjed. Külső borítása változatos, léteznek egyszerű visszafogott, és egészen feltűnő, színes-mintás darabok is.

A pendrive előnyei más adattárolókkal szemben
Az utóbbi években jelentősen kiszélesedtek az adatok elraktározásának lehetőségei. Ott vannak például a felhő alapú tárhelyek, melyek akár okostelefonról is elérhetők. Az efféle szolgáltatások azonban nem versenyezhetnek a pendrive-ok, akár 1 TB-nyi kapacitásával. Ráadásul utóbbi, internet hozzáférést sem igényel. S bár egy online tároló bárhonnan elérhető, a praktikus kialakítású, kis eszközünket is könnyen magunkkal vihetjük.

Legfontosabb: mekkora a memória
Hogy mekkora kapacitású pendrive-ra van szükségünk, az határozza meg, hogy mire szeretnénk használni. Nem mindegy, hogy csupán néhány kinyomtatásra szánt dokumentumot szeretnénk rajta szállítani, vagy 5-6 HD filmet pakolnánk rá. Mivel ár és memória tekintetében jelentős az összefüggés, jól gondoljuk, meg, hogy kell-e a nagyobb, drágább pendrive, mert előfordulhat, hogy sosem fogjuk kihasználni a megfizetett többletet!

Csatlakozók és gyorsaságuk
A pendrive-ok túlnyomó részt USB interfésszel rendelkeznek. (Akadnak eSATA csatlakozásúak is, de ezek száma elenyésző.) Az USB pendrive 2.0, illetve 3.0 verziói mellett, micro USB-s eszközzel is találkozhatunk. Jól lehet a 3.0 jóval gyorsabb adatátvitelre képes, a 2.0 olcsóbb és elterjedtebb.

Külső vonások
Bár minél kisebb és egyszerűbb egy pendrive, annál praktikusabb, a gyártók mégis igyekeznek odafigyelni az olyan felhasználók igényeire, akiknek fontos a külcsín. Az egyszínű és az egyedi mintázattal ellátott eszközök között, rengeteg a választási lehetőség. Egy mini pendrive még kulcstartóként is hordozható, mely ha jópofa dizájnnal rendelkezik, még kiegészítőként is funkcionálhat.

Extra szolgáltatások
Egyszerű nyaralás fotóktól kezdve, vállalati hitelesítő kulcsokig, bármit tartalmazhat egy pendrive. Komolyabb adatok hordozásához, a gyártók olyan extrákkal ruházzák fel eszközeiket, mint vírusvédelem, vagy titkosítás. A beépített vírusvédelem megakadályozza, hogy írás vagy olvasás során fertőzött állomány kerüljön a gépre. A titkosítás pedig akkor jöhet jól, ha bizalmas adatokat tárolunk a pendrive-on.

Az Extreme Digital széles körben kínál pendrive-okat, különböző külső és belső tulajdonságokkal. Az alapadatok tárolására szánt 4 GB-os eszközöktől, a bootoláshoz használhatókig, minden színben és formában találhatsz kedvedre valót!